Groen en Milieu

Actuele ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen

Groen en openbare ruimte
Vlaardingen is een stad met een groen hart. De inwoners hebben een speciale band met groene gebieden zoals de Broekpolder, de Heemtuin, het Hof en Oranjepark, het Krabbepark en Park Holy. Dit is niet zonder reden. Groen geeft de stad karakter en is van groot belang voor de levenskwaliteit, het welzijn en de gezondheid van mensen. Daarnaast draagt groen bij aan het koeler maken van de omgeving, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het opvangen van hemelwater. Groen is onmisbaar in het kader van klimaatadaptatie. Door Vlaardingen op ecologisch verantwoorde wijze te vergroenen, streven we naar een betere, schonere en gezondere leefomgeving voor mens en dier. We gaan daarom het bestaande groen versterken en verbeteren, nieuwe groengebieden aanleggen en deze gebieden met elkaar verbinden. Dit wordt onder andere gedaan door verharding te vervangen door groen als onderdeel van het NK-tegelwippen.

We behouden onze groene plekken in de stad. Zo investeren we in de Broekpolder, zodat het een groen natuur- en recreatiegebied blijft waar woningbouw is uitgesloten. Dit doen we mede door het opstellen van het beheerplan voor de Broekpolder. Groen is voor iedereen! Daarom gaan we ons groen uitbreiden door, verspreid over de stad, zeven groenprojecten uit te voeren die we in samenspraak met de gemeenteraad, stad en groene organisaties gaan kiezen en vormgeven. Hierdoor voegen we kwalitatief hoogwaardig groen toe in Vlaardingen wat goed bereikbaar en toegankelijk is voor alle inwoners. Denk aan het Maaspark, een groene promenade in de Rivierzone en het vergroenen van de binnenstad. Samen met bewoners gaan we op zoek naar passende mogelijkheden om hun wijk te vergroenen. Zo nodigt de openbare ruimte meer uit om eens de schoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. 

De waarde van groen is groot en dit vraagt om goed onderhoud. In kwartaal 1 van 2024 herzien we het groenbeleidsplan met aandacht voor de groenstructuren. Het plan dient als basis voor het opstellen van beheerplannen voor het groen. Door het vaststellen van het groenbeleidsplan en de hierop volgende beheerplannen wordt uitvoering gegeven aan het rekenkameronderzoek beheer openbare ruimte. Tot slot is middels het amendement “vervroegd verhogen onderhoudsniveau” aanvullend budget vrijgemaakt om oa voor groen onderhoudsachterstanden vervroegd weg te werken.

Bij de renovatie van speelplekken kijken we ook naar mogelijkheden om deze groener te maken, met inachtneming van inclusiviteit. Speelvoorzieningen zijn er voor al onze inwoners van 0 tot 100. In 2024 is er aanvullend budget beschikbaar om de speelvoorzieningen van Vlaardingen voor iedereen toegankelijk en bereikbaar te maken

Duurzaamheid en klimaatbeleid
Het veranderende klimaat heeft een grote impact op onze leefomgeving. Door de wereldwijd stijgende temperatuur zien we dat steeds vaker weerrecords worden verbroken. In Vlaardingen neemt het aantal stormen toe, zorgen steeds zwaardere piekbuien steeds vaker voor wateroverlast, ontstaat door langdurige droogte schade aan funderingen en infrastructuur en bedreigen hittegolven de gezondheid van kwetsbare groepen zoals ouderen. 

Na een aarzelend begin wordt de urgentie inmiddels breed onderschreven. In 2015 werd het Klimaatakkoord van Parijs gepresenteerd met als doel om 55 tot 60% CO2-reductie in 2030 te realiseren. Ook Nederland scherpt de doelstellingen aan. Zo moeten we in 2050 aardgasvrij zijn en moet de stad voorbereid zijn op extreem weer. 

