Omschrijving (toelichting)

Ondermijning
Bij ondermijning lag de focus op de aanpak van bedrijventerreinen. Om ondermijning hier tegen te gaan hebben we een aantal maatregelen genomen, zoals het uitvoeren van integrale bedrijvencontroles, het nemen van een Voorbereidingsbesluit Automotive, de bedrijventerreinen zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied en er is een vergunningplicht vastgesteld en ten uitvoer gebracht. Ook zijn de garageboxen op Groot Vetteoord en Vergulde Hand in kaart gebracht en worden deze meegenomen in de bedrijvencontroles. Verder is er een inventarisatie gemaakt van de panden die de afgelopen vijf jaar zijn gesloten om na te gaan in welke buurten dit het meest voorkomt. Met als doel preventie en voorlichting in die gebieden. Om de maatschappelijke weerbaarheid onder inwoners en bedrijven te vergroten hebben we verschillende acties ondernomen, zoals de lancering van de app Meld een Vermoeden waar (anoniem) meldingen of signalen kunnen worden ingestuurd over (mogelijke) ondermijning. 

Woonoverlast/woonfraude 
Per 1 januari 2021 is de regisseur woonoverlast gestart. In 2021 lag de focus vooral op het versterken van het professionele netwerk, een goede toeleiding van klachten, het opzetten van een Casus Regie Overleg (multidisciplinair overleg complexe woonoverlastzaken) en het ontwikkelen van een Monitor Vastgoedmisbruik. Andere acties die zijn opgezet zijn het aanschrijven van uitzendbureaus en particuliere verhuurders, aanschrijven op overbewoning en het uitvoeren van adrescontroles. Hierbij hebben hercontroles plaatsgevonden. Op het gebied van communicatie is op de gemeentelijke website een pagina ingericht over woonoverlast. 

Samenwerking verbeteren met zorg
Deze samenwerking heeft op bepaalde vlakken - mede door de coronapandemie - de aandacht gekregen (o.a. aandacht voor kwetsbare groepen, dak- en thuislozen, continuering van de zorg met een essentiële veiligheids-component). Ook heeft dit extra aandacht gekregen binnen bijvoorbeeld de aandachtsgebieden.