•    Wij geven uitvoering aan de Transitievisie Warmte 2021-2026. Dit doen wij via een viertal sporen:
1.    Gebiedsgerichte aanpak in de buurten waar we starten met het aardgasvrij maken. Deze zogenoemde startbuurten zijn: Drevenbuurt, Hoofdstedenbuurt en een derde nog aan te wijzen buurt. 
2.    Stadsbrede aanpak gericht op bewustwording en stimuleren van ‘no regret’ energiebesparingsmaatregelen
3.    Aanpak van verschillende vastgoedtypen: woningen, bedrijfspanden, gemeentelijk vastgoed en maatschappelijk vastgoed.
4.    In regionaal verband mede uitvoering geven aan de realisatie van de warmtehoofdinfrastructuur: WarmtelinQ.
•    Wij geven samen met bewoners, woningcorporaties, eigenaren van maatschappelijk en commercieel vastgoed, de netbeheerder en huurders uitvoering aan een tweetal startbuurten om aardgasvrij te worden: Drevenbuurt en Hoofdstedenbuurt. Binnen twee jaar willen wij per buurt een door de buurt gedragen Wijkuitvoeringsplan vaststellen waarin is aangegeven hoe deze buurten binnen 8 tot 10 jaar op een haalbare en betaalbare manier aardgasvrij gaan worden. Samen met Duurzaam op Dreef is in de Drevenbuurt onderzoek gedaan naar diverse duurzame alternatieven voor aardgas. Tijdens druk bezochte bewonersavonden, via nieuwsbrieven en een participatie app zijn bewoners geïnfomeerd en konden ze vragen stellen. In oktober 2023 kunnen de bewoners zelf kiezen welke collectieve oplossing hun voorkeur heeft. Deze zullen dan verder uitgewerkt worden naar een concreet aanbod. Daarnaast houdt iedereen de vrijheid om voor een eigen individuele oplossing te kiezen. In de Hoofdstedenbuurt doen wij samen met de woningcorporaties en Stedin onderzoek naar de haalbaarheid van een warmtenet dat zijn warmte betrekt van WarmtelinQ. Dit onderzoek kan als uitkomst hebben dat we grotere delen van Holy aardgasvrij willen maken met een warmtenet. Hiermee zou dan ook het voornemen om met een derde buurt aan de slag te gaan worden ingevuld. 
•    Voor iedereen die aan de slag wil met het verduurzamen van zijn woning (ook de woningeigenaren in de aardgasvrije wijken) gaan wij het Servicepunt Woningverbetering uitbreiden met een Energieloket waar mensen terecht kunnen voor informatie, advies en ondersteuning en geholpen worden bij het verkrijgen van financiering en/of subsidies. Wij onderzoeken of een nieuw (of een aangepast en/of uitgebreid) revolverend fonds meerwaarde heeft om woningeigenaren met weinig financiële draagkracht extra te ondersteunen. Dit fonds maakt  het mogelijk laagrentende leningen te verstrekken aan woningeigenaren die naast woningverbetering aan de slag willen met verduurzamen. 
•    Met informatie, voorlichting en handhaving bevorderen wij: CO2-arme nieuwbouw van woningen en utiliteitsgebouwen; de energiebesparingsplicht van bedrijven en toetsen wij op de energielabel C verplichting voor kantoorpanden (vanaf 2023). Naast ons eigen gemeentelijk vastgoed stimuleren wij het verduurzamen van het andere  maatschappelijke vastgoed en het commerciële vastgoed in de stad. 
•    Wij werken mee aan de realisatie van WarmtelinQ waarmee wij de voorwaarden creëren om grote delen van Vlaardingen (m.n. oudere wijken met gestapelde bouw) op een betaalbare wijze aan te sluiten op een collectief warmtenet. 
•    Wij geven in samenwerking met de regiogemeenten uitvoering aan de Regionale Energiestrategie 1.0 (RES) en de Regionale Structuur Warmte (RSW). Wij werken o.a. via zogenoemde Sleutelprogramma’s op gebied van elektriciteit, warmte, infrastructuur en de wijze van besturen en besluiten mee aan de uitvoering van de RES. 
•    Op basis hiervan en in samenhang met onze eigen Transitievisie Warmte en Wijkuitvoeringsplannen, werken wij in regionaal verband mee aan energiebesparing, de opwek van duurzame elektriciteit door middel van wind en zon, de realisatie van aardwarmte (geothermie) en de realisatie van een regionaal netwerk voor restwarmte (WarmtelinQ en Leiding over Noord).
•    Wij geven uitvoering aan het Beleidskader windenergie (2017). De in stadsregionaal verband en met provincie afgesproken inspanningsverplichting is dat wij uiterlijk in 2025 minimaal 21 Megawatt windenergie hebben gerealiseerd. Wij werken mee aan de realisatie in 2024 van twee windturbines Oeverwind 1 (7 Megawatt). 
In samenwerking met het Vlaardings Energiecollectief, de Windvogel, gemeente Maassluis, Energiecoöperatie Waterweg, de Energie coöperatie Rotterdam Rijnmond en Staatsbosbeheer (eigenaar grond) werken wij aan de realisatie van Oeverwind 2 met twee of drie windturbines (8 tot 13 Megawatt). De realisatie van één of twee windturbines (4 tot 8 Megawatt) aan weerszijden van de Beneluxtunnel hebben we een nieuwe impuls gegeven. Samen met Schiedam en de hiervoor genoemde partijen wordt een nieuwe poging gedaan deze alsnog te realiseren.
•    Wij stimuleren en faciliteren de opwek van zonne-energie op daken, ook op ons eigen vastgoed. Hierin werken wij o.a. samen met het Vlaardings Energiecollectief en de WoonWijzerWinkel.