Er wordt hard gewerkt aan de verschillende projecten om de woningvoorraad in Vlaardingen duurzamer te maken. Op dit moment loopt er een project energiearmoede samen met Stichting Energiebank Vlaardingen, dit wordt voortgezet in 2025, daarnaast is er sprake van een collectieve inkoopactie. En tot slot staan we in de startblokken om in het kader van de Landelijke Aanpak Isolatie ruim 600 woningen te verduurzamen. De aanbesteding van het Woon- en Energieloket is stopgezet. Op basis van onze uitvraag bleek de markt niet het gevraagde product te kunnen leveren. Medio december zullen we zelf een basisversie van het loket online beschikbaar maken. Deze zal op basis van de ervaringen van dit jaar in 2025 verder worden uitgebouwd met als doel om de bewoner en zijn huis centraal te stellen. Zodat zij maximaal gebruik kunnen maken van onze en andere ondersteuning bij het verduurzamen van hun huis.
De Drevenbuurt is in de Transitievisie Warmte aangewezen als eerste aardgasvrije buurt. In 2022 is een start gemaakt met de participatie. In een intensief traject met bewoners is uitvoerig onderzoek gedaan naar mogelijke aardgasvrije warmtevoorzieningen voor de buurt. In februari 2024 hebben we de raad geïnformeerd over het proces. Betaalbaarheid is een belangrijke voorwaarde in de overstap naar aardgasvrij. Daarom is via de Voorjaarsnota een voorstel gedaan om tot een betaalbare collectieve warmteoplossing te komen. Op dit moment loopt er een onderzoek naar de haalbaarheid van het toepassen van een bronnet. Als de resultaten daarvan beschikbaar zijn zal gestart worden met het opstellen van een businesscase.
Beleidsmatig is het wenselijk om de oorspronkelijke warmtevisie te herijken en op te nemen in het warmteprogramma als onderdeel van de Omgevingsvisie. Voor dit traject zal ook een MER procedure nodig zijn. De uitgangspunten voor deze MER zullen in 2025 aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
De pilot om 10 woningeigenaren te helpen om hun woning aardgasvrij te maken, is geëvalueerd. Mede op basis van de positieve ervaringen wordt de pilot dit jaar opgeschaald. De insteek bij deze opschaling is om 10 Vlaardingse straten aardgasvrij te maken. De werving van deelnemers is medio mei gestart en loopt tot het midden van het vierde kwartaal.
Om de verduurzaming van bedrijven te versnellen hebben we begin dit jaar een aanjager voor bedrijventerreinen aangesteld. De Regiodeal ‘Alle hens aan dek voor de Waterwegregio‘ vanuit het Rijk is toegewezen aan de gemeenten Vlaardingen, Rotterdam, Maassluis en Schiedam. Er wordt een convenant opgesteld voor de besteding van deze middelen. Duurzaamheid is één van de thema’s waarvoor we deze middelen gaan inzetten, denk hierbij aan ruimte voor circulaire ondernemers en verduurzaming van VVE’s. In dat kader hebben wij binnen de regio additionele subsidies binnen gehaald waarmee we in 2025 aan de slag kunnen
Voor wat betreft de opwek van nieuwe energie werken we samen met Maassluis en Schiedam. We onderzoeken de verdere ontwikkeling van de potentiële windlocaties Oeverwind 2 en de Beneluxtunnel. Hierover zal in 2025 meer duidelijkheid komen.
We zijn met Stedin in gesprek over de versterking van het elektriciteitsnet. Hiervoor bereiden we momenteel een pilot ‘buurtaanpak’ voor waarmee we het aantal transformatorhuisjes – eerst in de Zuidbuurt en uiteindelijk in heel Vlaardingen – flink uit kunnen breiden. De samenwerkingsovereenkomst hiervoor wordt medio november ondertekend. Daarnaast starten binnenkort de eerste gesprekken over de mogelijke ontwikkeling van een groter elektriciteitsstation (HS/MS). Dit hangt mede af van de elektriciteitsvraag in Vlaardingen: met collectieve warmtevoorzieningen wordt immers minder elektriciteit verbruikt.
Met WarmtelinQ is overeenstemming bereikt over de aanleg van de hoofdtransportleidingen van restwarmte uit de haven, inclusief een warmteoverdrachtsstation (WOS) aan de Burgemeester Heusdenslaan en een drietal aftakpunten die nodig zijn om woningen in Vlaardingen aan te sluiten op een restwarmtenet. De aanleg van het noordelijke tracé in Vlaardingen en de bouw van het warmteoverdrachtsstation is in volle gang. Voor het zuidelijke tracé worden de afspraken voor de uitvoering in het vierde kwartaal afgerond, de bestemmingsplanprocedure is gereed en de omgevingsvergunning wordt ook in Q4 verleend. De kosten voor de aanleg zijn voor rekening van WarmtelinQ, inclusief het weer opnieuw inrichten van de omgeving waar de leidingen worden gelegd en financiële compensatie van de uren die de gemeentelijke organisatie aan het project heeft besteed.
Financieel
Vanuit het Rijk is een meerjarige subsidie beschikbaar gesteld om de capaciteit (bemensing) te vergroten bij decentrale overheden voor de uitvoering van klimaat- en energiebeleid.
De middelen zijn bedoeld om Nederlandse gemeenten en provincies in staat te stellen voldoende arbeidskrachten in te huren zodat zij het klimaat- en energiebeleid kunnen uitvoeren. Gemeente Vlaardingen gebruikt deze middelen om de personeelskosten van het team Nieuwe Energie te dekken.
Het stadsprogramma Nieuwe Energie voorziet in een groot aantal uitvoerende maatregelen. Bij de start van het programma zijn de middelen hiervoor lineair over de collegeperiode geprogrammeerd. Bij de uitvoering blijkt dat de eerste twee jaar vooral zijn gebruikt voor het opbouwen van capaciteit en het voorbereiden van de uitvoering. Het zwaartepunt van de uitvoering komt hierdoor in 2025 en 2026 te liggen. Daarom is het wenselijk om de niet benutte middelen uit 2024 over te hevelen naar 2025. Concreet betekent dit dat voorgesteld wordt het bedrag van € 2.755.727,- bij de jaarrekening 2024 over te hevelen naar 2025