Stadsprogramma's en overige programma's

Nieuwe Rivierzone

Terug naar navigatie - Nieuwe Rivierzone

Zoals in de eerste voortgangsrapportage gemeld zijn tegen drie bestemmingsplannen beroepen ingesteld bij de Raad van State. Dit najaar bepaalt de RvS welke zaken zij het eerste halfjaar van 2024 behandelt. Woningbouw binnen deze bestemmingsplannen wacht op het onherroepelijk worden van deze bestemmingsplannen na positieve uitspraak RvS. De inzet op een convenant met bedrijven, Havenbedrijf, Deltalinqs en Provincie is gewijzigd. Er wordt niet langer ingezet op het intrekken van beroepen, omdat bereiken overeenstemming onvoldoende tijdwinst oplevert t.o.v. behandeling bij RvS. Hierdoor wordt ook geen pas op de plaats meer toegezegd ten aanzien van eventuele nieuwe woningbouwinitiatieven. Desondanks blijven partijen zich inzetten om tot een convenant te komen, over klachtenmanagement, opzet van een “burenoverleg” tussen bedrijven, bewoners en gemeente en een leefomgevingsfonds. Na realisatie van woningbouw kan hiermee positief worden bijgedragen aan het samengaan van wonen, werken en leefomgeving. Overeenstemming kan door deze aangepaste opzet uitlopen tot in 2024.

De woningen in het Museumkwartier zijn in verkoop gegaan en de bouwactiviteiten gaan starten. Voor diverse ontwikkelingen in de KW Haven, de Maaswijk en het Stationsgebied wordt gewerkt aan anterieure overeenkomsten, stedenbouwkundige plannen en bestemmingsplannen.  
De hoogwateroplossing wordt momenteel technisch uitgewerkt en aanbestedingsgereed gemaakt. Start van de realisatie van de werkzaamheden zijn 2de helft 2024 voorzien. De opdracht om de gebiedsvisie Rivierzone  voor alle openbare ruimten en infrastructuur uit te werken tot schetsontwerpen en beeldkwaliteitsplan openbare ruimte, is in aanbesteding.

Sinds juli beschikt het programmateam Rivierzone over een programmacontroler, die samen met Financiën een werkbaar systeem voor financiële administratie, verantwoording en rapportages aan het opzetten is. Het is een zeer forse opdracht om de gebiedsexploitatie Rivierzone, een nieuw financieel instrument, goed in te regelen. Bij het inrichten van de financiële administratie wordt uiteraard ook de benodigde SiSa verantwoording voor de ontvangen Woning Bouw Impuls en nog te ontvangen Versnellingsgelden betrokken. Tegelijkertijd zal dit ook als sturingsinstrument moeten dienen voor het programma Nieuwe Rivierzone. Nadrukkelijk streven is om de eerste bijgestelde gebiedsexploitatie Rivierzone, financieel correct te borgen en tijdig aan de raad voor te leggen ter vaststelling voor de jaarrekening 2023. 
 

Nieuwe Binnenstad

Terug naar navigatie - Nieuwe Binnenstad

Uitvoering Programma Nieuwe Binnenstad verloopt volgens plan. Op dit moment worden er voorbereidingen getroffen om de plan- en beleidsvorming voor de lange termijn gereed te krijgen. Naast het afronden van de gebiedsvisie betekent dit ook het opstarten van een uitvoeringsprogramma wat de concrete uitwerking gaat worden van de gebiedsvisie. Dit zal ook aangevuld worden met een inspiratiedocument dat richting moet geven aan de ambitie die we op de lange termijn willen uitdragen. Op korte termijn wordt de buitenruimte van de binnenstad aangepakt en worden ook de doelen van het vorige Programma Levendige Binnenstad uitgevoerd. 

De personele kosten zullen een fors onderdeel van de totale uitgaven vormen. Dit blijft een punt van aandacht, want we streven naar een zo groot mogelijke realisatiekracht, om de bestedingsruimte voor de uitvoering van het programma op het gewenste peil te houden.

