Omschrijving (toelichting)

  • Zes tot acht meest kansrijke sectoren koppelen aan sluitende aanpak. De krapte op de arbeidsmarkt zal de komende jaren niet afnemen. In een aantal sectoren zal deze naar verwachting zelfs toenemen. Op dit moment staan er nog steeds mensen onnodig langs de kant die met extra begeleiding en opleiding een start kunnen maken in kansrijke sectoren. De sectoren waar Stroomopwaarts zich op focust zijn: Logistiek, Verkoop, Zorg en Metaal/Techniek. Voor Vlaardingen MBO stad zijn dat Food, Zorg en Metaal/Techniek. Er is gekozen voor een sluitende aanpak waarin Stroomopwaarts met ondernemers, onderwijs en overheid Leerwerkakkoorden sluiten in deze sectoren. De kandidaat heeft op die manier vanaf de start een perspectief tot welke concrete baan een traject kan leiden. Stroomopwaarts en de Beroepentuin werken samen op het gebied van het opleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor een beroep in de energiesector: assistent-monteur zonnepanelen, assistent-monteur laadpalen, assistent monteur-warmtepompen en isolatiemonteur. De Beroepentuin gebruikt haar landelijke expertise om een locatie te bouwen binnen het werkleerbedrijf van Stroomopwaarts in Vlaardingen. Er is een  simulatie werkruimte ingericht waar kandidaten het vak in de praktijk kunnen leren.  
  • Realiseren van plaatsingen met loonkostensubsidies voor de meer kwetsbare groepen. In 2023 zijn 93 tijdelijke en structurele trajecten voor Vlaardingse cliënten gerealiseerd met gebruik making van loonkostensubsidies. Daarnaast is in de Re-integratieverordening MVS 2023 een artikel opgenomen dat het mogelijk maakt om kwetsbare en uiterst kwetsbare personen voor een periode van 1 respectievelijk 2 jaar loonkostensubsidie toe te kennen.
  • Stroomopwaarts biedt groter aantal (tijdelijke) banen binnen eigen organisatie. In het kader van de sluitende aanpak zijn in 2023 vanuit de Vlaardingse cliënten 13 personen  ingestroomd in een tijdelijke baan met loonkostensubsidie. De plannen om banen te creëren zonder loonkostensubsidie, zijn door het wegvallen van belangrijke rendabele afnemers niet tot uitvoering gekomen.
  • Jaarlijks krijgen 500 langdurige SOW-cliënten, waarvan het merendeel in de Westwijk,  een traject naar werk aangeboden. In totaal zijn aan circa 1.050 Vlaardingse cliënten voorzieningen verstrekt in het kader van sociale activering (werk) en maatschappelijke activeringen. Voorzieningen is een breder begrip, de trajecten in het werkleerbedrijf vormen daar onderdeel van.  De meest aangeboden voorzieningen betreffen onderzoeken naar het arbeidsvermogen (zoals assessment en NOA-test), maar ook ondersteunende voorzieningen zoals OV-passen. Via de Werkstap-methodiek en specifieke werkplekopdrachten wordt gerichter gewerkt aan de te ontwikkelen competenties en vaardigheden van de doelgroep. Zowel de ontwikkelcoaches als werkleiders zijn hiervoor getraind en diverse professionele hulpmiddelen zijn hiervoor aangeschaft (zoals een lascomputer). Verder heeft Stroomopwaarts een eigen ‘Opleidingshuis’ in samenwerking met ondernemers en onderwijsinstellingen waar men via leerlijnen (o.a. transport & logistiek, verkoop, groen etc.) een mbo-(deel)praktijkcertificaat kan halen. Een goed voorbeeld hiervan is het werkleertraject voor callcentermedewerkers waar mensen een officieel erkend KSF-certificaat kunnen halen. Bij 95 personen uit Vlaardingen is een dergelijk fysiek traject bij het Werkleerbedrijf gestart.
  • Vanuit dagbesteding doorgroeien naar beschut werk: 'simpel switchen' met dagbestedingsorganisaties. In 2023 waren 9 personen uit Vlaardingen die gebruik maakte van dagbesteding. Van deze personen is er 1 uitgestroomd naar beschut werk.