Veiligheid en Handhaving

Actuele ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen

Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor een goed woon-, leef- en werkklimaat en heeft daarbij een grote invloed op de leefbaarheid van de stad. Om deze reden is veiligheid één van de vier geprioriteerde domeinen in het Herstelplan.

Net als in de rest van Nederland zien we in Vlaardingen een verharding van de maatschappij en daarmee samenhangende criminaliteit. Dit levert grote uitdagingen op op het gebied van veiligheid in onze stad. Het gaat dan met name over drugsgerelateerde en georganiseerde criminaliteit, waarvan ondermijning vaak een gevolg is.
Naast de ondermijnende criminaliteit is de oorzaak van onveilige situaties vaak te herleiden naar andere maatschappelijke problematiek, zoals schulden, verslaving, schooluitval, etc. Daarom zetten wij de komende jaren in op de aanpak van ondermijning en het realiseren van een betere verbinding tussen de domeinen zorg en veiligheid. Dit zijn tevens de vastgestelde prioriteiten in het Integraal Veiligheidsplan 2020-2023 (IVP) dat eind 2019 is vastgesteld. Deze prioriteiten zijn overgenomen in het Herstelplan, aangevuld met de aanpak van adresfraude. Onze inzet is met name gericht op deze drie onderwerpen.
Bij ondermijning ligt de focus op de aanpak van bedrijventerreinen. De problematiek hier wordt als opgave opgepakt, in het kader van opgavegericht werken. Hiertoe hebben we een team samengesteld van interne en externe professionals die samen met de ondernemers aan de slag gaat. Verder zetten we in op het verbeteren van onze data-analyses en de intelligencepositie. Een goede (gezamenlijke) informatiepositie is cruciaal bij de aanpak.

Een structurele aanpak van veiligheidsvraagstukken vraagt ook om een structurele inzet op de achterliggende oorzaken en factoren. Wij benaderen zorg en veiligheid daarom integraal en betrekken de verbinding tussen de domeinen zorg en veiligheid zeker ook bij de aanpak van de aandachtsgebieden, de uitwerking transformatie sociaal domein en het verbinden aan wijknetwerken.
De aanpak van adresfraude geven we een impuls door het uitvoeren van extra adresonderzoeken. In Vlaardingen staat volgens de administratie een groot aantal woningen leeg. Wij gaan er echter vanuit dat een groot deel wordt bewoond en gaan hier nog intensiever op handhaven. Gunstig bijeffect is dat door de toename van het inwoneraantal de uitkering uit het Gemeentefonds stijgt.

Crisisbeheersing
In 2020 werden we geconfronteerd met het coronavirus dat een grote impact had op het sociale, maatschappelijke en economische leven. Het is nog onduidelijk hoe dit zich verder ontwikkelt en wat dit in de toekomst van ons vraagt. We blijven de ontwikkelingen daarom volgen. De coronacrisis is ook een goed voorbeeld van de ontwikkeling dat niet alleen ‘standaard’ rampen en incidenten onder de crisisorganisatie vallen, maar ook incidenten met een maatschappelijke impact. Hierop wordt de crisisorganisatie verder doorontwikkeld. Om deze reden wordt ook in de Veiligheidsregio nagedacht over wat dit betekent voor toekomstige taken en verantwoordelijkheden (en daarbij behorende budgetten).

Toezicht en Handhaving
Het werkveld van toezicht en handhaving blijft in beweging. Er wordt steeds meer van de handhaver verwacht. Ook de vraag naar veiligheid en leefbaarheid in Vlaardingen blijft onverminderd groot. Bovendien verandert de wereld om ons heen en zijn er ontwikkelingen en (maatschappelijke) opgaven die van invloed zijn op toezicht en handhaving in de openbare ruimte. Dit betekent dat we steeds kijken naar de rol van handhaving en hoe we die willen en kunnen uitvoeren.
Vanwege onder andere de veranderende taak van de boa van leefbaarheid naar (gevoel van) veiligheid, de veranderende samenleving (agressiever gedrag) en de politie die minder capaciteit beschikbaar heeft voor lokale taken, gaan wij onze boa’s uitrusten met extra beschermingsmiddelen, zoals handboeien en bodycams. Over verdere uitrusting hebben wij overleg met politie en wordt een discussienotitie aan de raad voorgelegd.

