Omschrijving (toelichting)

Actieplan Luchtkwaliteit 2021-2030
De ambities en doelen van het dit jaar, in samenhang met de Mobiliteitsagenda 2021-2023, vastgestelde Actieplan Luchtkwaliteit 2021-2030 en het bestaande Actieplan Mobiliteit (2018) zijn uitgangspunt bij gebieds- en woningbouwontwikkelingen. Vlaardingen heeft als 100e gemeente het Schone Luchtakkoord (SLA) ondertekend. Voor de uitvoering is bij amendement structureel 100.000 beschikbaar gesteld. De besteding wordt onderdeel van het in 2022 vast te stellen Uitvoeringsplan Schone Lucht. Voor Mobiliteit is structureel 200.000 beschikbaar gesteld, waarvan een deel ingezet kan worden op stimuleren duurzame mobiliteit (zie verder bij programma Verkeer en Mobiliteit).  

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) is een nationaal programma om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Het NSL houdt rekening met voorgenomen grote projecten die de luchtkwaliteit verslechteren en zet hier maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren tegenover. Hiervoor is een monitoringstool. Dit is een rekentool en nationale database met verkeer gerelateerde invoergegevens. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jaarlijkse actualisatie van de database met onder andere verkeersgegevens en milieu kenmerken. Er is een gezamenlijk project gestart door de DCMR on deze taken namens de gemeenten uit te voeren.

Luchtmeetnet
Dit is een burgermeetproject met Palmes-buisjes waarbij de deelnemers/inwoners van de gemeente Vlaardingen een jaar lang de luchtkwaliteit hebben gemeten. Doelstelling van het project was om bij de deelnemers bewustzijn te genereren over luchtkwaliteit door het jaar heen. 

Maatregelen
In het kader van het bevorderen van duurzame en schone mobiliteit is op1 juli 2021 met 30 regiogemeenten een nieuwe concessie gestart voor openbare laadpalen als vervolg op 3 eerdere concessies. In 2021 zijn 31 openbare laadpalen geplaatst. Er zijn nu 153 openbare laadpalen in Vlaardingen met elk 2 oplaadpunten (306 laadpunten).