Groen en Milieu

Actuele ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen

Groen en openbare ruimte
Een groene leefbare buitenruimte staat volop in de belangstelling van Vlaardingers. Groenstructuren en bomen geven identiteit aan de stad, aan wijken en buurten. Groen nodigt bewoners uit om elkaar te ontmoeten, om te sporten en te spelen.
De komende jaren neemt de druk op de buitenruimte verder toe: in diezelfde ruimte worden duizenden woningen gebouwd, wordt de stad bereikbaarder gemaakt en wordt geïnvesteerd in ondergrondse infrastructuur, denk aan elektrische oplaadpunten, afvalinzameling en de energietransitie.
Vlaardingen werkt actief aan een groene (binnen)stad. We onderzoeken de mogelijkheden voor verdere vergroening. Tevens wordt compensatie van groen en bomen binnen de bebouwde kom van de gemeente Vlaardingen als gevolg van de Blankenburg verbinding gerealiseerd. In de recent vastgestelde Toekomstvisie heeft het groen een prominente plek. Bewoners hechten aan groen in de directe woonomgeving en vinden de Broekpolder zeer waardevol voor onze stad.
Als gevolg van de woningbouwopgave en de daarmee gepaard gaande noodzaak om de benodigde voorzieningen aan te leggen, komt het groenareaal onder druk te staan. Binnen deze ontwikkelingen benutten we echter, bij het ontwerpen en inrichten van de buitenruimte, expliciet de kansen voor groen en nemen dit als randvoorwaarde mee. Ook bij herinrichtingen van de buitenruimte in bestaande wijken nemen we de kansen voor groen indien mogelijk mee, zoals bij het ophoogprogramma in de wijk Holy en de reconstructie van de Indische Buurt.

Milieu
De provincies dragen de ‘bevoegdgezag-taken’ uit de voormalige Wet bodembescherming en Besluit Uniforme Saneringen in het kader van de Omgevingswet per 1 januari 2022 over aan de gemeenten. Bodem wordt daarmee een integraal onderdeel van de fysieke leefomgeving. Over de financiële gevolgen is tot op heden nog niets bekend. Voor het verbeteren van de luchtkwaliteit inventariseren wij de maatregelen die wij als gemeente zelf kunnen nemen.

Duurzaamheid
Het college legt dit jaar een integrale agenda duurzaamheid voor aan de gemeenteraad, waarin de opgaven op gebied van de energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en luchtkwaliteit een plek krijgen. Vlaardingen heeft niet zozeer de ambitie om koploper te zijn op het gebied van duurzaamheid. We willen wel meedoen met de rest van Nederland en stappen zetten waar mogelijk. Vanwege onze financiële positie is onze ambitie tot en met 2022 met name gericht op het nakomen van wettelijke verplichtingen die voortkomen uit het nationaal Klimaatakkoord en de deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie. We koppelen waar mogelijk duurzaamheid aan de prioritaire thema's uit het Herstelplan.

Energietransitie
Om klimaatverandering als gevolg van de opwarming van de aarde te beperken dragen we bij aan het verminderen van onze CO2-uitstoot. Vlaardingen werkt in de energieregio Rotterdam-Den Haag aan een regionale energiestrategie (RES) die beschrijft waar en hoe we de ambitie voor grootschalige duurzame opwek van elektriciteit (met zon en wind) willen realiseren. Vlaardingen faciliteert ondertussen de realisatie van twee windmolens in het Oeverbos.
De overstap naar alternatieve, duurzame energiebronnen, met aandacht voor energiebesparing, speelt zowel in de gebouwde omgeving, bij mobiliteit als bij bedrijven. We werken komend jaar een transitievisie warmte (TVW) uit waarin staat welke wijk, in welke volgorde en op welke manier aardgasvrij kan worden tussen 2022 en 2030. Ondertussen zoeken we naar mogelijkheden om energiebesparing in woningen te stimuleren. In de woonvisie is hier ook aandacht voor. In MRDH-verband werken we aan CO2-reductie in het verkeer en regionaal werken we samen aan elektrisch rijden en openbare laadinfrastructuur. Veel bedrijven moeten sinds oktober 2019 aangeven wat hun energieverbruik is en of energiebesparende maatregelen die voor hun sector rendabel zijn al dan niet genomen zijn (informatieplicht).

Klimaatadaptieve stad
Daarnaast moeten we ook inspelen op de gevolgen die klimaatverandering met zich meebrengt: langere perioden van droogte, hogere temperaturen (hittestress), neerslag in hevige piekbuien, bodemdaling en toename van ziekten en plagen in het openbaar groen. Dit alles vraagt meer en meer een integrale visie en samenwerking. Door het veranderende klimaat neemt de kans op en de intensiteit van regenbuien toe. Naast te veel water krijgen we ook te maken met tekorten (lange droogteperioden). Lage grondwaterstanden kunnen resulteren in funderingsschade en een versneld bodemdalingsproces waardoor de levensduur van ondergrondse infrastructuur wordt verkort.

