Groen en Milieu

Terugblik

Terug naar navigatie - Terugblik

Groen en openbare ruimte

Vlaardingen is een stad met een groen hart. De Vlaardingers hebben groene gebieden als de Broekpolder, het Marnixpark, het Hof en Oranjepark, het Krabbepark, ’t Nieuwlantpark en Park Holy in hun hart gesloten. Groen geeft de stad karakter en is van groot belang voor de kwaliteit van leven: het is belangrijk voor het welzijn en de mentale en fysieke gezondheid van mensen. Daarnaast zorgt groen voor verkoeling van de omgeving, een betere luchtkwaliteit en het opvangen van hemelwater. Groen is daardoor onmisbaar in het kader van klimaatadaptatie. Door Vlaardingen op ecologische wijze te vergroenen zorgen we voor een betere, schonere en gezondere leefomgeving voor mens en dier. We hebben ons daarom afgelopen jaar ingezet om het groen in Vlaardingen te versterken, te verbeteren, aan te vullen en zoveel mogelijk te verbinden.

We zetten in op het van behoud van het groen. Groen is voor iedereen! Hier besteden we veel aandacht aan in het Stadsprogramma groen (zie paragraaf Stadsprogramma's). Daarnaast hebben we onze reguliere werkzaamheden, zoals het BVO (boomveiligheidsonderzoek), het up to date houden van de groendocumenten binnen de gemeente, het uitvoeren van renovatie-/reconstructieprojecten en adviseren bij onderhouds- en woningbouwprojecten. 

Tijdens het BVO wordt ongeveer 1/3 van het aantal bomen per jaar visueel geïnspecteerd. Op deze wijze voldoen we in Vlaardingen aan onze zorgplicht. In 2023 hebben we 9.202 bomen in de Westwijk en Vettenoordse Polder gecontroleerd en is voor 93 bomen een omgevingsvergunning aangevraagd om ze te vellen en 11 bomen om ze te snoeien. In totaal worden  102 bomen als compensatie voor de kap vanuit de BVO  herplant in plantseizoen 2024-2025. 

Er is ook gewerkt aan meerdere groendocumenten. Zo is de Bomenverordening Vlaardingen 2023 vastgesteld en zijn de beleidsregels horend bij de Bomenverordening voorbereid. Er is een start gemaakt aan het schrijven van een nieuwe groenbeleidsplan en een beheerplan voor de Broekpolder. Deze twee plannen worden verder uitgewerkt in 2024. 

Er zijn dit jaar meerdere renovatie-/reconstructiewerkzaamheden uitgevoerd. We hebben beplantingsvakken opgeknapt en speellocaties vergroend. Daarnaast zijn een aantal halfverhardingspaden hersteld.

Vanuit de groenmedewerkers is er bovendien advies geleverd bij beleidsdocumenten bij andere teams, bijvoorbeeld bij de omgevingsvisie en het opstellen van het programma van eisen voor klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen. Naast advies bij beleidsdocumenten, geven werd er ook geadviseerd bij woningbouwprojecten om zo te komen tot realisatie van voldoende en volwaardig groen. 

Duurzaamheid en klimaatbeleid
In Vlaardingen maken we werk van duurzaamheid. Dat is hard nodig, want naast een veranderende praktijk wordt door wetgeving en bestuurlijke afspraken ook steeds meer van gemeenten gevraagd. We geven invulling aan twee belangrijke pijlers van het klimaatbeleid, te weten: het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie (2018) en het Klimaatakkoord (2019). Deze initiatieven, waarbij overheden, bedrijven en maatschappelijke partners gezamenlijk hebben toegezegd zich in te spannen voor het beperken van (de effecten van) klimaatverandering, vormen de kern van onze duurzaamheidsinspanningen.

In 2023 hebben we uitvoering gegeven aan diverse kaderstellende nota’s die onder de paraplu van de integrale Agenda Duurzaamheid 2021-2030 tot stand zijn gekomen, zoals:
•    Strategie Klimaatadaptatie 2021-2024;
•    Actieplan Luchtkwaliteit 2021-2030;
•    Actieplan Mobiliteit 2018;
•    Transitievisie Warmte 2021-2026.

Energietransitie 

In 2023 is het programmateam Nieuwe Energie verder uitgebreid tot een volwaardig team. Hiermee hebben we de basis kunnen leggen voor het gemeentelijk beleid, regionale samenwerkingen aan kunnen gaan (o.a. Regionale Energiestrategie) en is de uitvoering van de meeste acties en projecten uit de Transitievisie Warmte opgepakt waarbij we ons hebben gericht op de vier focuspunten van het Uitvoeringprogramma Nieuw Energie. 

