Groen en Milieu

Actuele ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen

Groen en openbare ruimte
Een groene, leefbare buitenruimte staat volop in de belangstelling van Vlaardingers. Groenstructuren en bomen geven identiteit aan de stad, aan wijken en buurten. Groen nodigt bewoners uit om elkaar te ontmoeten, te sporten en te spelen. In de komende jaren neemt de druk op de buitenruimte verder toe: er worden duizenden woningen bij gebouwd, de stad wordt bereikbaarder gemaakt en er wordt geïnvesteerd in ondergrondse infrastructuur, zoals elektrische oplaadpunten, afvalinzameling en ingrepen ten behoeve van de energietransitie. Bij het ontwerpen en (her)inrichten van de buitenruimte worden de kansen voor groen en water als randvoorwaarden meegenomen. Het bomenbeleid wordt aangepast, we hanteren een verbeterde bomenverordening en een geactualiseerde waardevolle bomenlijst.

Vlaardingen werkt actief aan een groene stad (met daarbij extra aandacht voor de binnenstad). We benutten mogelijkheden voor verdere vergroening, waar mogelijk samen met inwoners. De aanplant van bomen als compensatie voor bomenkap vanwege de aanleg van de Blankenburgverbinding wordt gerealiseerd. In het buitengebied blijven wij ons samen met de overige betrokken partijen inzetten voor behoud en verdere ontwikkeling van waardevolle natuur- en recreatiegebieden voor onze stad.

Milieu
De provincies dragen de ‘bevoegd gezag-taken’ uit de voormalige Wet bodembescherming en Besluit Uniforme Saneringen in het kader van de Omgevingswet per 1 januari 2022 over aan de gemeenten. Bodem wordt daarmee een integraal onderdeel van de fysieke leefomgeving. Over de financiële gevolgen is tot op heden nog niets bekend. Voor het verbeteren van de luchtkwaliteit inventariseren wij de maatregelen die wij als gemeente zelf kunnen nemen.

Duurzaamheid en klimaatbeleid

Vlaardingen is al meerdere jaren actief op het gebied van duurzaamheid. Vanuit ontwikkelingen in wetgeving en bestuurlijke afspraken wordt er van gemeenten steeds meer gevraagd. De basis is het Klimaatakkoord (2019) waarin overheden met elkaar, bedrijven en maatschappelijk partners hebben afgesproken zich in te zetten om klimaatverandering te beperken. In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie is afgesproken dat we ons tegelijkertijd voorbereiden op het (onvermijdelijk) veranderende klimaat. Daarnaast zijn er ook op andere duurzame vlakken afspraken en ambities. Er ontstaan daarmee opgaven die langjarig zijn en de komende decennia een behoorlijk beslag zullen gaan leggen op capaciteit en middelen.

Om hierin keuzes te maken en prioriteiten te stellen hebben wij medio mei 2021 een geactualiseerde en integrale Agenda Duurzaamheid 2021-2030 vastgesteld. Deze agenda is kaderstellend, geeft focus en maakt duidelijk welke rol de gemeente per onderwerp wil en kan spelen. Het is de paraplu waaronder de verschillende (deel)onderwerpen zijn en worden uitgewerkt. Voorbeelden van deze uitwerking zijn de Strategie Klimaatadaptatie 2021-2024, Actieplan Luchtkwaliteit, Actieplan Mobiliteit (onderdeel duurzame mobiliteit) en de Transitievisie Warmte 2021-2025. In regionaal verband is de Regionale Energiestrategie 1.0 vastgesteld.

Vlaardingen gaat voor een duurzame toekomst met een leefbare, groene en gezonde leefomgeving. Wij hebben daarbij niet de ambitie om koploper te zijn. We willen wel de benodigde stappen zetten, vanuit onze wettelijke verplichting en waar mogelijk vanuit onze eigen ambitie. Daarvoor zoeken we de samenwerking met onze inwoners, bedrijven en maatschappelijk partners. En we zoeken naar slimme koppelingen van duurzame kansen met de dingen die we als gemeente toch al doen en met belangrijke opgaven in de stad, zoals wonen en leefbaarheid.

We realiseren ons dat er een grote ambitie is geformuleerd en aan de gemeente wordt opgelegd. Zonder financiering van het Rijk gaat dat niet. Wij gaan er van uit dat dit voor elkaar gaat komen en zien, nu dit nog niet duidelijk is, geen aanleiding de noodzakelijke ambities op voorhand terug te schroeven. Eind 2021 is de rijksbijdrage voor de uitvoering van het Klimaatakkoord bekend. Op basis daarvan zullen we de Agenda Duurzaamheid bijstellen en nader prioriteren. In 2022 wordt duidelijk hoeveel extra middelen beschikbaar komen vanuit de Europese Green Deal. Voor de gebouwde omgeving is dan vooral de ‘Renovation Wave’ van belang die erop gericht is de energieprestatie van gebouwen te verbeteren, energiearmoede aan te pakken en maatschappelijk vastgoed te renoveren en verwarming en koeling koolstofarm te maken.

