Het jaar 2023 stond voor wat betreft het sociaal domein in het teken van visievorming. Corona lijkt inmiddels echt achter ons te liggen, al merken we nog steeds een na-ijleffect in de problematiek binnen de jeugdhulp en de gezondheidszorg. De grootste piek van de energiecrisis hebben we ook achter de rug, maar we blijven via onze diverse armoederegelingen uiteraard oog houden voor kwetsbare gezinnen met weinig vermogen om tegenvallers op te kunnen vangen. En in 2023 hebben we Mrija gerealiseerd, de wijk voor grootschalige opvang van ruim 1000 ontheemde Oekraïners. De wijk telt 387 flexwoningen, een school voor basisonderwijs met 10 klaslokalen en een gymzaal. Ook zijn er twee multifunctionele gebouwen geplaatst van waar uit diverse ondersteunende voorzieningen worden aangeboden.
Het jaar 2023 stond ook in het teken van de transformatie van het sociaal domein. Onze opgave is om eerder en preventief lichtere vormen van ondersteuning te bieden. Dat betekent dat de toegang tot ondersteuning dichterbij georganiseerd wordt en ondersteuning eerder geboden kan worden door passend aanbod in het voorliggend veld. Transformeren vraagt om een andere wijze van samenwerken met partners in de stad. We zijn dan ook voortdurend met elkaar in gesprek en bepalen in nauwe samenwerking wat nodig is voor onze inwoners om eerder en dichterbij te kunnen ondersteunen.
Naast de vaststelling van de startnotitie Transformatie sociaal domein door de gemeenteraad, zijn we in dit kader in 2023 met diverse ontwikkelingen, projecten en pilots gestart. Een belangrijke mijlpaal in MVS-verband was de start van de inkoop van jeugdhulp bij het consortium voor jeugd Mevis. Daarnaast zijn, samen met partijen zoals het onderwijs, huisartsen, welzijnsorganisaties, het Centrum voor Jeugd en Gezin en Mevis, in diverse bijeenkomsten de eerste stappen gezet in de verbetering van de ondersteuning aan jeugdigen en gezinnen. De komende jaren wordt deze transformatie binnen het sociaal domein nog verder doorontwikkeld en vorm gegeven.
Ook hebben we een Woonzorgvisie ouderen 2023-2030 opgesteld. Hierin kijken we voor de komende jaren vooruit naar hoe we de ontwikkeling op het gebied van wonen, welzijn en zorg voor (toekomstige) ouderen in Vlaardingen vorm willen geven. We geven vervolg aan deze visie door middel van een uitvoeringsplan met concrete acties.
Een andere vorm van transformatie is de in 2023 gestarte Doorbraakmethode. Dit is een methodiek waarbij in gezinnen met vaak meervoudige problematiek wordt gezocht naar een doorbraak. Zo’n doorbraak gaat uit van wat een inwoner nodig heeft, doorbreekt bureaucratische grenzen en zoekt binnen de marges van de wet naar mogelijkheden om het gezin te helpen. Dat kunnen vaak hele kleine interventies zijn, waarbij de inwoner en diens hulpvraag centraal worden gezet. Deze doorbraakmethode zetten we onder andere in bij slachtoffers van de Toeslagenaffaire, om zo de inmiddels vaak hoog opgelopen problematiek te lijf te kunnen gaan.
De transformatie zien we ook terug in de stadsprogramma’s Zorgzaam Vlaardingen en Nieuwe Westwijk. Op deze stadsprogramma’s wordt nader teruggeblikt in de betreffende paragrafen in deze Jaarrekening.
Het jaar 2023 stond tot slot in het teken van de nauwe samenwerking met onze diverse partners in de stad. Zij zijn intensief betrokken bij het opstellen van de Woonzorgvisie en de Regiovisie Beschermd wonen, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang en bij diverse platforms als Vlaardingen Regenboogstad en Verbinding in de stad. Wij hebben hen nodig bij het aanpakken van de complexe uitdagingen binnen het sociaal domein.