Onderwijs, Economie en Haven

Actuele ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen

Havens
Om als Vlaardingen de positie van 5e zeehavenstad van Nederland te laten behouden, richten we de aandacht op de veiligheid van de kades, voldoende diepgang van de watergangen en promotie. Het beheer en onderhoud van de havens sluit aan bij het nautisch gebruik van de havens voor zowel beroeps- als recreatievaart.

Onderwijs
Het onderwijs heeft de maatschappelijke opdracht mede te zorgen voor sociale samenhang, algemeen welzijn, economische groei en welvaart. Kwalificeren, socialisatie en persoonsvorming zijn de drie doeldomeinen waaraan het onderwijs aandacht dient te besteden.
Oplopende ongelijkheid, thuiszitters, krimp- en stijging van leerlingenaantallen, kwaliteitsverschillen, segregatie, het tekort aan leerkrachten, de veranderende rol
van leerkrachten, werkdruk en tekorten op de jeugdzorg zetten deze maatschappelijke opdracht onder druk. Samen met het onderwijs(veld) hebben we in de onderwijsvisie 2020-2024 gedefinieerd wat we verstaan onder goed onderwijs in Vlaardingen. De komende jaren gaan we deze gezamenlijke visie uitvoeren.

Integraal Huisvestingsplan
Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) heeft topprioriteit. Het is een wettelijke plicht van de gemeente om te zorgen voor adequate onderwijshuisvesting. Het in 2020 vastgestelde IHP is een op de toekomstgericht huisvestingsplan. In dit plan wordt voor de komende 10 jaar voldoende capaciteit gerealiseerd om alle leerlingen die in Vlaardingen naar school gaan te huisvesten. Door onderwijsvoorzieningen uit te breiden, te renoveren of nieuw te bouwen worden duurzame onderwijsgebouwen gerealiseerd met een gezond binnenklimaat.
Bij de uitvoering van het IHP heeft multifunctioneel gebruik van de onderwijsgebouwen de aandacht. Hierbij wordt ingezet op het mogelijk maken van meerdere functies in de scholen, zodat samenwerking en multifunctioneel gebruik van ruimten met derden wordt gestimuleerd.

Economie
De coronacrisis had en heeft grote impact op onder meer horeca, detailhandel, evenementen en cultureel ondernemerschap in Vlaardingen. Structureel contact met ondernemers en ondernemerscollectieven is nu extra belangrijk om te horen wat er speelt. Vanuit Economische Zaken zijn er in de afgelopen maanden al veel extra inspanningen gedaan richting supermarkten (verlengde openingstijden), horecaondernemers (verruiming terrassen) en evenementen (culturele sector stimuleren). Deze extra inzet zal ook de komende periode nodig blijven. De coronacrisis zorgt waarschijnlijk voor een toename van binnenlands toerisme en recreatie in de eigen omgeving. Dit biedt nieuwe kansen voor ontwikkeling van vrijetijdseconomie in Vlaardingen en met de regio, omdat deze branche nu nog nauwelijks is ontwikkeld.

Het terugdringen van ondermijning op de bedrijventerreinen is een actueel onderwerp om het vestigingsklimaat te verbeteren. Met de grote zorgpartijen in de regio onderzoeken we of we vergelijkbaar als bij de Food Innovation Academy tot een omgeving kunnen komen, waar theorie en praktijk naast elkaar lopen en elkaar versterken: de Zorg Innovatie Academie.

