• Als vervolg op een consulterende startnotitie is er een lokale ‘Inclusieagenda Toegankelijkheid’ conform het VN-verdrag Handicap opgesteld in 2024.  In de consulterende startnotitie werd nog gesproken van een ‘Inclusieagenda Handicap‘, deze titel is bijgesteld naar ‘Inclusieagenda Toegankelijkheid’. Deze agenda wordt onderdeel van een Brede Inclusieagenda die we in 2025 gaan opstellen. De Brede Inclusieagenda gaat bestaan uit: Inclusieagenda Toegankelijkheid, Regenboogagenda en Sociaal Culturele agenda.
  • Radar is de anti-discriminatievoorziening voor Vlaardingen die zich richt op het voorkomen en bestrijden van discriminatie op alle gronden. Iedere inwoner of organisatie die ervaring heeft met discriminatie of hier vragen over heeft, kan bij Radar terecht. Ook zijn er activiteiten gericht op preventie, bewustwording, empowerment, ontmoeting en verbinding. In 2025 gaan wij samen met Radar aan de slag met het ontwikkelen, actualiseren en uitvoeren van een lokaal actief antidiscriminatiebeleid. 
  • Vlaardingen maakt deel uit van ‘Regenboogsteden 2023 – 2026'. Wij voeren  in samenwerking met Kade40, Vlaardingen in Beweging (VIB) en de werkgroep COC Vlaardingen het plan Vlaardingen Regenboogstad 2023-2026 verder uit. Dit betekent dat wij kennis en informatie bevorderen voor en over de regenboogdoelgroep door onder meer de website verder in te richten, up to date te houden en meer bekendheid te genereren.  Ontmoeting stimuleren we tussen lhbtiq+-ers onderling  door de diverse type ontmoetingen waar in 2024 een start mee is gemaakt in 2025 verder uit te breiden, denk aan onder meer het queer koor, ontmoetingen tussen lhbtiq+ vluchtelingen en ontmoetingen tussen roze ouderen. Om ontmoeting tussen lhbtiq+- ers en hetero’s te stimuleren is het voornemen om ook in 2025 de Vlaardingse Roze maand te organiseren en meer in te zetten op samenwerking met maatschappelijk relevantie organisaties zoals de Windwijzer en Protestantse Kerk Nederland (PKN) en  Maatschappelijke Kring Vlaardingen (MKV). Daarnaast bevorderen we ondersteuning aan lhbtiq+-ers bij het uit de kast komen en aan slachtoffers van discriminatie of geweld en zetten we in op hun veiligheid. Om dit te bereiken zetten we naast meer bekendheid voor het discriminatiemeldpunt ook in op het krijgen van meer inzicht in de melders en op het ondersteunen van degenen uit de regenbooggemeenschap die een melding hebben gedaan.  
  • We hebben als gemeente aandacht voor verschillende dagen en weken met betrekking tot diverse aspecten van inclusie en diversiteit. Er is aandacht voor onder meer International Day Against Homophobia and Transfophia (IDAHOT)-dag, Coming Out dag, Paarse Vrijdag, Keti Koti, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, Week van Lezen en Schrijven, Week tegen de Eenzaamheid, Nationale Ouderen dag, en de Week van de Toegankelijkheid.  
  • We communiceren in de taal van een doelgroep als het gaat om de gezondheid en/of veiligheid van inwoners, het bieden van gelijke kansen voor met name kinderen en als we input willen van een gewogen afspiegeling van alle inwoners. We maken ook gebruik van beeld of andere middelen als we verwachten dat het bereik onder een specifieke doelgroep hiermee verbetert.
  • We streven naar een inclusieve ambtelijke organisatie. In de paragraaf ‘Bedrijfsvoering’ onder het kopje ‘Personeel en organisatie’ wordt dit nader toegelicht.