Samen met de stad
Het is onze ambitie de buitenruimte klimaatadaptief en duurzaam in stand te houden en ‘heel, veilig en schoon’ te onderhouden. De buitenruimte wordt gewaardeerd en doet er toe! We werken samen met onze gebiedspartners aan de stad. Dit doen we door onder andere door kennis te delen en te ontwikkelen, te kijken naar gezamenlijke opgaven bij grondontwikkeling in relatie tot de buitenruimte, mogelijkheden en ontwikkelingen in de openbare ruimte. Beleid, regelgeving en kansen stemmen we op elkaar af,  waarbij we de uitgangspunten van de Omgevingswet implementeren. We bieden ruimte aan wijkdeals, we dagen hiervoor bewoners uit om initiatieven aan te leveren. Door middel van de subsidieverordening voor groenblauwe schoolpleinen worden onderwijsinstellingen gemotiveerd om hun schoolomgeving te vergroenen/verblauwen. De inspirerende klimaatadaptieve maatregelen dienen als voorbeeld voor buurtbewoners om maatregelen tegen wateroverlast te nemen en door vergroening hittestress te voorkomen. Hiervoor is tevens een aparte stimuleringsregeling opgesteld.

Het college legt dit jaar een integrale agenda duurzaamheid voor aan de gemeenteraad, waarin de opgaven op gebied van de energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en luchtkwaliteit een plek krijgen. Vlaardingen heeft niet zozeer de ambitie om koploper te zijn op het gebied van duurzaamheid. We willen wel meedoen met de rest van Nederland en stappen zetten waar mogelijk. Vanwege onze financiële positie is onze ambitie tot en met 2022 met name gericht op het nakomen van wettelijke verplichtingen die voortkomen uit het nationaal Klimaatakkoord en de deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie. We koppelen waar mogelijk duurzaamheid aan de prioritaire thema's uit het Herstelplan.

Klimaatadaptieve stad
Daarnaast spelen we  ook in op de gevolgen die klimaatverandering met zich meebrengt: langere perioden van droogte, hogere temperaturen (hittestress), neerslag in hevige piekbuien, bodemdaling en toename van ziekten en plagen in het openbaar groen. Dit alles vraagt meer en meer een integrale visie en samenwerking. Door het veranderende klimaat neemt de kans op en de intensiteit van regenbuien toe. Naast te veel water krijgen we ook te maken met tekorten (lange droogteperioden). Langdurige lage grondwaterstanden kunnen resulteren in funderingsschade en een versneld bodemdalingsproces waardoor de levensduur van ondergrondse infrastructuur wordt verkort. De gemeente Vlaardingen staat de komende jaren ook voor een bouwopgave. De druk op het openbaar gebied neemt alsmaar toe. Nieuwbouwprojecten, herstructureringen en vervangingsopgaven grijpen we aan om de openbare ruimte voor te bereiden op de gevolgen van het veranderende klimaat.

 

Financieel meerjarenperspectief

Terug naar navigatie - Financieel meerjarenperspectief

Aanpassingen n.a.v. aangenomen amendementen

Onderhoud buitenruimte Groen 
Op basis van het aangenomen amendement ‘Aanvullende Investeringsagenda’ zijn er meerjarig extra middelen beschikbaar gesteld om het dagelijks onderhoudsniveau aangaande het groen van niveau ‘C’ te verhogen naar niveau ’B’. 

In de periode 2022 – 2025 zal in dit kader jaarlijks structureel  480.000 euro extra middelen worden opgenomen. Dit is exclusief bijdrage aan het CBG als verbonden partij (Coöperatief beheer groengebieden Midden-Delfland). 


Uitvoeringsplan Actieplan Schone Lucht
Met het aangenomen amendement ‘Aanvullende investeringsagenda punt I’ worden middelen beschikbaar gesteld om uitvoering te geven aan het Uitvoeringsplan en het Schone Lucht Akkoord. Hiermee wordt ook aan de voorwaarden voldaan om additionele subsidies te verkrijgen. Er is via het amendement structureel € 100.000 beschikbaar gesteld voor dit onderwerp.