Energietransitie
Voor de doelstelling om Nederland aardgasvrij te maken zijn er landelijk extra budgetten beschikbaar gesteld (35 miljard euro), wordt wet- en regelgeving aangepast (o.a. Wet collectieve warmte en Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie) en worden gemeenten met een rijksvergoeding (oplopend naar 800 miljoen per jaar) in staat gesteld de regierol op te pakken en de extra taken uit te voeren: o.a. voor de energietransitie in de gebouwde omgeving en het stimuleren van het gebruik van wind, zon en bodemenergie en duurzame mobiliteit. 

De stijgende energie- en aardgasprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne brengt momenteel met name kwetsbare huishoudens in de problemen en vergroten de kans op armoede. Als korte termijn oplossing worden door energiecoaches en fixers inkomensondersteunende maatregelen ingezet en worden mensen geadviseerd hoe zij zuiniger met energie en warmte om kunnen gaan. Een meer structurele oplossing waar wij de komende jaren extra op inzetten is het energiezuiniger maken van de woning van deze mensen, door het aanbrengen van extra isolatie. Met ondersteuning vanuit het Nationaal Isolatieprogramma starten we met de slechts geïsoleerde woningen met een D, E, F of G energielabel. Vanuit de veronderstelling dat achter de voordeur van deze mensen vaak meer aan de hand is, waardoor zij moeite hebben hun hoofd financieel boven water te houden, wordt deze aanpak in samenwerking met het sociaal domein uitgevoerd. Startend met een pilot in de Westwijk. 

De energie-infrastructuur is een basisvoorziening die op orde moet zijn om onze maatschappij en economie goed te laten functioneren. De nieuwe duurzame energie-infrastructuur gaat extra ruimte vragen. We zien een verschuiving van het verwarmen met aardgas naar verwarmen met elektriciteit en warmtenetten. De prognose van Stedin is dat er circa 2,5 keer meer elektriciteit gebruikt zal worden in 2050, waardoor onder andere circa 55 extra distributiestations moeten worden gerealiseerd. Ook warmteoverdrachtsstations vragen ruimte. De huidige problematiek met netcongestie is ook in onze regio merkbaar. Dit heeft een remmend effect op andere ontwikkelingen in de stad, waaronder onze bouwopgave en de opwekking van meer hernieuwbare energie. 

De energiecrisis heeft als positief effect dat steeds meer woning en pandeigenaren aan de slag willen en gaan met het verduurzamen van hun woning en onafhankelijk willen worden van aardgas. Dit wordt onder andere gestimuleerd door de wijkaanpakken aardgasvrij die we in de Drevenbuurt en de Hoofdstedenbuurt gestart zijn. Dit gaat om grote aantallen en om bewoners hierbij adequaat te ondersteunen breiden wij het Servicepunt Woningverbetering uit met een Energieloket. Dit loket informeert, adviseert en ondersteunt particuliere woningeigenaren en VvE’s op een proactieve wijze bij het treffen van isolatiemaatregelen, de aanschaf van een aardgasvrij verwarmingssysteem, goede ventilatie, zonnepanelen en het verkrijgen van subsidies en financiering en dergelijke. Dit in samenhang met particuliere woningverbetering. We gaan onderzoeken of dit loket ook ingezet kan worden om bedrijven en organisaties te ondersteunen.

Klimaatadaptatie
In het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie hebben overheden afgesproken dat Nederland in 2050 voorbereid moet zijn op de gevolgen van extreem weer. Deze opgave geldt dus ook voor Vlaardingen. En dat is nodig, want de afgelopen jaren hebben we overlast ervaren door zware regenval, hoge rivierwaterstanden, hitte en langdurige droogte.

In Vlaardingen handelen we klimaatadaptief. Dit betekent dat we bij gebiedsontwikkelingen, herstructureringen en werkzaamheden in de openbare ruimte of gemeentelijk vastgoed streven naar het weerbaar maken van de omgeving tegen extreem weer.