We bieden ruimte voor wijkdeals, we dagen hiervoor bewoners uit om initiatieven aan te leveren. Door middel van de subsidieverordening voor groenblauwe schoolpleinen worden onderwijsinstellingen gemotiveerd om hun schoolomgeving te vergroenen/verblauwen. De inspirerende klimaatadaptieve maatregelen dienen als voorbeeld voor buurtbewoners om maatregelen tegen wateroverlast te nemen en door vergroening hittestress te voorkomen. Hiervoor is tevens een aparte stimuleringsregeling opgesteld.
De gemeente Vlaardingen staat de komende jaren ook voor een bouwopgave. De druk op het openbaar gebied neemt alsmaar toe. Nieuwbouwprojecten, herstructureringen en vervangingsopgaven grijpen we aan om de robuustheid van het rioolstelsel te vergroten.

Samen met de stad
Het is onze ambitie de buitenruimte klimaatadaptief en duurzaam in stand te houden en ‘heel, veilig en schoon’ te onderhouden. De buitenruimte wordt gewaardeerd en doet er toe! We werken samen met onze gebiedspartners aan de stad. Dit doen we door onder andere door kennis te delen en te ontwikkelen, te kijken naar gezamenlijke opgaven bij grondontwikkeling in relatie tot de buitenruimte, mogelijkheden en ontwikkelingen in de openbare ruimte. Beleid, regelgeving en kansen stemmen we op elkaar af , waarbij we de uitgangspunten van de omgevingswet implementeren.

Financieel meerjarenperspectief

Terug naar navigatie - Financieel meerjarenperspectief

In dit programma zitten geen nieuwe beleidsmatige ontwikkelingen met financiële consequenties.

Beleidsnota's Jaar
Programma Duurzaamheid 'Samen voor een duurzaam Vlaardingen' 2012
Visiedocument Externe veiligheid 2012
Groenplan Vlaardingen 'Blijvend groen' 2012
Bomenverordening Vlaardingen 2010 2010
Ambitiedocument Gebiedsgericht milieubeleid 2012
Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP) 2019
Visie Openbare ruimte 2016
Beleid Hogere waarden Vlaardingen 2016
Beleidsplan huishoudelijk afval 2017
Beleidskader Windenergie 2017
Route gevaarlijke stoffen 2017
Bodembeheernota 2017
Duurzame nieuwbouw
Actieplan geluid 2018-2023 2019
Integraal inrichtingsplan Broekpolder
Actieplan halvering restafval Vlaardingen 2019

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Ambitie 6 - Buitenruimte doet ertoe

Terug naar navigatie - Ambitie 6 - Buitenruimte doet ertoe

Een goede openbare ruimte maak je samen, heeft identiteit, is bruikbaar, gastvrij en veilig en leidt tot gezondheid en duurzaamheid.

Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij de volgende acties uit:

Acties

Ambitie 7a - Riolering en stedelijk water

Terug naar navigatie - Ambitie 7a - Riolering en stedelijk water

Vlaardingen gaat duurzaam om met haar leefomgeving en houdt deze schoon en gezond. We gebruiken het afvalwatersysteem waar het voor bedoeld is. Hemelwater houden we vast op de plek waar het valt en voeren we, indien doelmatig, af naar het oppervlaktewater. Samen met bewoners en bedrijven streven we ernaar om wateroverlast weg te nemen en te voorkomen.

Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij, zoals beschreven in het vGRP, de volgende acties uit:

Acties

Ambitie 7b - Afval

Terug naar navigatie - Ambitie 7b - Afval

Vlaardingen voert een duurzaam afvalbeleid. Wij stimuleren de ontwikkeling van een circulaire economie.

Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij de volgende acties uit:

Acties

Ambitie 8 - Milieu en duurzaamheid

Terug naar navigatie - Ambitie 8 - Milieu en duurzaamheid

a. In de komende raadsperiode worden de noodzakelijke stappen gezet om de klimaatdoelen op langere termijn (klimaatbestendig in 2025 en klimaatneutraal in 2050) te realiseren.

b. Wij voeren een actief klimaatbeleid.

c. We werken aan een sterke verbetering van de luchtkwaliteit in Vlaardingen.