1.    Stadsbrede energiebesparing 
Afgelopen jaar is een nieuw concept voor een (energie)loket ontwikkeld waar woningeigenaren terecht kunnen voor een integraal advies over verduurzamen, onderhoud en verbetering van hun woning. De naam wordt Woon- en Energieloket Vlaardingen. Beoogd is een loket als onderdeel van een gemeentelijk uitvoeringsteam, ondersteund door een marktpartij voor de basis van het loket: website, klantvolgsysteem, makelaar naar adviseurs en betrouwbare installateurs en aannemers. Met het oog op kennisuitwisseling en het afstemmen van energiebesparings- en aardgasvrije projecten wordt een locatie gezocht waar alle medewerkers, projectleiders, coördinatoren, energiecoaches en fixers met elkaar onder één dak werken, elkaar ontmoeten en samenwerken. De aanbesteding voor dit loket gaat binnenkort van start. Naar verwachting kunnen we starten met het loket in het tweede kwartaal van 2024.
Met extra SPUK-middelen is ook in 2023 zwaar ingezet om armoede als gevolg van een hoge energierekening tegen te gaan door de inzet van (vrijwillige) energiecoaches en fixers, kleine energiebesparingsmaatregelen, extra informatie en advies via diverse media, bijeenkomsten, stands op markten e.d. Hierbij is nauw samen opgetrokken met o.a. Stroomopwaarts, Schuldhulpmaatjes, Voedselbank, HipHelpt, MeGreen, Energiehulp, Formulierenbrigade en beide woningcorporaties.
In 2023 zijn in totaal 650 huishoudens geholpen met energiebesparende maatregelen, daarnaast hebben tot nu toe 3.000 huishoudens van Waterweg Wonen een energiedisplay ontvangen , waarmee zij hun eigen energiegebruik kunnen monitoren, zodat zij met deze informatie hun energiegebruik verder kunnen beperken.
2.    Uitvoeren drie aardgasvrije wijken
In de Transitievisie Warmte hebben we twee startbuurten (Drevenbuurt en Hoofdstedenbuurt) aangewezen om uiterlijk in 2032 aardgasvrij te maken. De Drevenbuurt en de Hoofdstedenbuurt zijn hiervoor aangewezen op basis van criteria als maatschappelijke kosten, eindgebruikerskosten, aandeel woningcorporatiebezit, type woning, ‘meekoppelkansen’ en bewonersinitiatieven. 
Hoe en met welke duurzame warmteoplossingen de Drevenbuurt de overstap naar aardgasvrij gaat maken gaat bepaald worden in een Wijkuitvoeringsplan dat hiervoor wordt opgesteld. De voorwaarde die vanuit de gemeenteraad is meegegeven, is dat bewoners een betaalbaar aanbod ontvangen om de overstap te maken en een redelijke termijn hebben om deze overstap te maken. De aanpak om tot dit Wijkuitvoeringsplan te komen is beschreven in de Routekaart Drevenbuurt Aardgasvrij 2032, die begin 2023 is vastgesteld. 
Er is voor gekozen dat de wijze waarop de Drevenbuurt overstapt op een aardgasvrije buurt in co-creatie wordt vormgegeven. In samenwerking met buurtinitiatief Duurzaam op Dreef zijn er vele bewonersavonden gehouden, er is een werkgroep en klankbordgroep gevormd waarin bewoners participeren, er was een wekelijks inloopspreekuur en in oktober 2023 heeft een stemming plaatsgevonden. In de stemming is aan bewoners gevraagd voor welke collectieve warmte-oplossing zij het liefst in 2024 een aanbod ontvangen. De stemming heeft niet het benodigd aantal stemmen van 400 opgebracht, 365 stemmen zijn uitgebracht. Dit betekent dat de gemeente zelf een besluit neemt welke collectieve oplossing verder uitgewerkt gaat worden naar een aanbod. 

Naast de Drevenbuurt is de Hoofdstedenbuurt aangewezen als tweede startbuurt voor de aardgasvrije aanpak vanuit de Transitievisie Warmte. Ter uitvoering van de Transitievisie Warmte en de RES 1.0, waarbij het uitgangspunt is ‘restwarmte, tenzij’, hebben we in samenwerking met de beide woningcorporaties onderzocht of een restwarmtenet gevoed vanuit WarmtelinQ een haalbare optie is. Omdat voor een sluitende business case voor een warmtenet minimaal 3.000 woningen nodig zijn (en bij voorkeur meer) is onderzocht of ook aangrenzende buurten in Holy op een warmtenet aangesloten kunnen worden. Dit onderzoek loopt nog, maar als dit onderzoek uitwijst dat een restwarmtenet haalbaar is dan kan de tweede startbuurt Hoofdstedenbuurt met circa 1.100 woningen uitgebreid worden naar een warmtekavel van totaal circa 7.100 woningen (8.400 verblijfsobjecten). Hiermee realiseren wij dan een grotere versnelling van onze aardgasvrije wijkaanpak dan met het aanwijzen van een derde startbuurt.  
3.    Gemeentelijk vastgoed verduurzamen
In de afgelopen jaren hebben we al veel gedaan om als organisatie duurzamer te worden. We hebben de routekaart voor CO2-neutraal gemeentelijk vastgoed opgesteld om achterstallig onderhoud en verduurzaming aan te pakken. Per januari jl. is gestart met een pilot waarmee we lokaal opgewekte energie inkopen voor onze gemeentelijke organisatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van elektriciteit, die lokaal is opgewekt met de nieuwe windturbines van Oeverwind Vlaardingen in het Oeverbos. In mei 2024 is de evaluatie, indien deze gunstig is zal vanaf 2025 permanent de opgewekte energie grotendeels op deze manier ingekocht worden.  