Vanuit een economische invalshoek zetten wij in op het Herstelplan door inzet van accountmanagement voor het terugdringen van ondermijning (veiligheid op bedrijventerreinen). Daarnaast focussen wij vanuit economie op 3 van de 4 ambities uit de Toekomstvisie:

  • Ambitie 2: Vlaardingen woonstad voor iedereen
  • Ambitie 3: Vlaardingen als innovatieve opleider
  • Ambitie 4: De Vlaardingse binnenstad leeft

In de realisatie van de ambitie Vlaardingen als innovatieve MBO-opleidingsstad en de verbinding onderwijs en arbeidsmarkt ondersteunen wij de Food Innovation Academy en Zorg Innovatie Academie en werken wij samen in lokale en regionale netwerken. Wij streven er naar zoveel mogelijk gebruik te maken van deze kracht van buiten. Onze partners zijn de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Economische Adviesraad Vlaardingen (EAV), Riverboard en Green Businessclub, Industriële Kring Vlaardingen (IKV), Stichting Ondernemersfonds Vlaardingen, Koninklijke Horeca Nederland, afd. Vlaardingen (KHN), Stichting Stadshart Vlaardingen (SSV), Stichting Vlaardingen Partners (SVP), zorgpartijen en onderwijspartijen.

De ontwikkeling van recreatie en toerisme (vrijetijdseconomie) is een middel om maatschappelijke en economische doelen te realiseren en draagt bij aan de ambities uit de Toekomstvisie Vlaardingen 2020-2040 en het Herstelplan. Denk hierbij aan het profileren van Vlaardingen als aantrekkelijke groene waterrijke woonstad en een levendige binnenstad. Vrijetijdseconomie is opgenomen in de Strategische Agenda van de MRDH en ook lokale partners, zoals Riverboard en Stichting Vlaardingen Partners, vragen ons om inzet op vrijetijdseconomie.

Binnenstad
Het Koopstromenonderzoek 2018 toonde aan dat steeds meer binnensteden te kampen hebben met de aanhoudende problematiek van teruglopende bezoekersaantallen en toenemende leegstand.

De dalende trend die een aantal jaren geleden al is geïdentificeerd en onderkend, houdt aan en blijft dit naar verwachting de komende jaren doen. De meeste binnensteden kunnen niet meer primair varen op bezoekers die traditioneel komen winkelen. Trends op het gebied van online detailhandel en veranderende consumentenvoorkeuren zetten onverminderd door en hebben een duidelijke weerslag op het huidige winkelbestand. De coronacrisis van 2020 heeft dit proces alleen nog maar versterkt en de landelijke verwachting is dat nog eens 20% van de winkels de deuren moet sluiten in de komende jaren.
In maart 2020 is het Programma Levendige Binnenstad (PLB) en het Beeldkwaliteitsplan Binnenstad Vlaardingen (BKP) aangenomen. Hierin wordt aangegeven binnen welke gebieden de krimp van winkelmeters tot stand kan komen en waar het winkelen versterkt moet worden. Naast de krimpopgave moet de bezoeker verleid worden om naar de binnenstad te komen om een andere reden dan alleen het traditionele winkelbezoek; van een ‘place to buy’ naar een ‘place to be or to meet’. Dit vraagt om het benadrukken van andere kernkwaliteiten, waarbij verblijfskwaliteit, meer groen en een schone en veilige buitenruimte hoog op de agenda staan.
Ook kan de binnenstad een waardevolle bijdrage leveren aan de toenemende vraag naar hoogwaardige woonvormen en binnenstedelijk verdichting.

Financieel meerjarenperspectief

Terug naar navigatie - Financieel meerjarenperspectief
Beleidsnota's Jaar
Nota Voorschoolse voorzieningen 2013
Integraal huisvestingsplan Van kaders naar uitvoering 2016
Integraal huisvestingsplan primair, voortgezet en speciaal onderwijs 2019
Onderwijsvisie 2020-2024 (in ontwikkeling)
Actualisatie Detailhandelsnota (nog niet gepland)
Actualisatie Horecanota 2020
Actualisatie Evenementenbeleid 2020
Actualisatie Actieplan Economie 2020
Actualisatie Winkeltijdenverordening 2020
Kadernota Samen aan zet 2017
De Binnenstad centraal 2018
Masterplan Binnenstad 2019
Beheerplan Kades en glooiingen 2014

