• Dit doen wij via een viertal sporen:
  1. Gebiedsgerichte aanpak in de Startbuurten
  2. Stadsbrede aanpak gericht op bewustwording en stimuleren van ‘no regret’ energiebesparingsmaatregelen
  3. Aanpak van verschillende vastgoedtypen: bedrijven, eigen vastgoed, maatschappelijk vastgoed
  4. In regionaal verband mede uitvoering geven aan realisatie van de warmtehoofdinfrastructuur: WarmtelinQ.
  • Wij geven samen met stakeholders en bewoners uitvoering aan een tweetal startbuurten om aardgasvrij te worden: Drevenbuurt en Hoofdstedenbuurt. Binnen twee jaar willen wij per buurt een door de buurt gedragen Wijkuitvoeringsplan vaststellen waarin is aangegeven hoe deze buurten op een haalbare en betaalbare manier aardgasvrij gaan worden. De komende jaren zullen vooral in teken staan van onderzoeken, samen met de buurt keuzes maken en waar mogelijk al uitvoeren. 
  • Voor iedereen die aan de slag wil met het verduurzamen van zijn woning gaan wij het Servicepunt Woningverbetering versterken c.q. uitbreiden met een Energieloket waar mensen terecht kunnen voor informatie, advies en ondersteuning en geholpen worden bij het verkrijgen van financiering en/of subsidies. Wij richten zelf een revolverend fonds op waardoor het mogelijk wordt laagrentende leningen te verstrekken aan woningeigenaren die naast woningverbetering aan de slag willen met verduurzamen. 
  • Met informatie, voorlichting en handhaving bevorderen wij: CO2-arme nieuwbouw van woningen en utiliteit; de energiebesparingsplicht van bedrijven en toetsen wij op de energielabel C verplichting voor kantoorpanden (vanaf 2023). Wij verduurzamen ons maatschappelijk vastgoed waaronder onze scholen, sportaccommodaties e.d.
  • Wij werken mee aan de realisatie van WarmtelinQ waarmee wij de voorwaarden creëren om grote delen van Vlaardingen (m.n. oudere wijken met gestapelde bouw) op een betaalbare wijze aan te sluiten op een collectief warmtenet.