4.    Realiseren meer hernieuwbare energie: zon, wind, duurzame warmte. 
Naast energiebesparing is ook maximale inzet van duurzame energiebronnen nodig om in 2050 een energieneutrale stad te zijn. Ons doel is dat wij in 2050 uitsluitend nog hernieuwbare energie gebruiken. Met name windenergie speelt hierin een grote rol. Dit jaar is het windproject Oeverwind 1 gerealiseerd. Deze twee windturbines zijn geplaatst door het Vlaardings Energie Collectief in samenwerking met Windvogel en leveren 7,2 Megawatt stroom voor circa 7.000 huishoudens. Op dit moment vinden onderzoeken plaats naar twee volgende potentiële windlocaties Oeverwind 2 en Beneluxtunnel in samenwerking met respectievelijk de gemeenten Maassluis en Schiedam en het Vlaardings Energiecollectief, Windvogel, Energiek Schiedam, Energiecollectief Waterweg en Energiecollectief Rotterdam Rijnmond. Als het lukt om nog meer windturbines te realiseren dan voldoet Vlaardingen ruimschoots aan de regionale inspanningsverplichtingen voor hernieuwbare energie. 

Er is een forse autonome toename van zonne-energie op daken van woningen en bedrijven te zien. Omdat zon op bedrijfsdaken ingewikkelder is dan zon op een woning, hebben wij samen met de Green Businessclub en de Rabobank 40 gratis energieadviezen beschikbaar gesteld voor bedrijven. Hiermee kunnen ze advies krijgen voor het realiseren van zon op dak (of hoe zij het verplichte label C voor kantoren kunnen realiseren). In combinatie met het stimuleren van groene en blauwe daken vanuit klimaatadaptatie werken wij er aan dat dit waar mogelijk wordt gecombineerd met zonnepanelen. Om zon op dak een extra versnelling te geven starten wij binnenkort met een bewustwordings- en promotieactie.

Voor de lange termijn (2028 e.v.) zijn wij in gesprek met Shell Geothermal-Aardyn dat momenteel onderzoek doet naar de potentie van geothermie in onze ondergrond.

 

Klimaatadaptatie
Nederland moet in 2050 voorbereid zijn op de gevolgen van klimaatverandering, een uitdaging die ook voor Vlaardingen geldt. Het is onze ambitie om de stad bestand te maken tegen extreme weersomstandigheden, zoals hevige regenval, hittegolven, langdurige droogteperioden en overstromingen vanuit de rivier. In Vlaardingen benaderen we klimaatadaptatie op een integrale en programmatische wijze, waarbij we niet alleen de noodzaak zien, maar vooral de kans om de stad aantrekkelijker en leefbaarder te maken.

Samen met onze gebiedspartners hebben we de gezamenlijke klimaatuitdagingen en oplossingen in kaart gebracht. Tegelijkertijd hebben we een actieve rol gespeeld in het stimuleren en ondersteunen van initiatieven uit de omgeving. Dit heeft geresulteerd in de realisatie van nieuwe groenblauwe (school)pleinen en (gevel)tuinen in Vlaardingen.

In 2023 hebben we het Convenant Klimaatadaptief Bouwen ondertekend, waarin wordt benadrukt dat klimaatadaptief bouwen de standaard is. We zorgen dat nieuwbouwprojecten toekomstbestendig zijn en dat de druk op de rest van de stad niet verder toeneemt. Bij de inrichting van de openbare ruimte en werkzaamheden aan gebouwen houden we rekening met klimaatadaptatie. Zo zijn we begonnen met de rioolwerkzaamheden in de Indische Buurt, waarbij een gescheiden rioolstelsel wordt aangelegd om regenwater naar de singels af te voeren zodat de kans op wateroverlast in het centrum afneemt. Ook in Vlaardingen Ambacht zijn rioolwerkzaamheden gestart, waarbij we een drainagesysteem meeleggen om meer grip te krijgen op de grondwaterstanden. Hiermee zetten we concrete stappen naar een klimaatbestendig Vlaardingen. 

Voortgang nieuw beleid

Terug naar navigatie - Voortgang nieuw beleid

Stadsprogramma Nieuwe Energie

Afgelopen jaar is het programmateam Nieuwe Energie opgebouwd en verder uitgebreid tot een volwaardig team. Hiermee hebben we de basis kunnen leggen voor het gemeentelijk beleid, regionale samenwerkingen aan kunnen gaan (o.a. Regionale Energiestrategie) en is de uitvoering van de meeste acties en projecten uit de Transitievisie Warmte en het Uitvoeringprogramma Nieuw Energie opgepakt. 

