Om deze vormen van geweld en mishandeling te stoppen zetten we in op vroegsignalering. Dit begint al voordat er sprake is van onveiligheid door het tijdig signaleren van hulpvragen. Vroegsignalering vraagt om te weten wat signalen van misbruik en mishandeling zijn; het zo vroeg mogelijk bieden van de juiste ondersteuning, het doorbreken van het taboe en het bespreekbaar maken van misbruik en mishandeling op scholen en verenigingen; en het verbeteren van de snelheid van reageren op politiezorgmeldingen (in samenspraak tussen wijkteam en Veilig Thuis (VTRR)).

  • Inzet op publiekcampagnes met regionale organisaties. Focus op Week tegen kindermishandeling, Dag tegen oudermishandeling en Orange the world.
  • Inzet ervaringsdeskundigen op het basisonderwijs.
  • Versterken en uitbreiden van de expertise van de wijkteams voor zwaardere ondersteuning. Pilot 2020 van wijkteam en VTRR hernieuwen. In 2023 evalueerden de gemeenten in Rotterdam Rijnmond de samenwerkingsafspraken tussen VT en de wijkteams. We betrekken de uitkomst van de evaluatie bij de te maken keuzes voor de versteviging van de expertise in de wijkteams.