Nieuwe Energie

Terug naar navigatie - Nieuwe Energie

In de winterperiode hebben betaalde en vrijwillige energiecoaches kwetsbare huishoudens (huurders en woningeigenaren) met een laag inkomen en een hoge energierekening voorzien van een energieadvies en zijn gratis kleine energiebesparende maatregelen aangebracht (radiatorfolie, tochtstrips, Ledlampen, energiedisplays etc.). Hierin is nauw samengewerkt met de beide woningcorporaties en Stroomopwaarts (o.a. Formulierenbrigade en Schuldhulpmaatjes). Om de uitvoering te versterken is een Stichting Energiebank Vlaardingen in oprichting en wordt samengewerkt met Energiehulp. 
In de Drevenbuurt loopt een proces om deze buurt als 1e van Vlaardingen aardgasvrij te maken (in 2032) en wordt toegewerkt naar een ‘Stemweek’ waarin de woningeigenaren hun voorkeur kunnen uitspreken welke collectieve warmteoplossing verder uitgewerkt moet worden tot een concreet aardgasvrij aanbod. .
In samenwerking met de woningcorporaties ronden wij binnenkort een onderzoek af op basis waarvan we aan de gemeenteraad een voorstel gaan doen hoe wij de 2e aardgasvrije Hoofdstedenbuurt gaan aanpakken en of we deze aanpak uit moeten breiden met andere aangrenzende buurten om een restwarmtenet mogelijk te maken. Hiermee geven we ook advies over het aanwijzen van een 3e aardgasvrije buurt. 
De pilot met 10 woningeigenaren om aardgasvrij te worden is eind september jl. van start gegaan. 
Wij hebben besloten dat het Servicepunt Woningverbetering per 1 januari a.s. uitgebreid gaat worden met een energieloket (nu WoonWijzerWinkel). Momenteel wordt een aanbesteding voorbereid om de benodigde expertise uit de markt als partner toe te voegen. De meerwaarde van deze nieuwe uitvoeringsorganisatie is dat vanuit een integrale aanpak verder gewerkt gaat worden aan particuliere woningverbetering en energietransitie (isoleren, aardgasvrij e.d.). Hiermee verwachten wij, gelet op onze ambities en doelen, de noodzakelijke tempoversnelling in onze aanpak te realiseren. 
Bedrijven hebben gebruik gemaakt van 20 gratis energiescans of adviezen voor zonnepanelen (i.s.m. Green Business Club en Rabobank) en kunnen nu aan de slag met het verduurzamen van hun bedrijf(spand). Dit jaar stellen we nogmaals 20 scans/adviezen beschikbaar. 
Team Vastgoed heeft dit jaar gewerkt aan het afronden van de Routekaart CO2-neutraal gemeentelijk vastgoed. 
De bouw van twee windturbines Oeverwind 1 is in volle gang en gaan begin 2024 stroom leveren aan circa 5.500 huishoudens. Onder aanvoering van Vlaardingen werken Maassluis, Schiedam en Vlaardingen samen om de potentiële windlocaties Oeverwind 2 (3 turbines) en Beneluxtunnel (2 turbines) tot ontwikkeling te brengen. Inmiddels is een aantal ruimtelijke en juridische studies uitgevoerd. 
Met WarmtelinQ is overeenstemming bereikt over de aanleg van deze hoofdtransportleidingen van restwarmte uit de haven, inclusief een warmteoverdrachtsstation (WOS) aan de Burgemeester Heusdenslaan en een drietal T-stukken die nodig zijn om woningen in Vlaardingen aan te sluiten op een restwarmtenet. De aanleg van het noordelijke tracé in Vlaardingen is in volle gang. Voor het zuidelijke tracé zijn de afspraken vrijwel rond en gaat toegewerkt worden naar vergunningen. 

Financieel
Alle programmakosten zijn vooralsnog ten laste geboekt van het reguliere budget Milieubeheer Klimaatverandering. Denk hierbij aan de personele kosten van het Programmateam Nieuwe Energie (circa 10 fte) en de advies-, onderzoeks- en communicatiekosten van de verschillende projecten. Inmiddels hebben we voor deze uitgaven in de loop van vorig en dit jaar diverse SPUK-uitkeringen ontvangen: SPUK-CDOKE voor extra benodigde personele inzet en advieskosten en SPUK-Energiearmoede voor inzet energiecoaches en fixers en gratis aanbieden kleine energiemaatregelen. 
Omdat we de meeste uitgaven dit jaar ten laste kunnen brengen van de diverse SPUK-uitkeringen lijkt nog niets uitgegeven te zijn van de gemeentelijke budgetten die aan het Stadsprogramma Nieuwe Energie zijn gekoppeld. (Eventuele) niet uitgegeven middelen zijn de komende jaren onder andere hard nodig om kwetsbare woningeigenaren financieel te helpen hun slecht geïsoleerde woning te isoleren en aardgasvrij te maken. Het streven is om bij de jaarrekening 2023 inzicht te hebben in de werkelijke uitgaven van de het programma en een voorstel te doen voor budgetoverheveling naar 2024. 

