Omschrijving (toelichting)

De aanpak van ondermijning is het afgelopen jaar aanzienlijk versterkt, met het leggen van een gerichte focus op onze bedrijventerreinen. Het interventieteam intensiveerde de controles op deze terreinen, waarbij de wijkboa en de -agent bedrijventerreinen een sleutelrol vervulden. Deze samenwerking resulteerde in een solide informatiepositie voor de gemeente.

Uitbreiding capaciteit
Voor het vergroten van de beleidsmatige en juridische slagkracht, breidden we de capaciteit uit. Hiermee kan de gemeente nog effectiever optreden tegen ondermijnende praktijken.

Bewustwording vergroten
Een belangrijk aspect van de aanpak is gericht op preventie door bewustwording. We informeerden inwoners via verschillende kanalen, waaronder sociale media, over ondermijningsrisico's en -signalen, de sluiting van panden en behaalde successen. Een mediacampagne stimuleerde inwoners om gebruik te maken van de applicatie 'Meld een vermoeden'. Bovendien bezocht de ondermijningsbus de Vlaardingse wijken om inwoners te informeren over ondermijning. Ook volgden gemeenteambtenaren een e-learning over ondermijning om alert te zijn op signalen.

Veel meer controles
In 2023 zijn significant meer integrale bedrijvencontroles uitgevoerd en is er meer gehandhaafd op de vergunningplicht. In totaal voerde het interventieteam 154 controles uit, ruim 60 meer dan het jaar ervoor, inclusief ad hoc- en flitscontroles.

Werken op basis van data
De versterking van onze informatiepositie en het optimaal benutten van data-analyses waren centrale pijlers. Met de Vastgoed- en Bedrijvenmonitor, in combinatie met de applicatie Montr, integreerden we datagedreven werken in de aanpak van ondermijning. Daarnaast baseren we onze aanpak op meldingen van bewoners en tot slot is de samenwerking met ketenpartners versterkt. Dit resulteert in een dagelijkse informatie-uitwisseling en een geoptimaliseerde aanpak van ondermijnende activiteiten in Vlaardingen.