Financieel meerjarenperspectief

Terug naar navigatie - Financieel meerjarenperspectief

Op dit moment ziet de gemeente uitdagingen en kansen op het gebied van veiligheid. Vlaardingen blijkt aantrekkelijk voor criminelen en lijkt zich goed te lenen voor ondermijnende vormen van criminaliteit. Ook laten kwetsbare groepen in de stad zich makkelijker gebruiken voor ondermijnende activiteiten, zoals drugshandel en loverboypraktijken.

Daarnaast telt Vlaardingen ongeveer 2000 woningen waar op papier niemand woont. Hier kan sprake zijn van woonadresfraude. Een andere belangrijke ontwikkeling is het terugtrekken van de nationale politie waardoor de gemeente een steeds grotere rol krijgt in lokale veiligheid en het veiligheidsgevoel. Om deze problematiek aan te pakken is een efficiëntere samenwerking nodig met inwoners, ondernemers en onze partners zoals maatschappelijke organisaties, politie, brandweer en het Openbaar Ministerie.

Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor een goed woon-, leef- en werkklimaat en heeft daarbij een grote invloed op de leefbaarheid van de stad. Daarom is het veiliger maken van onze stad een belangrijke doelstelling van de gemeente Vlaardingen. We willen dat onze inwoners veilig zijn en zich veilig voelen in hun buurt en daar prettig kunnen wonen. Wij willen dat onze ondernemers succesvol kunnen ondernemen in een veilige stad.

In het herstelplan zetten we daarom in op:

  • Terugdringen van ondermijning
  • Verbeteren van samenwerking met zorg
  • Bestrijden van woonadresfraude

Het herstelplan is verwerkt in de begroting 2021-2024.

Jaar
2019
2019
2019
2018
2016
2020
2020
2020

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Ambitie 5 - Veiligheid

Terug naar navigatie - Ambitie 5 - Veiligheid

a. Wij spannen ons maximaal in voor een veilige, schone, hele en gezonde leefomgeving. Vlaardingen wordt in alle opzichten veiliger.

b. Het veiligheidsbeleid wordt zowel preventief als repressief geoptimaliseerd. Waar nodig wordt dit op wijkniveau ingevuld, samen met de bewoners. Ook minder zichtbare vormen van onveiligheid pakken wij actief aan

Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij de volgende acties uit:

Acties

Verplichte indicatoren

Terug naar navigatie - Verplichte indicatoren
Misdrijven gecategoriseerd Bron Vlaardingen 2018 50.000 - 100.000 inw. 2018 Nederland 2019 Vlaardingen 2019 50.000 - 100.000 inw. 2019
Verwijzingen Halt (per 10.000 jongeren) Bureau Halt 116 119 132 159 126
Harde kern jongeren (per 10.000 inwoners) KLPD n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Winkeldiefstallen (per 1000 inwoners) CBS-Diefstallen 1,6 2,0 n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Geweldsmisdrijven (per 1000 inwoners) CBS 6,6 4,7 n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Diefstallen uit woning (per 1000 inwoners) CBS-Diefstallen 3,1 2,5 n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Vernieling en beschadigingen (in de openbare ruimte) (per 1000 inwoners) CBS 7,2 5,6 n.n.b. n.n.b. n.n.b.

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen
Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) is een gemeenschappelijke regeling die namens de 15 gemeenten in de regio taken uitvoert op het gebied van rampenbestrijding, crisisbeheersing, risicobeheersing, brandweerzorg, ambulancezorg en geneeskundige hulpverlening.

Baten en lasten meerjarig

Terug naar navigatie - Baten en lasten meerjarig

Zie voor de specificatie van de meerjarenraming 2021 - 2024 het financieel deel van deze begroting.

Bedragen x €1.000
Exploitatie Begroting na wijz. 2020 2021 2022 2023 2024
Lasten 9.605 9.688 9.885 10.072 10.255
Baten 1.240 1.317 1.337 1.356 1.376
Gerealiseerd saldo van baten en lasten -8.364 -8.371 -8.548 -8.716 -8.880
Onttrekkingen 130 30 30 30 30

Reserves en voorzieningen

Terug naar navigatie - Reserves en voorzieningen
Reserves (x € 1.000) 1/1/'21 + - 31/12/'21
Aanpak hennepkwekerijen 106 0 30 76
Totaal reserves 106 0 30 76

Reserve Aanpak hennepkwekerijen
Voor de ontmanteling van hennepkwekerijen wordt een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd. De reserve wordt aangewend om indirecte kosten te dekken van het opruimen van hennepkwekerijen.