Er is veel energie gestopt in het helpen van kwetsbare huishoudens (huurders en woningeigenaren) met een laag inkomen en een hoge energierekening. Deze hulp bestaat uit het geven van adviezen om de energierekening te verlagen en het gratis aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen, zoals onder meer radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen. Medio 2024 zijn circa 1500 Vlaardingse huishoudens op deze wijze geholpen. Daarnaast hebben de beide woningcorporaties dankzij een gemeentelijke subsidie een deel van hun gebruikers geholpen in de vorm van het plaatsen van een energiedisplay en het uitreiken van kleine energiebesparingsmaterialen. Om de slagkracht van de energiehulp aan kwetsbare inkomens te vergroten en de uitvoering ervan te versterken is in januari 2024 de Stichting Energiebank Vlaardingen opgericht.
De Drevenbuurt is in de Transitievisie Warmte aangewezen als eerste aardgasvrije buurt. In 2022 is een start gemaakt met de participatie. In een intensief traject met bewoners is uitvoerig onderzoek gedaan naar mogelijke aardgasvrije warmtevoorzieningen voor de buurt. In februari 2024 hebben we de raad geïnformeerd over het proces. Betaalbaarheid is een belangrijke voorwaarde in de overstap naar aardgasvrij. Daarom is via de Voorjaarsnota een voorstel gedaan om tot een betaalbare collectieve warmteoplossing te komen.
Ook voor de tweede startbuurt uit de Transitievisie Warmte zijn we gestart met onderzoeken over hoe we de Hoofdstedenbuurt aardgasvrij gaan maken en of we deze aanpak uitbreiden met andere aangrenzende buurten. We doen dit in nauwe samenwerking met de woningcorporaties. In januari hebben we een eerste informatieavond georganiseerd. De aanwezige bewoners waren uitgenodigd om als eerste klankbord te fungeren alvorens de buurt verder te betrekken. De opzet van de avond was vooral gericht op het luisteren naar vragen en geluiden van bewoners.
De pilot om 10 woningeigenaren te helpen om hun woning aardgasvrij te maken, is geëvalueerd. Mede op basis van de positieve ervaringen wordt de pilot dit jaar opgeschaald. De insteek bij deze opschaling is om 10 Vlaardingse straten aardgasvrij te maken. De werving van deelnemers is medio mei gestart. Na een zorgvuldige voorbereiding is de aanbesteding voor een Woon- en energieloket gestart. Met een nieuwe uitvoeringsorganisatie werken we integraal verder aan particuliere woningverbetering en energietransitie (isoleren, aardgasvrij maken en dergelijke). We verwachten dat het nieuwe loket in het eerste kwartaal van 2025 van start kan gaan.
Om de verduurzaming van bedrijven te versnellen hebben we begin dit jaar een aanjager voor bedrijventerreinen aangesteld. De Regiodeal ‘Alle hens aan dek voor de Waterwegregio‘ vanuit het Rijk is toegewezen aan de gemeenten Vlaardingen, Rotterdam, Maassluis en Schiedam. Er wordt een convenant opgesteld voor de besteding van deze middelen. Duurzaamheid is één van de thema’s waarvoor we deze middelen gaan inzetten, denk hierbij aan ruimte voor circulaire ondernemers en verduurzaming van VVE’s.
Op 23 maart vond de officiële opening plaats van de twee windturbines van Oeverwind 1. Samen produceren de twee turbines 18.000 megawattuur per jaar aan duurzame stroom. Dat is voldoende groene energie voor 5500 Vlaardingse huishoudens. Als onderdeel van een pilot maakt de gemeente voor een deel van de energiebehoefte van de gemeentelijke organisatie gebruik van elektriciteit die lokaal is opgewekt met deze nieuwe turbines in het Oeverbos. Samen met Maassluis en Schiedam onderzoeken we de verdere ontwikkeling van de potentiële windlocaties Oeverwind 2 en de Beneluxtunnel.
In de RES-regio wordt ondertussen gewerkt aan een Plan-MER waarmee de RES 1.0 verder geconcretiseerd kan worden. Dit zal een aantal nieuwe zoeklocaties in de regio opleveren. Daarnaast zijn we met Stedin in gesprek over de versterking van het elektriciteitsnet. Hiervoor bereiden we momenteel een pilot ‘buurtaanpak’ voor waarmee we het aantal transformatorhuisjes – eerst in de Zuidbuurt en uiteindelijk in heel Vlaardingen – flink uit kunnen breiden. Daarnaast starten binnenkort de eerste gesprekken over de mogelijke ontwikkeling van een groter elektriciteitsstation (HS/MS). Dit hangt mede af van de elektriciteitsvraag in Vlaardingen: met collectieve warmtevoorzieningen wordt immers minder elektriciteit verbruikt.
Met WarmtelinQ is overeenstemming bereikt over de aanleg van de hoofdtransportleidingen van restwarmte uit de haven, inclusief een warmteoverdrachtsstation (WOS) aan de Burgemeester Heusdenslaan en een drietal aftakpunten die nodig zijn om woningen in Vlaardingen aan te sluiten op een restwarmtenet. De aanleg van het noordelijke tracé in Vlaardingen en de bouw van het warmteoverdrachtsstation is in volle gang. Voor het zuidelijke tracé zijn de afspraken vrijwel rond, loopt de bestemmingsplanprocedure en wordt toegewerkt naar een omgevingsvergunning. De kosten voor de aanleg zijn voor rekening van WarmtelinQ, inclusief het weer opnieuw inrichten van de omgeving waar de leidingen worden gelegd en financiële compensatie van de uren die de gemeentelijke organisatie aan het project heeft besteed.