Veilig Vlaardingen

Terug naar navigatie - Veilig Vlaardingen

In het Uitvoeringsprogramma Veilig Vlaardingen 2023-2026 zijn focuspunten, doelen en activiteiten vastgesteld. De focus ligt in 2023 op de versteviging van de aanpak van ondermijning, intensivering van de aanpak van woonoverlast en versterking van de samenwerking tussen zorg en veiligheid.  
Om de aanpak van ondermijning te verstevigen is het interventieteam uitgebreid met een tweede coördinator, waardoor is het aantal controles op woonoverlast (en ondermijning) verdubbeld. Daarnaast start er in 2024 een pilotproject waarbij twee tot drie extra buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) of toezichthouders worden toegevoegd aan het interventieteam. Om de juridische afhandeling te waarborgen is in augustus een jurist toegevoegd aan het team Openbare Orde & Veiligheid (OOV). Deze extra inzet heeft tot doel om de effectiviteit van de bestrijding van criminaliteit te vergroten en het veiligheidsniveau in Vlaardingen te verhogen. Het huidige Bibob beleid wordt geactualiseerd naar aanleiding van regionale en interne aanbevelingen en wordt dit jaar nog ter besluitvorming ingebracht. In mei is campagne gevoerd om de inwoners van Vlaardingen te stimuleren om gebruik te maken van de applicatie Meld een vermoeden, met als doel het veiligheidsgevoel en de bewustwording te verbeteren. 
Om de aanpak van woonoverlast te intensiveren is er beleid ontwikkeld en een convenant opgesteld in samenwerking met partners, om de aanpak gezamenlijk vorm te geven. Daarbij wordt er regelmatig casusregie-overleg gehouden met de diverse partners om effectief te reageren op situaties rondom woonoverlast. Om de synergie tussen zorg en veiligheid te versterken, wordt er gewerkt om de interne processen beter op elkaar af te stemmen. Voor het versterken van onze informatiepositie is eerder al een informatiesysteem gebouwd dat we – ook voor de aanpak van woonoverlast – in 2023 continu blijven doorontwikkelen. 
Om de samenwerking tussen zorg en veiligheid te verbeteren is een meldpunt bij de gemeente ingericht, waar de politie melding maakt van situaties waarin zij in aanraking zijn gekomen met personen met onbegrepen gedrag. Dit is een geautomatiseerd proces waarbij iedere registratie direct terecht komt bij de gemeente. De gemeente is hiermee in staat om regie te voeren op zorg- en veiligheidscasuïstiek. Daarnaast zijn we aangesloten bij het programmabureau Westwijk, dat streeft naar het vergroten van de kansen van de inwoners van deze wijk op het gebied van opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit. De aangevraagde subsidies zijn toegekend en het programmabureau is gestart met de uitvoering van het plan van aanpak. Tot slot zijn we aangesloten bij het schooladoptieplan ‘Doe Effe Normaal’, waarbij wijkagenten lesgeven aan leerlingen van groep 7 en 8. Voorts zet de stadsmarinier zich in voor het oplossen van de problematiek rondom hardnekkige overlastgroepen en veiligheidsproblematiek in het centrum. 
In juni startte de campagne tegen wapenbezit gericht op jongeren. Deze campagne wordt voortgezet middels voorlichting op scholen en weer onder de aandacht gebracht bij de Veiligheidsdag die op 14 oktober plaatsvindt.
Tot slot heeft er een onderzoek plaatsgevonden naar de huidige inzet van blauw op straat ten opzichte van andere gemeenten. Dit heeft geleid tot het versterken van de wijkagenten met drie extra boa’s voor de Westwijk. Ook vanuit het ministerie is extra geld toegekend voor meer blauw op straat aan de politie. Het basisteam Waterweg wordt uitgebreid met 5,2 fte en er vindt nog besluitvorming plaats over de invulling van de functies.

Financieel

De uitnutting van het budget verloopt volgens planning.

 

Groen Vlaardingen

Terug naar navigatie - Groen Vlaardingen

Het stadsprogramma groen is vertaald naar een groenagenda. In deze groenagenda staat aangeven welke activiteiten in welke maand worden uitgevoerd. Deze uitvoeringsagenda is een dynamisch document wat volop in ontwikkeling is. Voor Q4 gaan hier nog vergroeningsactiviteiten bijkomen. Veel succesmomenten waaronder vergroenen binnenstad, NK tegelwippen, bewonersinitiatieven, wijkdeals, rollend bomenbos, kunstbankjes in combinatie met kunstboeien, diverse ommetjes, beleid (in concept). 

