Omschrijving (toelichting)

Met Mevis, jeugdbescherming en Veilig Thuis zijn samenwerkingsafspraken gemaakt voor een goede samenwerking tussen deze partijen en de aansluiting op jeugdhulp en de wijkteams. Mevis neemt deel aan het Jeugdbeschermingsplein, onder voorzitterschap van de gemeente.

We hebben in 2023 het beleid voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling herzien. Preventie in het voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling is essentieel en een belangrijke taak voor de gemeente. Daarom doet Vlaardingen mee met campagnes zoals Orange the World en de week van de kindermishandeling om meer bewustheid te creëren binnen Vlaardingen. Melden, herkennen en signaleren van geweld in een afhankelijkheidsrelatie is hierbij een belangrijk thema is. 

In 2023 hebben 180 (kwetsbare) zwangeren deel kunnen nemen aan een Centering Pregnancy traject met 10 (thema)bijeenkomsten gedurende de zwangerschap. Het doel van het programma is preventie, positieve gezondheid en peervorming in de groep. Er is een nauwe samenwerking tussen de verloskundigenpraktijken, het Centrum Jeugd en Gezin (CJG), kraamzorgorganisaties en het wijkteam. Ook is er een warme overdracht aan de medisch specialisten in de regio indien dit noodzakelijk is. De eindresultaten en evaluatie ontvangen we in 2024. 

Met de wet ‘Prenataal huisbezoek door de Jeugdgezondheidszorg’ (PHB JGZ) hebben alle gemeenten vanaf 1 juli 2022 de taak om een prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg (JGZ) aan de zwangere en/of hun gezin in een kwetsbare situatie aan te bieden. CJG Rijnmond voert deze nieuwe vorm van dienstverlening uit onder de benaming Zwangerschapsgesprek. Dit doen zij sinds juli 2022. In 2022 heeft het CJG 17 gesprekken gevoerd. In de eerste helft van 2023 zijn 23 gesprekken gevoerd. De eindresultaten over 2023 worden in 2024 ontvangen. Aanmeldingen lopen veelal via de verloskundigenpraktijken. Zij leggen kwetsbare zwangeren uit wat het doel is van het gesprek en verzorgen, na toestemming, een overdracht aan het CJG.