Acties

Verplichte indicatoren

Terug naar navigatie - Verplichte indicatoren
Milieu en duurzaamheid Bron Vlaardingen 2018 50.000 - 100.000 inw. 2018 Nederland 2019 Vlaardingen 2019 50.000 - 100.000 inw. 2019
Omvang huishoudelijk restafval (kg/inwoner) CBS 317 165 n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Afvalscheidingspercentage RWS 26 n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Elektrische laadpunten en tankpunten biobrandstoffen (aantal per 10.000 inw) RDW n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Hernieuwbare elektriciteit(%) RWS 6,9 n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen
Irado N.V.
Irado draagt zorg voor een kosteneffectieve uitvoering van het afvalbeheer van huishoudens en werkt nauw samen met ons aan huishoudelijk afvalbeleid dat zich richt op een transitie naar een circulaire economie.
DCMR
Via de vergunningverlening vanuit de Wet Milieubeheer, de afhandeling van meldingen in het kader van het Activiteitenbesluit, het uitvoeren van toezicht en handhaving en de advisering aan gemeenten, het mede opstellen van milieubeleid en advisering bij Ruimtelijke ordening en Bodem draagt de DCMR namens de gemeente Vlaardingen er mede zorg voor dat de milieubeleidsdoelen in de gemeente Vlaardingen worden behaald. Hiervoor wordt er jaarlijks een werkplan opgesteld.

Baten en lasten meerjarig

Terug naar navigatie - Baten en lasten meerjarig

Zie voor de specificatie van de meerjarenraming 2021-2024 het financieel deel van deze begroting.

Bedragen x €1.000
Exploitatie Begroting na wijz. 2020 2021 2022 2023 2024
Lasten 24.593 24.718 25.254 25.747 26.266
Baten 19.596 19.660 20.046 20.406 20.793
Gerealiseerd saldo van baten en lasten -4.997 -5.058 -5.209 -5.341 -5.473
Stortingen 23 24 24 25 25
Onttrekkingen 0 0 0 0 0
Mutaties reserves -23 -24 -24 -25 -25

Reserves en voorzieningen

Terug naar navigatie - Reserves en voorzieningen
Reserves (x € 1.000) 1/1/'21 + - 31/12/'21
Onderhoud daktuin 355 23 0 378
Duurzaamheid 216 0 0 216
Totaal reserves 570 23 0 594
Voorzieningen (x € 1.000) 1/1/'21 + - 31/12/'21
Afvalverwijdering 38 0 31 8
Rioleringswerken 3.324 2.549 5.725 148
Zwerfafval 1 0 0 1
Bomenfonds 51 0 0 51
Totaal voorzieningen 3.414 2.549 5.756 208

Reserve Groot onderhoud daktuin
Dit betreft een onderhoudsreserve voor de daktuin Vlaerdingerhout (ter plaatse ook bekend als Dr. Sacharovplaats) ter egalisatie van de lasten voor groot onderhoud aan de daktuin.

Reserve Duurzaamheid
Deze middelen worden ingezet voor incidentele maatregelen ten behoeve van het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid. Onderdelen daarvan zijn een revolving fund (waarvoor aanvullende middelen zijn vrijgemaakt), de strategie voor de energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en luchtkwaliteit.

Voorziening Afvalverwijdering
De voorziening is bedoeld om schommelingen in de heffing af te dekken. Verder worden de gemeentelijke investeringen in ondergrondse afvalinzameling uit deze voorziening gedekt.

Voorziening Rioleringswerken
De voorziening is bedoeld om schommelingen in de heffing af te dekken. Verder worden de gemeentelijke investeringen van het rioolstelsel uit deze voorziening gedekt.

Voorziening Zwerfafval
Tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het verpakkend bedrijfsleven en de VNG is de Raamovereenkomst verpakkingen 2013-2022 afgesloten. Gemeenten kunnen elk jaar bij stichting Afvalfonds aanspraak maken op € 1,18 per inwoner voor de extra aanpak van zwerfvuil. Voor Vlaardingen komt dit neer op een bijdrage van circa € 84.000 per jaar. Vanwege de oormerking van deze middelen door het ministerie worden de overtollige middelen in deze voorziening gestort.

Voorziening Bomenfonds
Het fonds is bedoeld om in de directe nabijheid herplanting of kwaliteitsverbetering van houtopstand in het openbare gebied te realiseren. Het fonds wordt gevoed door compensatiestortingen van derden (als geen vervangende aanplant kan plaatsvinden).

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen

De komende jaren zijn in dit programma de volgende investeringen gepland.

Investeringen meerjarig (bedragen x € 1.000) 2020 2021 2022 2023 2024
Begraafplaats Holy 100 449 458 467 476
Ophoogprogramma 2.867 1.683 1.717 1.751 1.786
Ophoging Holy-Noord 233 - - - -
Investeringen Gesloten circuit (bedragen x € 1.000)
Uitvoering nieuw Gem. Rioleringsplan 5.480 6.100 4.900 3.400 3.390
Ten laste van Voorziening -5.480 -4.725 -1.634 -1.661 -1.751
Te activeren investering vGRP - 1.375 3.266 1.739 1.639
Riolering ophogingsprogramma 1.850 1.000 1.000 1.000 1.000
Ten laste van Voorziening -1.850 -1.000 -1.000 -1.000 -1.000
Te activeren investering vGRP ophoog - - - - -
Dekking inkomsten heffingen - -2.750 -6.532 -3.478 -3.278
Saldo investeringen gesloten circuit - - - - -