Voorwoord

Geachte leden van de raad,

Terug naar navigatie - Geachte leden van de raad,

Het laatste jaar van deze collegeperiode is aangebroken. Een periode waarin wij onze doelstellingen uit het coalitieakkoord moesten bijstellen, omdat wij het als onze opgave zagen om de financiële positie van de gemeente te verbeteren. Deze verantwoordelijkheid zijn wij niet uit de weg gegaan. Wij wilden als college in 2022, als onze collegeperiode voorbij is, namelijk een leefbare stad achterlaten met een structureel gezonde begroting. Daarvoor was het noodzakelijk om een herstelplan op te stellen. De beleidsmatige speerpunten uit dit herstelplan ‘Voor een leefbaar en financieel gezond Vlaardingen’ werden leidend, waardoor het coalitieakkoord meer op de achtergrond raakte. Daarnaast waren wij genoodzaakt aanvullende ombuigingen voor te stellen. Waar wij in het Herstelplan mogelijkheden zagen om ombuigingen te realiseren zonder daardoor de leefbaarheid van de stad aan te tasten, raakten de aanvullende ombuigingen zowel de stad als de gemeentelijke organisatie. Het maken van deze moeilijke keuzes viel ons niet licht, maar het was noodzakelijk om de financiële situatie van Vlaardingen te verbeteren, zodat we ook in de komende jaren nog een leefbare stad kunnen zijn. De eerste stappen daartoe zijn gezet. Wij kunnen zeggen dat het dankzij hard werken en het maken van moeilijke keuzes door zowel de raad, het college als de ambtelijke organisatie gelukt is om orde op zaken te stellen, de negatieve ontwikkelingen tot staan te brengen en om perspectief te bieden voor de toekomst.

Het financieel meerjarenperspectief voor de jaren 2022-2025 vindt u terug in deze kadernota. Ook vindt u technische uitgangspunten voor de begroting 2022-2025 en worden beleidsmatige en financiële keuzes aan u voorgelegd die vervolgens verder worden uitgewerkt in de programmabegroting voor het komende jaar. Deze bieden wij u in het najaar aan.
Bij vaststelling van de Toekomstvisie in januari 2020 is er een motie aangenomen waarin u het college vraagt om jaarlijks de Toekomstvisie te evalueren en bij te stellen waar nodig. De ambities van de toekomstvisie (sociaal en veilig, woonstad, opleidingsstad en de binnenstad) hebben, samen met de aanwezige noodzaak van onze financiële positie, in maart 2020 geleid tot het opstellen van het Herstelplan. Hierin heeft uw raad de ambities vertaald in concrete maatregelen. Maatregelen waarmee we investeren in onze stad en tegelijkertijd werken aan versterking van onze financiële positie. In de eerste voortgangsrapportage 2021 treft u de voortgang aan van de uitvoering van ons herstelplan. Als blijkt uit de praktijk dat bijstelling of herijking van onze oorspronkelijke maatregelen noodzakelijk is, treft u deze bijstellingen aan in deze kadernota.

Hoewel het financieel meerjarenperspectíef vanaf 2023 een positief sluitende meerjarenbegroting laat zien, doen wij in deze kadernota alleen voorstellen die onvermijdbaar en onuitstelbaar zijn. Deze strenge financiële sturing is nodig, omdat de onzekerheden de komende jaren nog groot zijn. De coronapandemie zorgt voor voortdurende onzekerheid die de komende jaren impact kan hebben op de ontwikkeling van onze meerjarenbegroting. Met name de ontwikkeling van het aantal bijstandsuitkeringen vormt hierbij een grote onzekere factor. Deze ontwikkeling kan zowel positief als negatief uitpakken. Ook zijn er andere autonome ontwikkelingen waar wij mee worden geconfronteerd zoals de invoering van de Omgevingswet, de herijking van het gemeentefonds, de toenemende druk op de WMO en het nieuwe inkoopmodel voor de Jeugdzorg. De komende jaren spelen deze ontwikkelingen een grote rol en kunnen ze een stevige impact hebben op de ontwikkeling van de gemeentelijke meerjarenbegroting. Tenslotte moeten de maatregelen uit het Herstelplan en de aanvullende ombuigingen nog worden gerealiseerd voordat wij de financiële effecten ervan, zoals die in het meerjarenperspectief zijn meegenomen, ook daadwerkelijk zeker gesteld hebben.

Het resultaat van de jaarrekening laat zien dat we al een aantal goede stappen in de juiste richting hebben gezet. Toch maken de vooruitzichten in deze kadernota het noodzakelijk om de ingezette koers voort te zetten en blijft een behoedzaam financieel beleid ook de komende jaren nog steeds van groot belang.

De kadernota is als volgt opgebouwd:

  1.  Beeld
  2.  Financieel perspectief
  3.  Voorstellen
  4.  Kansen en risico’s
  5.  Bijlagen