Beleidsnota's

Terug naar navigatie - Beleidsnota's
Beleidsnota's Jaar
Integraal inrichtingsplan Broekpolder i.o.
Bomenverordening Vlaardingen 2023 2023
Agenda Duurzaamheid 2021-2030 2021
Strategie Klimaatadaptatie 2021-2024 2021
Regionale Energiestrategie 1.0 (RES) 2021
Transitievisie Warmte 2022-2026 2021
Actieplan Luchtkwaliteit 2021-2030 2021
Nota Bodembeheer 2021
Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP) 2019
Actieplan geluid 2018-2023 2019
Actieplan halvering restafval Vlaardingen 2019
Actieplan Mobiliteit 2018 2018
Beleidsplan huishoudelijk afval 2017
Beleidskader Windenergie 2017
Route gevaarlijke stoffen 2017
Duurzame nieuwbouw 2017
Visie Openbare ruimte 2016
Beleid Hogere waarden Vlaardingen 2016
Visiedocument Externe veiligheid 2012
Groenplan Vlaardingen 'Blijvend groen' 2012
Ambitiedocument Gebiedsgericht milieubeleid 2012

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Ambitie 6 - Genieten van een groene omgeving die bijdraagt aan een gezondere stad

Terug naar navigatie - Ambitie 6 - Genieten van een groene omgeving die bijdraagt aan een gezondere stad

Omschrijving (toelichting)

Een omgeving die uitnodigt om buiten te zijn, waar je je buren en vrienden ontmoet en waar je de stad kunt doorkruisen via groene verbindingen. Dat is hoe we Vlaardingen graag zien!

Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij de volgende acties uit:

Acties

Ambitie 7a - Riolering en stedelijk water

Terug naar navigatie - Ambitie 7a - Riolering en stedelijk water

Omschrijving (toelichting)

In Vlaardingen gaan we duurzaam om met water. We gebruiken het afvalwatersysteem waar het voor bedoeld is en houden hemelwater vast op de plek waar het valt. Als het kan verwerken we hemelwater lokaal; in de bodem of naar het oppervlaktewater. Samen met bewoners en ondernemers streven we ernaar om wateroverlast te voorkomen, terwijl we tegelijkertijd gebiedsontwikkelingen toekomstbestendig maken.

Om deze ambitie waar te maken, hebben we de volgende acties uitgevoerd:

Acties

Ambitie 7b - Afval

Terug naar navigatie - Ambitie 7b - Afval

Omschrijving (toelichting)

Vlaardingen voert een duurzaam afvalbeleid. Wij stimuleren de ontwikkeling van een circulaire economie en een schone stad.

Om bij te dragen aan deze ambitie voeren wij de volgende acties uit:

Acties

Ambitie 8 - Milieu en duurzaamheid

Terug naar navigatie - Ambitie 8 - Milieu en duurzaamheid

Omschrijving (toelichting)

Wij geven uitvoering aan het Klimaatakkoord. Hiervoor hebben we de Agenda Duurzaamheid 2021-2030 opgesteld waarin we een samenhangende aanpak van onze lopende en toekomstige inspanningen hebben beschreven waarmee we deze ambities willen realiseren. Onze inspanningen richten zich op de volgende ambities:

  • Klimaatbestendige stad, met als streven een klimaatbestendig Vlaardingen in 2050;
  • Duurzame energie, met als streven een klimaatneutraal Vlaardingen in 2050 met een betaalbare, betrouwbare, veilige en schone energievoorziening voor alle inwoners en bedrijven (aardgasvrij);
  • Waardebehoud van grondstoffen, met als doel meer hergebruik van grondstoffen in Vlaardingen en een lagere belasting van het milieu door restafval;
  • Schone lucht en duurzame mobiliteit, met als doel een betere luchtkwaliteit in Vlaardingen en minder uitstoot door verkeer en vervoer, terwijl de bereikbaarheid op peil blijft;
  • Duurzame gemeente en samenleving, met als streven dat duurzaamheid van alle Vlaardingers wordt.

