• Transformatie van de jeugdhulp: start van Mevis
    De transformatie van de jeugdhulp vraagt voor de komende jaren om een procesmatige aanpak. In  2022 staan we voor de grote opgave om de randvoorwaarden te organiseren zodat we zo soepel mogelijk van het ene model naar het andere model kunnen gaan. Een aantal zaken moet voor 2023 geregeld zijn. In aansluiting op de opgenomen fasering in de aanbesteding onderscheiden wij de volgende fases:
    • Fase 1: Startfase  (april 2022 tot en met 1 juni 2023)
      April 2022 is consortium jeugd, Mevis, de opdracht voor de uitvoering van bijna alle jeugdhulp gegund. In deze fase moeten we zorgen dat de zorg aan bestaande clienten gecontinueerd word en tegelijkertijd moeten we een nieuwe ondersteunings- en samenwerkingsstructuur opbouwen, waarbij we als drie gemeenten zoveel mogelijk samen optrekken. De eerste concrete stappen worden gezet met het oog op de transformatie, een andere manier van samenwerken: dichtbij het gezin en in aansluiting op de leefwereld van het kind of het gezin. Alle partners, ook het onderwijs, huisartsen en welzijnsorganisaties vervullen hierin een belangrijke rol. Gezien de omvang van deze opgave is de verwachting dat deze fase tot halverwege 2023 duurt.
      • Opbouwen van de uitvoeringsorganisatie jeugd bij Rogplus die op 1 januari 2023 gereed zal zijn. 
      • In het derde kwartaal van 2022 starten wij gesprekken met gecontracteerde en gesubsidieerde partijen hoe zij invulling kunnen geven aan het MVS Jeugdmodel en het dichtbij in de wijk of buurt ondersteuning leveren aan jeugdigen en gezinnen.
      • Samen met stakeholders formuleren wij een opdracht voor het voorliggend veld dat aansluit bij de tarnsformatie van de jeugdhulp naar eerder en dichterbij ondersteuning bieden.
      • We maken het voor netwerken in wijken en buurten mogelijk om initiatieven te ontwikkelen zodat professionele ondersteuning minder nodig is.
    • Fase 2: Operationele fase (tot uiterlijk eind 2025)
      Bij de start van deze tweede fase is de organisatie en bedrijfsvoering van de uitvoeringsorganisatie Jeugd Rogplus en Mevis op orde en zijn de primaire werkprocessen van de toegang en zorgverlening operationeel en ook in orde. We richten ons op het leren en verbeteren. Wat gaat er goed in de nieuwe uitvoeringspraktijk en wat vraagt nog aandacht?
      • In deze fase krijgen we zicht op de eerste ervaringen met de nieuwe werkwijze en grip op de inzet van capaciteit over de verschillende vormen van ondersteuning. We kunnen beoordelen of inwoners de weg weten te vinden en de ondersteuning en hulpverlening ontvangen die passend is bij hun hulpvraag. We voeren regie op de samenwerking tussen stakeholders en de samenwerkingsafspraken. weten partijen elkaar te vinden. 
      • Deze fase leidt tot continuïteit, stabiliteit in de primaire werkprocessen en verbeteringen op basis van de uitvoeringspraktijk. De informatievoorziening is hierop ingericht. In deze fase wordt de grote slag naar de vernieuwing van het integraal en dekkend jeugdhulpaanbod gemaakt. 
    • Fase 3: Volwassen of ‘slimme’ fase (start 2025)
      Vanaf het derde jaar van de overeenkomst met Mevis zijn we in toenemende mate ‘in control’ op alle onderdelen van het MVS Jeugdmodel. We kunnen achteruit en vooruit kijken en we worden daardoor steeds ‘slimmer’. We zijn steeds beter in staat om patronen te herkennen, daarop te anticiperen en daar naar te handelen. De resultaten van de nieuwe manier van werken worden zichtbaar.
  • Werken aan veilige en stabiele gezinssituatie
    • Vanuit het MVS Jeugdmodel gaan we verder met het versterken van het netwerk rondom het kind en de ouder/opvoeder in het gewone leven. We signaleren eerder dat hulp en ondersteuning nodig is en bieden deze hulp dichtbij het kind en de ouder/opvoeder.
    • In 2023 investeren we in preventie en vroegsignaleren in de eerste 1000-dagen van een kind vanuit de coalitie Kansrijke Start. We starten met zwangerschapsgesprekken en stimuleren de collectieve aanpak rond ‘centering pregnancy’ vanuit medisch en sociaal domein.
    • We maken verdere samenwerkingsafspraken met Jeugdbescherming/-reclassering en Veilig Thuis voor de aansluiting op het MVS Jeugdmodel, zodat tijdig hulp geboden wordt in onveilige thuissituaties.   
  • Aanpak voorkomen (v)echtscheidingen
    Voorkomen van echtscheidingen begint met een stabiele basis: een thuissituatie met een stabiel inkomen en een dak boven je hoofd. Rond belangrijke gebeurtenissen in het leven – bijvoorbeeld kinderen krijgen en opvoeden – zorgen we voor informatie, advies en opvoedondersteuning. Vanuit consultatiebureaus, via huisartsen, op school en binnen het wijkteam. 
    • Wanneer een scheiding gaat spelen is het wijkteam, relatietherapie en mediation algemeen beschikbaar. Het is zaak om te voorkomen dat een relatieproblemen verder escaleren en een vechtscheiding dreigt. Daar zetten we voorlichting, advies en eventueel extra interventies op via CJG en eventueel wijkteam en maatschappelijk werk.
    • We leveren via de wijkteams ondersteuning bij (v)echtscheidingen als kinderen in de knel dreigen te raken. In 2023 gaan we op basis van de CJG beleidsadviesnota “Scheidingsproblemen bij jeugdigen” (2022) met lokale samenwerkingspartijen een impuls geven aan deskundigheidsbevordering. 
    • Ook zetten we in op preventie en analyseren we het aanbod en de behoeften voor een sterke basis, het beperken van risico’s en ondersteuning bij scheidingen.