Om onze klimaatdoelen te realiseren, werken we samen met onze bewoners, bedrijven en andere partners in de stad. We delen en ontwikkelen kennis en maken onze gebiedspartners bewust van klimaatverandering. We informeren hen over mogelijke maatregelen en stimuleren actie door subsidies van zowel de gemeente als externe partijen beschikbaar te stellen. We stemmen beleid, regelgeving en kansen op elkaar af en implementeren hierbij de uitgangspunten van de Omgevingswet.

Financieel meerjarenperspectief

Terug naar navigatie - Financieel meerjarenperspectief

Financiële ontwikkelingen na vaststelling van de voorjaarsnota 2023
Binnen dit programma hebben de volgende financiële ontwikkelingen plaatsgevonden na vaststelling van de voorjaarsnota 2023:

  

Bedragen x € 1.000) 2024 2025 2026 2027
Indexatie energielasten gebouwen 97 99 100 102
Totaal 97 99 100 102

Indexatie energielasten gebouwen
Bij de aanbesteding van de energieleverancier vallen de energielasten voor de gebouwen die in gemeentelijk bezit zijn hoger uit als gevolg van inflatie. Deze prijsstijging worden gedekt uit de vrijval van de stelpost loon- en prijscompensatie op programma Financiën.

Beleidsnota's

Terug naar navigatie - Beleidsnota's
Beleidsnota's Jaar
Agenda Duurzaamheid 2021-2030 2021
Strategie Klimaatadaptatie 2021-2024 2021
Regionale Energiestrategie 1.0 (RES) 2021
Transitievisie Warmte 2022-2026 2021
Actieplan Luchtkwaliteit 2021-2030 2021
Gebiedsvisie Broekpolder 2021
Beleidsregels Concessie openbare laaddiensten elektrisch vervoer Vlaardingen 2021 2021
Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP) 2019
Actieplan geluid 2018-2023 2019
Afvalstoffenverordening Vlaardingen 2019
Beleidsplan huishoudelijk afval 2017
Beleidskader Windenergie 2017
Route gevaarlijke stoffen 2017
Bodembeheernota 2017
Duurzame nieuwbouw 2017
Visie Openbare ruimte 2016
Beleid Hogere waarden Vlaardingen 2016
Visiedocument Externe veiligheid 2012
Groenplan Vlaardingen 'Blijvend groen' 2012
Ambitiedocument Gebiedsgericht milieubeleid 2012
Bomenverordening Vlaardingen 2010 2010

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Ambitie 6 - Genieten van een groene omgeving die bijdraagt aan een gezondere stad

Terug naar navigatie - Ambitie 6 - Genieten van een groene omgeving die bijdraagt aan een gezondere stad

Een omgeving die uitnodigt om buiten te zijn, waar je je buren en vrienden ontmoet en waar je de stad kunt doorkruisen via groene verbindingen. Dat is hoe we Vlaardingen graag zien!
Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij de volgende acties uit:

Acties

Ambitie 7a - Riolering en stedelijk water

Terug naar navigatie - Ambitie 7a - Riolering en stedelijk water

In Vlaardingen gaan we duurzaam om met water. We gebruiken het rioolsysteem waar het voor bedoeld is. Door klimaatverandering worden zomerse piekbuien steeds extremer, waardoor de kans op wateroverlast toeneemt. Hemelwater houden we vast op de plek waar het valt, zodat de druk op het rioolstelsel niet verder toeneemt. We stimuleren het hergebruik van ‘schoon’ water. Het hergebruiken van water levert een waterbesparing op, maar is ook nodig in droge perioden als zoet water schaars is. Overtollig water infiltreren we in de bodem en als dat niet meer lukt dan voeren we het vertraagd af naar het oppervlaktewater en in een uiterst geval op het (gemengde) rioolstelsel.
We werken samen met bewoners, bedrijven en andere partijen in Vlaardingen aan een klimaatbestendig en robuust riool- en watersysteem. Om bij te dragen aan deze ambitie voeren we de onderstaande acties uit. Deze acties komen voort uit het ‘Programma Stedelijk Water 2024’, de opvolger van het vGRP 2019. Dit programma heeft een nieuwe naam gekregen omdat de zorg voor riolering tegenwoordig niet alleen betrekking heeft op de buis onder de grond.