Acties

Verplichte indicatoren

Terug naar navigatie - Verplichte indicatoren
Programma Groen en milieu
Milieu en duurzaamheid Bron Vlaardingen 2021 50.000 - 100.000 inw. 2021 Vlaardingen 2022 50.000 - 100.000 inw. 2022 Vlaardingen 2023
Omvang huishoudelijk restafval (kg/inwoner) CBS 286 n.n.b. 268 * n.n.b. n.n.b.
Afvalscheidingspercentage RWS 54,8 n.n.b. 55,2 n.n.b. n.n.b.
Elektrische laadpunten en tankpunten biobrandstoffen (aantal per 10.000 inw) RDW n.n.b. n.n.b. 6,1 n.n.b. n.n.b.
Hernieuwbare elektriciteit(%) RWS n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen
Irado N.V.
Irado draagt zorg voor een kosteneffectieve uitvoering van het afvalbeheer van huishoudens en werkt nauw samen met ons aan huishoudelijk afvalbeleid dat zich richt op een transitie naar een circulaire economie.
DCMR
Via de vergunningverlening vanuit de Wet Milieubeheer, de afhandeling van meldingen in het kader van het Activiteitenbesluit, het uitvoeren van toezicht en handhaving en de advisering aan gemeenten, het mede opstellen van milieubeleid en advisering bij Ruimtelijke ordening en Bodem draagt de DCMR namens de gemeente Vlaardingen er mede zorg voor dat de milieubeleidsdoelen in de gemeente Vlaardingen worden behaald. Hiervoor wordt er jaarlijks een werkplan opgesteld.

Overzicht programma Groen en milieu

Terug naar navigatie - Overzicht programma Groen en milieu

   

Bedragen x €1.000
Groen en Milieu Realisatie 2022 Primaire begroting 2023 Begroting 2023 na wijziging Realisatie 2023 Verschil begroting - realisatie
Lasten 27.794 30.639 31.007 29.923 1.083
Baten 20.980 19.969 19.969 22.095 -2.125
Gerealiseerd saldo van baten en lasten -6.813 -10.670 -11.037 -7.828 -3.209
Stortingen 24 25 0 0 0
Onttrekkingen 317 0 568 0 568
Mutaties reserves 293 -25 568 0 568

Taakvelden programma Groen en milieu

Terug naar navigatie - Taakvelden programma Groen en milieu
Bedragen x €1.000
Groen en milieu Realisatie 2022 Primaire begroting 2023 Begroting 2023 na wijziging Realisatie 2023 Verschil begroting - realisatie
TV0.5 Treasury
Baten 110 110 110 110 0
TV5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie
Lasten 7.375 8.399 8.278 8.094 184
Baten 545 20 20 219 -199
Totaal TV5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie -6.830 -8.380 -8.258 -7.875 -383
TV7.2 Riolering
Lasten 6.204 5.980 6.147 6.188 -41
Baten 6.517 6.351 6.351 6.356 -5
Totaal TV7.2 Riolering 313 371 204 167 36
TV7.3 Afval
Lasten 10.641 9.958 9.797 10.098 -300
Baten 12.774 12.695 12.695 12.708 -13
Totaal TV7.3 Afval 2.133 2.737 2.898 2.610 288
TV7.4 Milieubeheer
Lasten 2.764 5.452 5.950 4.508 1.443
Baten 270 0 0 1.894 -1.894
Totaal TV7.4 Milieubeheer -2.494 -5.452 -5.950 -2.613 -3.337
TV7.5 Begraafplaatsen en crematoria
Lasten 810 850 834 1.036 -202
Baten 763 793 793 808 -15
Totaal TV7.5 Begraafplaatsen en crematoria -47 -56 -41 -228 187
TV0.10 Mutaties reserves
Stortingen 24 25 0 0 0
Onttrekkingen 317 0 568 0 568
Totaal TV0.10 Mutaties reserves 293 -25 568 0 568