Financieel

De prognose voor 2023 is dat van de in totaal €1,15 miljoen €900k uitgegeven wordt. Voor 2023 stellen we voor om in de 2e VGR een onderbesteding van €250k te melden met het voorstel om deze €250k over te hevelen naar 2024. Op deze manier vloeit de €250k niet terug in de algemene middelen en blijft dit budget in 2024 beschikbaar voor het stadsprogramma groen.

Leefbaar Vlaardingen

Terug naar navigatie - Leefbaar Vlaardingen

Het stadsprogramma Leefbaar is vertaald naar een leefbaarheidsagenda. In de leefbaarheidsagenda staat aangegeven welke activiteiten wanneer worden uitgevoerd. Deze uitvoeringsagenda is een dynamisch document wat volop in ontwikkeling is.

We zetten in op focuspunten afval, parels en zwijnen, ontmoeten 0-100, woonoverlast en stedelijk water. Veel activiteiten worden gefinancierd op reguliere budgetten. Vanuit Leefbaar wordt er goed samengewerkt met andere teams / projecten. Waar kan wordt een ‘plus’, een extra (bijvoorbeeld om de inclusiviteit te vergroten) toegevoegd. 
Daar werken we aan, dat vraagt een langere doorlooptijd. We willen daarom een groot deel van het incidentele budget overhevelen naar 2024.
Als succesmoment: de resultaten van het interventieteam op optreden bij woonoverlast, vaststellen
afvalbeleid, toename van door participatie gerealiseerde, inclusieve speelplekken, en de recreatieve waarde van water aan wijken toevoegen.

Financieel
Meerdere focuspunten hebben een uitvoering met een langere looptijd en dus wordt in 2023 minder budget uitgegeven. Het streven is om bij de jaarrekening 2023 inzicht te hebben in de werkelijke uitgaven van de het programma en een voorstel te doen voor budgetoverheveling naar 2024. 
                    

Zorgzaam Vlaardingen

Terug naar navigatie - Zorgzaam Vlaardingen

In 2023 zijn we binnen Zorgzaam Vlaardingen met diverse activiteiten gestart. Wij hebben een subsidieregeling in het leven geroepen voor initiatieven en/of projecten op het gebied van armoede, sport & bewegen en gezondheid. We hebben deze regeling tijdens twee bijeenkomsten onder de aandacht gebracht van onze partners in de stad. Van deze subsidieregeling is goed gebruik gemaakt en de eerste projecten zijn zelfs al gerealiseerd. De netwerkbijeenkomsten droegen daarnaast bij aan de versterking van het onderlinge netwerk. In 2024 willen we een vervolg geven aan deze bijeenkomsten. Ook zijn we gestart met het Jeugd Educatiefonds. Daarnaast is de verwachting dat we eind dit jaar kunnen starten met de pilot Jongeren Perspectieffonds. Omdat we pas aan het eind van het jaar kunnen starten met deze tweejarige pilot, lopen de kosten voor een deel door in 2025. Daarnaast zijn we begonnen met de ontwikkeling van een Vlaardingse sociale kaart. Dit is een website waarop het aanbod van maatschappelijke voorzieningen en activiteiten in Vlaardingen kan worden geplaatst, zodat het makkelijk terug te vinden is door inwoners en hulpverleners. We streven er naar om deze sociale kaart in de eerste helft van 2024 te kunnen lanceren. Ook valt de transformatie Sociaal Domein binnen het programma Zorgzaam Vlaardingen. Hierover is eerder al een startnotitie aan de gemeenteraad gepresenteerd. Tot slot zijn we aan de slag gegaan met de Doorbraakmethode om zo huishoudens met multiproblematiek te kunnen ondersteunen bij hun complexe hulpvraag.

Nieuwe Westwijk

Terug naar navigatie - Nieuwe Westwijk

De uitvoering van stadsprogramma Westwijk loopt volgens plan. Met het programmabureau wordt intensief samengewerkt en waar nodig en gewenst bieden wij ondersteuning bij de uitvoering. Daarnaast werken we aan een zo goede mogelijke afstemming van alle inspanningen om de leefbaarheid en veiligheid in de Westwijk te verbeteren.