Acties

Ambitie 7b - Afval

Terug naar navigatie - Ambitie 7b - Afval

Vlaardingen voert een duurzaam afvalbeleid en zet in op een verdere vermindering van de hoeveelheid nog te verbranden huishoudelijk restafval en het verhogen van de hoeveelheid nagescheiden restafval. We stimuleren de ontwikkeling van een circulaire economie en streven naar een schone stad.
Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij de volgende acties uit:

Acties

Ambitie 8 - Milieu en duurzaamheid

Terug naar navigatie - Ambitie 8 - Milieu en duurzaamheid

Wij geven uitvoering aan het Klimaatakkoord. Hiervoor hebben we de Agenda Duurzaamheid 2021-2030 opgesteld waarin we een samenhangende aanpak van onze lopende en toekomstige inspanningen hebben beschreven waarmee we deze ambities willen realiseren. Onze inspanningen richten zich op de volgende ambities:
1.    Een klimaatbestendige stad, met als streven een klimaatbestendig Vlaardingen in 2050. Onze lokale doelen en ambities hebben we vastgelegd in de ‘Strategie Klimaatadaptatie Vlaardingen 2021’. Samen met onze bewoners, bedrijven en andere partners bereiden we de stad voor op extreme weersomstandigheden;
2.    Energiebesparing en 100% gebruik van duurzaam opgewekte energie, met als streven een klimaatneutraal Vlaardingen in 2050 met een betaalbare, betrouwbare, veilige en schone energievoorziening voor alle inwoners en bedrijven (aardgasvrij). Onze doelen hebben we vastgesteld in de Transitievisie Warmte 2022-2026 en regionaal in de Regionale Energiestrategie 1.0;
3.    Waardebehoud van grondstoffen, met als doel meer hergebruik van grondstoffen in Vlaardingen en een lagere belasting van het milieu door restafval;
4.    Schone lucht en duurzame mobiliteit, met als doel een betere luchtkwaliteit in Vlaardingen en minder uitstoot door verkeer en vervoer, terwijl de bereikbaarheid op peil blijft;
5.    Duurzame CO2-neutrale gemeentelijke organisatie en samenleving, met als streven dat duurzaamheid van alle Vlaardingers wordt.

Acties

Verplichte indicatoren

Terug naar navigatie - Verplichte indicatoren
Milieu en duurzaamheid Bron Vlaardingen 2020 50.000 - 100.000 inw. 2020 Vlaardingen 2021 50.000 - 100.000 inw. 2021
Omvang huishoudelijk restafval (kg/inwoner) CBS 341 167 n.n.b. n.n.b.
Afvalscheidingspercentage RWS n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Elektrische laadpunten en tankpunten biobrandstoffen (aantal per 10.000 inw) RDW n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Hernieuwbare elektriciteit(%) RWS 11,7 n.n.b. n.n.b. n.n.b.

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen
Irado N.V.
Irado draagt zorg voor een kosteneffectieve uitvoering van het afvalbeheer van huishoudens en werkt nauw samen met ons aan huishoudelijk afvalbeleid dat zich richt op een transitie naar een circulaire economie.
DCMR
Via de vergunningverlening vanuit de Wet Milieubeheer, de afhandeling van meldingen in het kader van het Activiteitenbesluit, het uitvoeren van toezicht en handhaving en de advisering aan gemeenten, het mede opstellen van milieubeleid en advisering bij Ruimtelijke ordening en Bodem draagt de DCMR namens de gemeente Vlaardingen er mede zorg voor dat de milieubeleidsdoelen in de gemeente Vlaardingen worden behaald. Hiervoor wordt er jaarlijks een werkplan opgesteld.

Baten en lasten meerjarig

Terug naar navigatie - Baten en lasten meerjarig

Zie hieronder de meerjarenraming 2024-2027 op programmaniveau per taakveld.