Analyse verschillen programma Groen en milieu

Terug naar navigatie - Analyse verschillen programma Groen en milieu
Analyse verschillen programma Groen en milieu Lasten Baten
Taakveld 5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie 184 199
Openbaar Groen BOR
De kosten voor openbaar groen zijn in 2023 lager uitgevallen dan begroot met name veroorzaakt door het uitstel van projecten; bij de jaarrekening wordt een budgetoverheveling voorgesteld van € 130.000,-. 154
Openbaar Groen Wijkbeheer
De kosten voor openbaar Groen Wijkbeheer zijn hoger uitgevallen als begroot. Dit wordt met name veroorzaakt door een hogere indexering over alle facturen van 10-14%. -207
Liquidatiegelden Recreatieschap
De kosten zijn hoger als begroot maar worden vergoed door het Recreatieschap -115 163
Stadsprogramma Groen Vlaardingen
Het budget van het stadsprogramma Groen is niet uitgeput in 2023. In 2024 staan grote groenprojecten op stapel die in 2023 (en verder in komend Q1 2024) voorbereid zijn / worden. In 2023 zijn minder uitgaven gedaan voor focuspunt Beleid omdat nog niet alle geraamde kosten zijn gemaakt: het beleidsplan Groen en beheerplan Broekpolder zijn (o.a door participatie) nog niet afgerond. Deze plannen worden in Q1 2024 afgerond en hiervoor verwachten we nog facturen. NK Tegelwippen: aantal locaties is vanwege capaciteit problemen uitgesteld. Deze worden nu voorbereid zodat we in 2024 meer projecten kunnen aanpakken. Voorbereiding Q1, uitvoering Q2 – Q4. Grote groenprojecten zijn in 2023 bepaald. In 2024 gaan we o.a. Marnixpark, bewonersinitiatieven, Binnenstad, Holypark, Groene Corridors en Stadsentrees aanpakken. Specifieke ramingen worden nog opgesteld bij de uitwerking van de projecten. Uitvoering Q1 – Q4. Klimaatadaptatie is opgenomen in het stadsprogramma Groen. In 2023 zijn hiervoor activiteiten uitgevoerd. Het uitvoeringsprogramma Klimaat zal in 2024 een budget vragen van circa 100.000. Communicatie: we zetten in 2024 extra in op het bereiken van bewoners en bedrijven. Hiervoor zetten we oa gerichte publiekscampage op. Verwachte kosten 100.000. Door uitbreiding van het team nemen, inzet van andere afdelingen worden de personeelskosten hoger, beoogd budget circa 260.000. Er is reeds een bedrag van 250k overgeheveld naar 2024. Het restant van het budget in 2023 ( 349k) willen we bij het vaststellen van de jaarrekening overhevelen naar 2024 omdat in 2024 meer projecten worden uitgevoerd. 349
Niet nader toe te lichten verschillen
De overige kleine verschillen worden niet nader toegelicht 3 36
Taakveld 7.2 Riolering -41 5
Riolering grondwatertaken
De overschrijding op de grondwatertaken riolering wordt veroorzaakt door een aanvullende storting in de voorziening riolering zoals ook blijkt uit het overzicht reserves en voorzieningen. Dit nadeel wordt gedeeltelijk gecompenseerd door minder gerealiseerde onderhoudskosten als begroot. -123 5
Rioolgemaal
Lagere enegiekosten als begroot. Voor een toelichting wordt verwezen naar de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen. 78 0
Niet nader toe te lichten verschillen
De overige kleine verschillen worden niet nader toegelicht 4 0
Taakveld 7.3 Afval -300 13
Huishoudelijk afval
De kosten voor huishoudelijk afval zijn in 2023 hoger uitgevallen dan begroot. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat er meer restafval is ingezameld dan verwacht. -300 13
Taakveld 7.4 Milieubeheer 1.443 1.894
Schone lucht akkoord
Vanuit het Schone Lucht Akkoord zijn er verschillende acties uitgevoerd. De subsidiëring voor het verwijderen van rookkanalen is opgestart en er is een voorlichtingscampagne gehouden met betrekking tot houtstoken. Doordat dit eind van 2023 is gebeurd, moet het aanvragen van subsidies vanuit de inwoners nog op gang komen. Daarnaast betreft het Actieplan Luchtkwaliteit een samenwerking tussen verschillende disciplines binnen de ambtelijke organisatie. Wegens capaciteitsgebrek heeft dit geleid tot vertraging van het opstarten van de verschillende activiteiten. Per saldo een voordeel op de lasten van € 81.000 81
Sanering Broekpolder
Met de vaststelling van de Voorjaarsnota 2023 heeft uw Raad voor de sanering van de Broekpolder € 1,5 mln. beschikbaar gesteld. Dit bedrag is in de begroting 2023 opgenomen als exploitatiebudget. Destijds was het uitgangspunt dat het bedrag als bijdrage overgemaakt zou worden aan de provincie Zuid Holland. Echter is in juni 2023 besloten dat de gemeente Vlaardingen uitvoerder wordt van deze sanering. Het budget had toen via een raadsbesluit omgezet moeten worden in een krediet. Dat is niet gebeurd en hiertoe zal een voorstel in 2024 alsnog aan uw Raad aangeboden worden. Met aftrek van de gemaakte kosten in 2023 resteert nu een bedrag van € 1,381 mln wat vrijvalt in het resultaat. Het bedrag dient echter overgeheveld te worden naar 2024 aangezien de werkzaamheden worden voortgezet. Per saldo een voordeel op de lasten van € 1.381.000 welke wordt voorgesteld om over te hevelen naar 2024. 1.381
Energietransitie
Omdat we de meeste uitgaven dit jaar ten laste kunnen brengen van de diverse SPUK-uitkeringen is er een onderbesteding dit budget van het Stadsprogramma Nieuwe Energie. Omdat deze niet uitgegeven middelen de komende jaren hard nodig zijn om kwetsbare woningeigenaren financieel te helpen hun slecht geïsoleerde woning te isoleren en aardgasvrij te maken, wordt voorgesteld een deel van deze middelen over te hevelen naar 2024. 1.646
Duurzaamheid
Omdat we de meeste uitgaven dit jaar ten laste kunnen brengen van de diverse SPUK-uitkeringen is er een onderbesteding dit budget van het Stadsprogramma Nieuwe Energie. Omdat deze niet uitgegeven middelen de komende jaren hard nodig zijn om kwetsbare woningeigenaren financieel te helpen hun slecht geïsoleerde woning te isoleren en aardgasvrij te maken, wordt voorgesteld een deel van deze middelen over te hevelen naar 2024. 185
SPUK CDOKE
Om uitvoering te kunnen geven aan onze ambities op energiebesparing, aardgasvrij en duurzame energie, oftewel het afscheid nemen van fossiele brandstoffen, hebben wij een Team Nieuwe Energie ingericht.Deze nieuwe extra taken voor de gemeentelijke organisatie zijn/worden bekostigd uit de SPUK CDOKE -1.143 1.143
SPUK Energiearmoede
Deze lasten worden gedekt door de extra SPUK-middelen die ontvangen zijn om armoede als gevolg van een hoge energierekening tegen te gaan -725 725
Niet nader toe te lichten verschillen
De overige kleine verschillen worden niet nader toegelicht 18 26
Taakveld 7.5 Begraafplaatsen en crematoria -202 15
Begraafplaatsen
Het groenonderhoud van de begraafplaatsen is hoger uitgevallen als begroot. Ook zijn er kosten voor onderhoud gebouwen. Deze worden nader toegelicht in de paragraaf Onderhoud kapitaalgoederden -190
Niet nader toe te lichten verschillen
De overige kleine verschillen worden niet nader toegelicht -13 15
Taakveld 0.10 Mutaties reserves 0 -568
Ontrekking reserve resultaatbestemming Jaarrekening 2022
De ontrekking van de budgetoverhevelingen vanuit de jaarrekening 2022 heeft plaatsgevonden via Programma 10 Financiën, voor een nadere duiding van de ontrekking wordt naar dit programma verwezen. -568