Bedragen x € 1.000) 2022 2023 2024 2025
Amendement Aanvullende investeringsagenda:
Uitvoeringsplan Actieplan Schone Lucht (I) -100 -102 -103 -105
Onderhoud Buitenruimte inclusief Groen (A) -480 -487 -493 -498
Totaal effect op begrotingssaldo -580 -589 -596 -603

Beleidsnota's

Terug naar navigatie - Beleidsnota's
Beleidsnota's Jaar
Programma Duurzaamheid 'Samen voor een duurzaam Vlaardingen' 2012
Visiedocument Externe veiligheid 2012
Groenplan Vlaardingen 'Blijvend groen' 2012
Bomenverordening Vlaardingen 2010 2010
Ambitiedocument Gebiedsgericht milieubeleid 2012
Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP) 2019
Visie Openbare ruimte 2016
Beleid Hogere waarden Vlaardingen 2016
Beleidsplan huishoudelijk afval 2017
Beleidskader Windenergie 2017
Route gevaarlijke stoffen 2017
Bodembeheernota 2017
Duurzame nieuwbouw i.o.
Actieplan geluid 2018-2023 2019
Integraal inrichtingsplan Broekpolder i.o.
Actieplan halvering restafval Vlaardingen 2019

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Ambitie 6 - Buitenruimte doet ertoe

Terug naar navigatie - Ambitie 6 - Buitenruimte doet ertoe

Een goede openbare ruimte maak je samen, heeft identiteit, is bruikbaar, gastvrij en veilig en leidt tot gezondheid en duurzaamheid.

Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij de volgende acties uit:

Acties

Ambitie 7a - Riolering en stedelijk water

Terug naar navigatie - Ambitie 7a - Riolering en stedelijk water

Vlaardingen gaat duurzaam om met haar leefomgeving en houdt deze schoon en gezond. We gebruiken het afvalwatersysteem waar het voor bedoeld is. Hemelwater houden we vast op de plek waar het valt en voeren we, indien doelmatig, af naar het oppervlaktewater. Samen met bewoners en bedrijven streven we ernaar om wateroverlast weg te nemen en te voorkomen. Gebiedsontwikkelingen maken we toekomstbestendig.

Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij, zoals beschreven in het vGRP, de volgende acties uit:

Acties

Ambitie 7b - Afval

Terug naar navigatie - Ambitie 7b - Afval

Vlaardingen voert een duurzaam afvalbeleid. Wij stimuleren de ontwikkeling van een circulaire economie.

Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij de volgende acties uit:

Acties

Ambitie 8 - Milieu en duurzaamheid

Terug naar navigatie - Ambitie 8 - Milieu en duurzaamheid

Wij geven uitvoering aan het Klimaatakkoord. Hiervoor hebben we de Agenda Duurzaamheid 2021-2030 opgesteld waarin we een samenhangende aanpak van onze lopende en toekomstige inspanningen hebben beschreven waarmee we deze ambities willen realiseren. Onze inspanningen richten zich op de volgende ambities:

  • Klimaatbestendige stad, met als streven een klimaatbestendig Vlaardingen in 2050;
  • Duurzame energie, met als streven een klimaatneutraal Vlaardingen in 2050 met een betaalbare, betrouwbare, veilige en schone energievoorziening voor alle inwoners en bedrijven;
  • Waardebehoud van grondstoffen, met als doel meer hergebruik van grondstoffen in Vlaardingen en een lagere belasting van het milieu door restafval;
  • Schone lucht en duurzame mobiliteit, met als doel een betere luchtkwaliteit in Vlaardingen en minder uitstoot door verkeer en vervoer, terwijl de bereikbaarheid op peil blijft;
  • Duurzame gemeente en samenleving, met als streven dat duurzaamheid van alle Vlaardingers wordt.

Acties

Verplichte indicatoren

Terug naar navigatie - Verplichte indicatoren
Milieu en duurzaamheid Bron Vlaardingen 2019 50.000 - 100.000 inw. 2019 Nederland 2020 Vlaardingen 2020 50.000 - 100.000 inw. 2020
Omvang huishoudelijk restafval (kg/inwoner) CBS 312 156 n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Afvalscheidingspercentage RWS 27 n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Elektrische laadpunten en tankpunten biobrandstoffen (aantal per 10.000 inw) RDW 25 n.n.b. n.n.b. 27 n.n.b.
Hernieuwbare elektriciteit(%) RWS 8,6 n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen
Irado N.V.
Irado draagt zorg voor een kosteneffectieve uitvoering van het afvalbeheer van huishoudens en werkt nauw samen met ons aan huishoudelijk afvalbeleid dat zich richt op een transitie naar een circulaire economie.
DCMR
Via de vergunningverlening vanuit de Wet Milieubeheer, de afhandeling van meldingen in het kader van het Activiteitenbesluit, het uitvoeren van toezicht en handhaving en de advisering aan gemeenten, het mede opstellen van milieubeleid en advisering bij Ruimtelijke ordening en Bodem draagt de DCMR namens de gemeente Vlaardingen er mede zorg voor dat de milieubeleidsdoelen in de gemeente Vlaardingen worden behaald. Hiervoor wordt er jaarlijks een werkplan opgesteld.