Bedragen x €1.000
Groen en Milieu Begroting na wijziging 2023 2024 2025 2026 2027
Lasten 31.207 30.436 30.964 29.600 29.787
Baten 19.969 21.930 22.238 22.570 22.906
Saldo van baten en lasten -11.238 -8.506 -8.726 -7.030 -6.881
Stortingen 25 25 25 25 25
Onttrekkingen 568 0 0 0 0
Mutaties reserves 543 -25 -25 -25 -25

Reserves en voorzieningen

Terug naar navigatie - Reserves en voorzieningen
Reserves (x € 1.000) 01-01-2024 + - 31-12-2024
Reserve groot onderhoud daktuin 427 25 0 452
Reserve Duurzaamheid 216 0 0 216
Totaal reserves 644 25 0 669
Voorzieningen (x € 1.000) 01-01-2024 + - 31-12-2024
Voorziening afvalverwijdering 212 0 0 212
Voorziening rioleringswerken 13.380 3.527 0 16.907
Voorziening zwerfafval 49 0 0 49
Voorziening Bomenfonds 24 0 0 24
Totaal voorzieningen 13.665 3.527 0 17.192

Reserve Groot onderhoud daktuin
Dit betreft een onderhoudsreserve voor de daktuin Vlaerdingerhout (ter plaatse ook bekend als Dr. Sacharovplaats) ter egalisatie van de lasten voor groot onderhoud aan de daktuin.

Reserve Duurzaamheid
Deze middelen worden ingezet voor incidentele maatregelen ten behoeve van het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid. Onderdelen daarvan zijn een revolverend fonds voor laagrentende leningen om woningen te verduurzamen, de strategie voor de energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en luchtkwaliteit.

Voorziening Afvalverwijdering
De voorziening is bedoeld om schommelingen in de heffing af te dekken. Verder worden de gemeentelijke investeringen in ondergrondse afvalinzameling uit deze voorziening gedekt.

Voorziening Rioleringswerken
De voorziening is bedoeld om schommelingen in de heffing af te dekken. Verder worden de gemeentelijke investeringen van het rioolstelsel uit deze voorziening gedekt.

Voorziening Zwerfafval
Tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het verpakkend bedrijfsleven en de VNG is de Raamovereenkomst verpakkingen 2013-2022 afgesloten. Gemeenten kunnen elk jaar bij stichting Afvalfonds aanspraak maken op € 1,18 per inwoner voor de extra aanpak van zwerfvuil. Voor Vlaardingen komt dit neer op een bijdrage van circa € 84.000 per jaar. Vanwege de oormerking van deze middelen vanuit het ministerie worden de overtollige middelen in deze voorziening gestort.

Voorziening Bomenfonds
Het fonds is bedoeld om in de directe nabijheid herplanting of kwaliteitsverbetering van houtopstand in het openbare gebied te realiseren. Het fonds wordt gevoed door compensatiestortingen van derden (als geen vervangende aanplant kan plaatsvinden).

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen

De komende jaren zijn in dit programma de volgende investeringen gepland.

Investeringen meerjarig (bedragen x € 1.000) 2023 2024 2025 2026 2027
Begraafplaats Holy 491 499 0 0 0
Ophoogprogramma 1.842 1.870 1.898 1.926 1.955
Totaal investeringen meerjarig 2.333 2.369 1.898 1.926 1.955
Investeringen Gesloten circuit (bedragen x € 1.000)
Uitvoering nieuw Gemeentelijke Rioleringsplan 3.400 3.390 3.390 3.390 3.390
Ten laste van Voorziening -1.661 -1.751 -1.859 -1.980 -1.980
Te activeren investering vGRP 1.639 1.531 1.531 0 1.531
Riolering ophogingsprogramma 1.000 1.000 1.000 1.000 1.000
Ten laste van Voorziening -1.000 -1.000 -1.000 -1.000 -1.000
Dekking inkomsten heffingen -3.378 -3.170 -3.062 -1.410 -2.941
Saldo investeringen gesloten circuit 0 0 0 0 0