Reserves en voorzieningen

Terug naar navigatie - Reserves en voorzieningen

 Voor dit programma zijn in 2023 onderstaande reserves en voorzieningen ingezet.

Reserves (bedragen x € 1.000) 01-01-2023 + - 31-12-2023
Onderhoud daktuin 403 25 0 427
Duurzaamheid 216 0 0 216
Totaal reserves 618 25 0 643
Voorzieningen (bedragen x € 1.000) 01-01-2023 + - 31-12-2023
Afvalverwijdering 619 320 424 515
Rioleringswerken 16.562 3.002 27 19.538
Bomenfonds 24 74 0 98
Totaal voorzieningen 17.206 3.396 451 20.151

Reserve Groot onderhoud daktuin
Dit betreft een onderhoudsreserve voor de daktuin Vlaerdingerhout (ook bekend als Dr. Sacharovplaats) ter egalisatie van de lasten voor groot onderhoud aan de daktuin.

Reserve Duurzaamheid

Deze middelen zijn bedoeld voor incidentele maatregelen ten behoeve van het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid. Onderdelen daarvan zijn een revolving fund (waarvoor aanvullende middelen zijn vrijgemaakt), de strategie voor de energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en luchtkwaliteit. Wij verwachten in 2024 met een bestedingsvoorstel te komen.

Voorziening Afvalverwijdering
De voorziening is bedoeld om schommelingen in de heffing af te dekken. Verder worden de gemeentelijke investeringen in ondergrondse afvalinzameling uit deze voorziening gedekt. In 2023 is een bedrag van € 320.000,- toegevoegd aan de voorziening.

Voorziening Rioleringswerken
De voorziening is bedoeld om schommelingen in de heffing af te dekken. Verder worden de gemeentelijke investeringen van het rioolstelsel uit deze voorziening gedekt. In 2023 is een bedrag van € 3.002.000,- toegevoegd aan de voorziening.

Voorziening Bomenfonds
Het fonds is bedoeld om in de directe nabijheid herplanting of kwaliteitsverbetering van houtopstand in het openbare gebied te realiseren. Het fonds wordt gevoed door compensatiestortingen van derden (als geen vervangende aanplant kan plaatsvinden).

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen

 

 