Baten en lasten meerjarig

Terug naar navigatie - Baten en lasten meerjarig

Zie voor de specificatie van de meerjarenraming 2022-2025 het financieel deel van deze begroting.

Bedragen x €1.000
Groen en Milieu Begroting na wijziging 2021 2022 2023 2024 2025
Lasten 26.991 26.677 27.029 27.467 28.303
Baten 19.759 20.235 20.461 20.789 21.831
Gerealiseerd saldo van baten en lasten -7.232 -6.441 -6.568 -6.678 -6.472
Stortingen 24 24 25 25 25
Onttrekkingen 1.011 0 0 0 0
Mutaties reserves 987 -24 -25 -25 -25

Reserves en voorzieningen

Terug naar navigatie - Reserves en voorzieningen
Reserves (x € 1.000) 01-01-2022 + - 31-12-2022
Onderhoud daktuin 378 24 0 402
Duurzaamheid 216 0 0 216
Totaal reserves 594 24 0 618
Voorzieningen (x € 1.000) 01-01-2022 + - 31-12-2022
Afvalverwijdering 313 0 0 313
Rioleringswerken 7.877 2.718 2.634 7.961
Zwerfafval 1 0 0 1
Bomenfonds 27 0 0 27
Totaal voorzieningen 8.218 2.718 2.634 8.302

Reserve Groot onderhoud daktuin
Dit betreft een onderhoudsreserve voor de daktuin Vlaerdingerhout (ter plaatse ook bekend als Dr. Sacharovplaats) ter egalisatie van de lasten voor groot onderhoud aan de daktuin.

Reserve Duurzaamheid
Deze middelen worden ingezet voor incidentele maatregelen ten behoeve van het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid. Onderdelen daarvan zijn een revolving fund (waarvoor aanvullende middelen zijn vrijgemaakt), de strategie voor de energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en luchtkwaliteit.

Voorziening Afvalverwijdering
De voorziening is bedoeld om schommelingen in de heffing af te dekken. Verder worden de gemeentelijke investeringen in ondergrondse afvalinzameling uit deze voorziening gedekt.

Voorziening Rioleringswerken
De voorziening is bedoeld om schommelingen in de heffing af te dekken. Verder worden de gemeentelijke investeringen van het rioolstelsel uit deze voorziening gedekt.

Voorziening Zwerfafval
Tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het verpakkend bedrijfsleven en de VNG is de Raamovereenkomst verpakkingen 2013-2022 afgesloten. Gemeenten kunnen elk jaar bij stichting Afvalfonds aanspraak maken op € 1,18 per inwoner voor de extra aanpak van zwerfvuil. Voor Vlaardingen komt dit neer op een bijdrage van circa € 84.000 per jaar. Vanwege de oormerking van deze middelen door het ministerie worden de nog niet gebruikte middelen in deze voorziening gestort.

Voorziening Bomenfonds
Het fonds is bedoeld om in de directe nabijheid herplanting of kwaliteitsverbetering van houtopstand in het openbare gebied te realiseren. Het fonds wordt gevoed door compensatiestortingen van derden (als geen vervangende aanplant kan plaatsvinden).

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen

De komende jaren zijn in dit programma de volgende investeringen gepland.

Investeringen meerjarig (bedragen x € 1.000) 2021 2022 2023 2024 2025
Begraafplaats Holy 447 499 506 514 0
Ophoogprogramma 1.675 1.870 1.898 1.926 1.955
Totaal investeringen meerjarig 2.121 2.368 2.404 2.440 1.955
Investeringen Gesloten circuit (bedragen x € 1.000)
Uitvoering nieuw Gem. Rioleringsplan 6.100 4.900 3.400 3.390 3.390
Ten laste van Voorziening -4.725 -1.634 -1.661 -1.751 -1.859
Te activeren investering vGRP 1.375 3.266 1.739 1.639 1.531
Riolering ophogingsprogramma 1.000 1.000 1.000 1.000 1.000
Ten laste van Voorziening -1.000 -1.000 -1.000 -1.000 -1.000
Dekking inkomsten heffingen -2.750 -6.532 -3.478 -3.278 -3.062
Saldo investeringen gesloten circuit 0 0 0 0 0