Omschrijving (toelichting)

Voor het nieuwe Jeugdstelsel wordt de hulp gecontracteerd met populatiebekostiging. Met één integraal budget gaat de gecontracteerde uitvoerder alle benodigde jeugdhulp leveren. Het beschikbare budget is meerjarig vastgelegd, na een aanloop periode van 2 jaar treedt een inverdieneffect op. Het contractmanagement wordt belegd bij de nieuwe uitvoeringsorganisatie jeugd (UOJ). Deze aanpak levert een belangrijke bijdrage aan de kostenbeheersing in het sociaal domein.

Voor de Wmo is in 2021 onderzoek gedaan naar kostenbeheersing voor de uitvoering van de huishoudelijke ondersteuning en het doelgroepenvervoer. Voor de huishoudelijke ondersteuning heeft dit uitgewezen dat de optie voor 2-jarig verlengen van de contracten meer voordelen oplevert dan opnieuw aanbesteden. De verlenging garandeert de continuïteit en kwaliteit van de ondersteuning en voorkomt herindicatie van cliënten . Verder creëert verlenging helderheid in tarieven en meer robuustheid als het gaat om de levering en kwaliteit van de dienstverlening als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt.

In samenwerking met de gemeenten Schiedam en Maassluis is onderzoek gedaan naar kostenreductie voor het doelgroepenvervoer (Wmo, Jeugdhulp en Leerlingenvervoer). Dit onderzoek zal in 2022 uitmonden in een actieplan voor meer samenhang en kostenbeheersing van het doelgroepenvervoer binnen de 3 gemeenten.