Kunst en Vlaardings erfgoed in ons eigen bezit mag niet teloorgaan. Dit stelt eisen aan hoe we het beheren en behouden. Voor objecten in bezit van anderen streven we dit ook na, via regelgeving, subsidiëring en stimulering en door goede contacten met eigenaren te onderhouden. We gaan erfgoed versterken. Want het verbindt mensen en geeft karakter aan de stad. Om erfgoed goed mee nemen in ontwikkelingen wordt dit geborgd in de omgevingsvisie en gebiedsvisies. De wijze waarop erfgoed invulling geeft en bijdraagt aan de uitwerking van de visie en stadsprogramma's, zal onder andere nader uitgewerkt worden in het omgevingsplan.

•    In het kader van behoud monitoren wij  kwetsbare vondsten in onze archeologische collectie. Dit gebeurt zowel in het depot, als bij bruikleennemers zoals in Museum Vlaardingen, waar zich belangrijke en kwetsbare collectiestukken bevinden. Waar nodig zal actie worden ondernomen om de condities van de vondsten zo goed mogelijk te waarborgen. 
•    Bestaande verordeningen en beleid op het gebied van erfgoed en monumentensubsidie worden geactualiseerd in overeenstemming met de Omgevingswet en de Vlaardingse praktijk. 
•    De Oekraïense wijk Mrija is uniek in Nederland. Met een interviewproject wil het Stadsarchief de geschiedenis van deze wijk vastleggen. Het project is halverwege 2024 gestart. Het legt hiermee verbindingen met de herdenking van 450 jaar Stadsbrand. Na 1574 moesten Vlaardingers opnieuw hun leven opbouwen, datzelfde geldt voor de Oekraïners van Mrija. In 2025 volgt de uitwerking van de interviews.