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Ambitie 14 - Onderwijs

Terug naar navigatie - Ambitie 14 - Onderwijs

In Vlaardingen wordt kwalitatief goed onderwijs gegeven in adequate en duurzame gebouwen met een gezond binnenklimaat. Door een breed palet aan onderwijs aan te bieden en door zorg te dragen voor onderwijskansen aan alle kinderen, hebben jongeren de mogelijkheid om met goede kwalificaties de arbeidsmarkt in te stappen. Wij zetten in op een aanbod van (MBO-) opleidingen, aansluitend bij de vraag op de regionale arbeidsmarkt.

Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij de volgende acties uit:

Acties

Ambitie 15a - Economie

Terug naar navigatie - Ambitie 15a - Economie

Wij stimuleren een groei van de werkgelegenheid, door in te zetten op het versterken van de relatie tussen Onderwijs en Arbeidsmarkt. Vlaardingen wordt dé stad waar onderwijs en arbeidsmarkt elkaar versterken door samenwerking en waar ondernemers hun bedrijven gericht openstellen voor het onderwijs. Er is een echte doorlopende leerlijn (met name gericht op techniek) en een doorlopende werklijn, waarin jong en oud worden opgeleid in een gemengde omgeving waarin theorie en praktijk elkaar afwisselen.
Vlaardingen wordt dé stad waarin kennis en innovatie op het gebied van Zorg en Voeding zorgen voor duurzame welvaart en werkgelegenheid.

Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij de volgende acties uit:

Acties

Ambitie 15b - Binnenstad

Terug naar navigatie - Ambitie 15b - Binnenstad

Met de vaststelling van het Masterplan Binnenstad koersen we aan op een vitale en compacte binnenstad. Belangrijke kernpunten hiervan zijn een krimpopgave voor het winkelbestand, versterking van de horeca- en leisurefunctie, realisering van zo veel mogelijk extra hoogwaardige woningen, vergroening en verduurzaming. Deze ambitie zal alleen gehaald kunnen worden als ook andere partijen hun verantwoordelijkheid nemen en de markt haar aandeel levert, al dan niet in publiek-private samenwerking.

Het uitvoeringsplan behorende bij de ambities voor de binnenstad, zoals eerder beschreven in het Programma Levendige Binnenstad (PLB) wordt door de financiële herprioritering bijgesteld. Door de verslechterde financiële situatie van de gemeente konden de niet-benutte gelden voor de binnenstad in 2019 niet doorgeschoven worden naar de volgende jaren. Dit betekent een vermindering van het totale PLB-budget van € 232.000 op een totaal van € 3,1 miljoen. Hierdoor zal een aantal acties niet of verminderd kunnen worden uitgevoerd. De coronamaatregelen die vanaf maart 2020 van kracht werden hebben de uitvoering van het uitvoeringsplan zichtbaar vertraagd; deelnemende marktpartijen hebben hun prioriteiten moeten bijstellen en stellen bepaalde investeringen uit door tegenvallende omzetten en inkomsten.

Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij de volgende acties uit:

Acties

Verplichte indicatoren

Terug naar navigatie - Verplichte indicatoren

We lichten u het verschil tussen absoluut en relatief verzuim toe.
Absoluut verzuim houdt in dat een leerplichtige jongere tussen de 5 en 16 jaar of een jongere van 16 of 17 jaar die valt onder de kwalificatieplicht, niet is ingeschreven op een school en ook niet is vrijgesteld van de inschrijvingsplicht.

Van relatief verzuim is sprake als een op school ingeschreven leer- of kwalificatie plichtige jongere (5 t/m 17 jaar) ongeoorloofd afwezig is (dus niet ziek). Dit betreft zowel kortdurend relatief verzuim (spijbelen, extra dag vrij vanwege vakantie), als langdurend relatief verzuim (langer dan 4 weken aaneengesloten afwezig).