Hieronder een kort overzicht van de acties die in de wijk door de partners zijn gestart:

1.    Start voor het Kind
In de eerste VGR is melding gemaakt dat in januari 2023 is gestart met een structureel naschools programma voor kinderen in de basisschoolleeftijd en een schoolontbijt. Vlak voor de zomervakantie is dit programma uitgebreid met het bieden van een schoollunch voor elk kind. Elke dag smeren ouders uit de wijk boterhammen voor de kinderen. Zo betrekken we ouders meer met de school en bieden we ze een netwerk waarin vragen over opvoeding, taal, geld en veiligheid laagdrempelig worden besproken. Daarnaast zorgen we ervoor dat kinderen met genoeg energie hun schooldag doorkomen.

2.    Zorgstructuur op school
Vanaf januari is Waterweg Wonen actief met spreekuur op school. Voor de zomervakantie is ook de formulierenbrigade gestart. Daarnaast is het CJG (met de schoolverpleegkundige) en het samenwerkingsverband Onderwijs dat Past (didactisch medewerker) actief. Zo kunnen ouders en docenten laagdrempelig hulp en ondersteuning inroepen. Om ouders en kinderen beter te kunnen helpen is de wens om op elke school een maatschappelijk werker te organiseren. Iemand die, onder de aansturing van de integrale kindcentra, gezinnen en kinderen waar school zich zorg over maakt kortstondig kan helpen en met een warme overdracht kan doorverwijzen naar het formele zorgnetwerk en het informele vrijwilligerswerk in de wijk. Deze maatschappelijk werkers vormen daarmee een spilfunctie in het lokale wijknetwerk en kunnen als spelverdeler overzicht houden op de voortgang.

3.    Dagprogramma Kind en Ouders
In april en mei is met veel energie vanuit het netwerk en inwoners gewerkt aan het dagprogramma Kind en Ouders. Daarin zijn interventies opgehaald die moeten bijdragen aan gelijke kansen voor het kind en zijn ouders. Deze interventies zijn gericht op het toekomstperspectief van jongeren na de basisschoolleeftijd (onder andere het Talent en Stagehuis), het sociale netwerk in de wijk (sociale kaart voor kind en ouders) en ondersteuning van gezinnen (door onder andere Buurtgezinnen). Dit najaar starten de eerste initiatieven. Deze interventies worden grotendeel gefinancierd door de speciale SPUK Kansrijke Wijk door het Rijk. Deze subsidieaanvraag wordt 30 september ingediend. Beschikking vindt naar verwachting plaats in de week van 22 november as.

4.    SPUK Bibliotheek
In de zomer van 2023 is bekend geworden dat de aanvraag voor een bibliotheekvestiging in de Westwijk vanuit het ministerie van OCW is goedgekeurd. Dit betekent dat de gemeente in samenwerking met de bibliotheek en het programmabureau verder kan gaan met het organiseren van een volwaardige bibliotheekvestiging in de Westwijk. Een gemiste voorziening in de Westwijk aangezien laaggeletterdheid vaak een belemmering vormt om mee te doen in de wijk. 

5.    Preventie met Gezag. 
De eerste grote subsidieaanvraag aan het Rijk is goedgekeurd. Met preventie met gezag krijgt Vlaardingen Westwijk de komende drie jaar ongeveer drie miljoen euro. Dit bedrag wordt (1) geïnvesteerd om jongeren meer toekomstperspectief te bieden (preventie) en (2) meer in te zetten op tegengaan van jeugdcriminaliteit (gezag). Onderdelen zijn het aanstellen van jeugdboa’s in de wijk en een re-integratie officier, weerbaarheidstrainingen, een focus op cyber- en digitale criminaliteit en uitbreiding van het zorgnetwerk rondom jongeren in de wijk. Dit programma start dit najaar en loopt tot medio 2026.

6.    Extra capaciteit toezicht en handhaving
Per half 2023 is er extra capaciteit op het gebied van politie en boa’s in de wijk beschikbaar gekomen. Zo is er een derde (actie)wijkagent aan de wijk toegevoegd en wordt er een koppel toezichthouders specifiek aan de wijk toegewezen. Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat er altijd iemand in de wijk op het gebied van toezicht en handhaving. 

7.    Diepte-interviews leefbaarheid
Vanuit het programmabureau zijn meer dan 160 diepte-interviews afgenomen, naast een online enquête over de leefbaarheid en veiligheid in de Westwijk. Punten die daaruit naar voren komen, worden door de desbetreffende afdelingen van de gemeente opgepakt. Bewoners worden tevens gewezen op de BuitenBeter App, waarna meldingen over de ruimtelijke ordening spoedig worden opgevolgd en de openbare ruimte schoner en intacter wordt gemaakt.     