Investeringen Oorspronkelijk Krediet (Restant) Krediet 01-01-2023 Lasten 2023 Baten 2023 Saldo 31-12-2023 Vrijval krediet % gerealiseerd t.o.v. (Restant) Krediet Status
Ruimen graven begraafplaats Holy 150.000 150.000 118.732 0 31.268 79% Het project loopt tot en met 2024
Oph.Hazelaar/Populier/Abelendr RIOOL 0 0 0 0 0 0% Het project is afgerond
Indische Buurt 1.956.250 1.656.497 1.715.602 0 -59.105 104% Het project loopt tot en met 2026
Verl persleiding ivm BlbV deel 1e2 0 35.088 0 0 35.088 0% Het project loopt tot en met 2024
Verl persleiding ivm BlbV deel 3 0 50.788 0 0 50.788 0% Het project loopt tot en met 2024
Verl persleiding ivm BlbV deel 4 0 22.817 0 0 22.817 0% Het project loopt tot en met 2024
Verl persleiding ivm BlbV deel 5 0 97.202 0 0 97.202 0% Het project loopt tot en met 2024
Verl persleiding ivm BlbV deel 6A 0 254.308 6.235 0 248.073 2% Het project loopt tot en met 2024
Verl persleiding ivm BlbV deel 6B 0 86.777 0 0 86.777 0% Het project loopt tot en met 2024
Krabbepark 3.479.739 1.470.086 131.390 591.043 1.929.739 -31% Dit project betreft het kwaliteitsprogramma M1 t/m M3 binnen de Blankenburgverbinding. Deze is afgerond per 31-12-2023 en kan worden afgesloten
Plaatsen ondergrondse containers III 0 196.908 96.565 -51.999 48.344 75% Het project loopt tot en met 2024
Kortsl gemaal Groeneweg/Vett/W 0 549.027 1.322.700 0 -773.674 241% Het project loopt tot en met 2024
Verv riolering kr Billitonl/Pruiss 0 75.000 0 0 75.000 0% Het project loopt tot en met 2024
Persleiding onder de Spoordijk (acti 198.000 660 8.400 0 -7.740 1273% Het project is afgerond
VK Persl. RG Groeneweg-Westwijk 100.000 65.551 23.065 0 42.486 35% Het project loopt tot en met 2024
Voorbk. Rioolgemaal West 100.000 44.997 207.031 0 -162.035 460% Het project loopt tot en met 2024
Boterstraat - vervanging riolering 180.000 -61.344 26.326 0 -87.670 -43% Het project loopt tot en met 2024
OAS sluiten overlaten 0 33.658 44.105 0 -10.446 131% Het project loopt tot en met 2024
Begraafplaats Holy 2021 nog specifce 398.800 398.800 0 0 398.800 0% Het project loopt tot en met 2026
Van Slingelandtstraat riolering 493.384 466.750 462.894 0 3.856 99% Het project loopt tot en met 2024
Optimaliseren rioolgemaal Oost 340.000 17.185 16.500 0 685 96% Het project loopt tot en met 2024
Oud Ambacht Riolering 68.700 54.289 6.400 0 47.889 12% Het project loopt tot en met 2024
Buitenterrein Watersportweg 30-32 296.000 2.880 56.606 0 -53.726 -53.726 1965% Project is afgerond in 2023
Begraafplaats Holy 2022 (verv.invest 499.000 499.000 0 0 499.000 0% Het project loopt tot en met 2025
Begraafplaats Holy 2023 (vervang23) 499.000 499.000 0 0 499.000 0% Het project loopt tot en met 2025
Sanering en Herinrichting Broekpolde 1.500.000 1.500.000 0 0 1.500.000 0% Het project loopt tot en met 2030. Door het penvoerderschap zal dit krediet herzien worden naar een bruto-krediet. Dit zal gebeuren in 2024 met een voorstel aan uw Raad.
Uitv. Gemeentelijke Riolering 2023 1.532.616 47.441 5.941 0 41.500 13% Het project loopt tot en met 2024
Aankoop grond Vergulde Hand West 16.400.000 16.400.000 0 0 16.400.000 16.400.000 0% Kan worden afgesloten, het krediet is meegenomen bij de herziening van de GREX Vergulde Hand west
Aanpass. Overstortconstructies 60.000 0 848 0 -848 0% Het project loopt tot en met 2024
Totaal 28.251.489 24.613.364 3.658.297 -51.999 20.903.067 16.346.274 15%

Aankoop Vergulde Hand West

Op 29 augustus 2023 heeft uw Raad ingestemd met het voorbereidingskrediet voor de aankoop van de gronden van Védégé in verband met de de nieuwbouw van een AWZI op het bedrijventerrein Vergulde Hand West ter vervanging van de huidige AWZI de Groote Lucht. Vervolgens heeft uw Raad op 7 maart 2024 ingestemd het het herzien van de GREX Vergulde Hand West per 31-12-2023 waarbij dit voorbereidingskrediet is ingebracht in de herziene GREX. Hiermee kan dit voorbereidingskrediet per 31-12-2023 worden afgesloten.

Persleiding onder de Spoordijk

Bij de 2e VGR 2023 is er aanvullend krediet gevraagd en verkregen om dit tekort aan te zuiveren. Er resteert een klein tekort door een nagekomen rekening. Het project is afgerond.

Buitenterrein Watersportweg 30-32

Dit project is in 2023 afgerond.

Aanpass. overstortconstructies

Dit project loopt door in 2024.

Kortsl gemaal Groeneweg/Vett.

Het tekort op dit krediet wordt in 2024 verrekend met de bulkkrediet riolering.

De tekorten op de investeringskredieten worden aangezuiverd vanuit bulkkredieten.

Investeringskrediet Bulkkrediet
Indische buurt Ophoogprogramma 2021
Groeneweg  Uitv.gemeentelijke riolering 2023 en Onderhoudsniveau buitenruimte 2022
Rioolgemaal west Uitv.gemeentelijke riolering 2023
Boterstraat Uitv.gemeentelijke riolering 2023

De overige kredieten lopen door in 2024.