Voortijdig schoolverlaters zijn leerlingen (12 - 23 jaar) die voortijdig, dat wil zeggen zonder startkwalificatie, het onderwijs verlaten. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger.

Onderwijs en economie Bron Vlaardingen 2018 50.000 - 100.000 inw. 2018 Nederland 2019 Vlaardingen 2019 50.000 - 100.000 inw. 2019
Absoluut verzuim (per 1000 leerlingen) DUO 1,4 1,9 n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Relatief verzuim (per 1000 leerlingen) DUO 20 23 n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Vroegtijdig schoolverlaters zonder startkwalificatie (% deelnemers aan het VO en MBO) INGRADO 2,4 1,9 n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Functiemenging (%) LISA 38,2 51,9 53,2 38,8 52,2
Vestiging (van bedrijven) (per 1000 inwoners in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar) LISA 91,6 133,4 151,6 98,6 139,1

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen
MRDH - Bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat (EV)
De bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat (EV) is door het algemeen bestuur van de MRDH ingesteld ter behartiging van taken op het terrein van de economische ontwikkeling van de Metropoolregio, waaronder het ontwikkelen en realiseren van beleid en het nemen van maatregelen ter versterking van het economisch vestigingsklimaat binnen de Metropoolregio. Deelnemers zijn de portefeuillehouders Economisch vestigingsklimaat van de 23 MRDH gemeenten.

Baten en lasten meerjarig

Terug naar navigatie - Baten en lasten meerjarig

Zie voor de specificatie van de meerjarenraming 2021-2024 het financieel deel van deze begroting.

Bedragen x €1.000
Exploitatie Begroting na wijz. 2020 2021 2022 2023 2024
Lasten 16.521 16.067 16.773 17.961 18.258
Baten 7.014 6.829 6.872 6.914 6.956
Gerealiseerd saldo van baten en lasten -9.507 -9.237 -9.901 -11.047 -11.302
Onttrekkingen 0 0 0 0 0

Reserves en voorzieningen

Terug naar navigatie - Reserves en voorzieningen
Reserves (x € 1.000) 1/1/'21 + - 31/12/'21
Onderwijshuisvesting 1.500 0 0 1.500
Revitalisering binnenstad 87 0 0 87
Totaal reserves 1.587 0 0 1.587

Reserve Onderwijshuisvesting
De reserve onderwijshuisvesting is gemaximaliseerd tot € 1,5 miljoen. De reserve kan ingezet worden voor de dekking van onvoorziene uitgaven.

Reserve Revitalisering Binnenstad
De reserve is voor dekking van uitgaven aan projecten die er aan bijdragen dat de binnenstad een aantrekkelijk verblijfsgebied wordt en blijft.

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen

De komende jaren zijn er in dit programma de volgende investeringen gepland.

Investeringen meerjarig (bedragen x € 1.000) 2020 2021 2022 2023 2024
Inventaris e.d. onderwijs 500 510 520 531 541
Kademuren en glooiingen 562 - - - -
Kademuren en glooiingen - 1.100 - - -
Onderhoud loswallen KW-haven 117 - - - -
Integraal huisvestingsplan onderwijs (2019) 283 - - - -
Integraal huisvestingsplan onderwijs 3.026 - - - -
Integraal huisvestingsplan onderwijs (coalitieakkoord 2019) - 3.040 15.552 1.367 15.563
Aanpak Binnenstad 770 385 385 385 -

Integraal Huisvestingsplan (IHP)
In het coalitie akkoord is afgesproken om uitvoering te geven aan het IHP in tien jaar. De investering in 2021 betreft voornamelijk maatregelen ter verbetering van energieprestaties en binnenmilieu. De investeringen in 2022 betreft nieuwbouw, renovatie en uitbreiding (o.a. Klimop/Breinpaleis). De investering in 2023 betreft de renovatie van het Christal en de geplande investering in 2024 betreft renovatie van het Groen van Prinsterer.