8.    Actualisatie uitvoeringsprogramma
In juli heeft de stuurgroep Westwijk het uitvoeringsprogramma geactualiseerd. Dit geactualiseerde programma heeft meer scherpte op ambitie, doelstellingen en monitoring. Op 02 november as. zal het programmabureau dit geactualiseerde uitvoeringsprogramma presenteren.

Omgevingswet

Terug naar navigatie - Omgevingswet

De Omgevingswet treedt in werking op 1 januari 2024. De gemeente Vlaardingen is al geruime tijd bezig met de implementatie van de Omgevingswet en heeft hiervoor in de begroting jaarlijks een bedrag beschikbaar gesteld. Aan de hand van een vastgesteld programmaplan wat regelmatig geactualiseerd wordt aan de hand van nieuwe informatie van de VNG en de voortgang van acties binnen Vlaardingen zelf, vinden de voorbereidende werkzaamheden plaats. De acties die nodig zijn om met de Omgevingswet te kunnen werken zijn nagenoeg afgerond. Gewerkt wordt aan het optimaliseren van het werkproces omgevingsvergunning zodat we dit werkproces kunnen testen. Er wordt vanaf mei dit jaar gewerkt met de door de VNG ontwikkelde intake- en omgevingstafel.  Op 1 januari van dit jaar is gestart met het opstellen van de Omgevingsvisie. Ook de plan MER wordt gefinancierd uit het implementatiebudget. Nagedacht wordt over het transitieplan voor het omgevingsplan en hoe het opstellen van de toepasbare regels onder te brengen in de organisatie. Vooralsnog ziet het er naar uit dat de raming voor dit jaar alle activiteiten dekt. Ook voor 2024 is dat het geval. Mocht het zo zijn dat bijvoorbeeld voor het opstellen van de omgevingsvisie en bijbehorende milieueffectrapportage meer budget nodig is dan er nog ruimte is dan rapporteren wij daar over in de volgende voortgangsrapportage.

Financieel

Omdat het tijdschrijven op de Omgevingswet onderdelen nog niet door alle collega’s is gebeurd, lijkt op dit moment dat er dit jaar een onderschrijding van het implementatiebudget. De verwachting is dat dit gecorrigeerd is aan het einde van het jaar. 

Vlaardingen MBO stad

Terug naar navigatie - Vlaardingen MBO stad

Vlaardingen MBO-stad is één van de onderwerpen bij de aanvraag van een Regiodeal (Regiodeal behelst de financiering op basis van (te ontwikkelen) overeenkomst tussen regio en het Rijk). De verkenning over de gezamenlijke aanknopingspunten tussen Vlaardingen, Maassluis, Rotterdam en Schiedam voor een Regiodeal is afgerond. Het proces wordt mede-ondersteund door Provincie Zuid-Holland. Vlaardingen heeft MBO Stad in Regiodeal opgenomen met de (door-) ontwikkeling van de Techniek Opleiding Vlaardingen, de Food Innovatie Academie en de Zorg Innovatie Academie.  
De samenwerking tussen de Zorg Innovatie Academie (ZIA) en de werkgroep Wonen en Zorg krijgt vorm door afvaardiging in elkaars project-overleggen. De twee projecten zijn belangrijke pijlers, die kunnen helpen om de kwaliteit van de zorg op peil te kunnen houden. Ook brede samenwerking (op wijkniveau) kan helpen om de lasten te verdelen.
De tijdelijke zorghub richt zich nog steeds op een locatie in de Westwijk. Om financiële reden moeten we ons opnieuw op een andere locatie richten, waarbij locatie Albeda aan de Buys Ballotlaan de voornaamste kandidaat is. Het proces is (heel) stroperig.    
De projectleider "van school naar werk" (LLO, Riverboard) wordt op dit moment geworven. Alle drie de gemeenten doen mee. Het collegevoorstel van BUZZ010 (vervoer voor basisscholieren bij educatieve uitjes) is aangenomen. Het convenant begin november getekend. In augustus is een tijdelijke programma-manager aangenomen, die helpt om de projectorganisatie en -bezetting op orde te brengen. We zijn gestart met een communicatieplan en daarna een ontwerp van een logo en een huisstijl voor MBO-stad, passend binnen city-marketing.