Bestuur
In mei 2022 is het coalitieakkoord Groei en Bloei voor Vlaardingen, met daarin acht stadsprogramma’s, aangenomen door de gemeenteraad. Met de gebiedsgerichte stadsprogramma’s Nieuwe Rivierzone, Nieuwe Binnenstad en Nieuwe Westwijk en met de thematische stadsprogramma’s Nieuwe Energie, Groen Vlaardingen, Veilig Vlaardingen, Leefbaar Vlaardingen en Zorgzaam Vlaardingen pakt het college grote maatschappelijke vraagstukken voor onze gemeenschap aan die over de grenzen van portefeuilles heen gaan en van groot belang zijn voor de stad.
Wij hebben deze programma’s, in samenwerking met de stad, uitgewerkt in acht uitvoeringsprogramma’s, elk onder verantwoordelijkheid van een portefeuillehouder. Bij het verder in de praktijk brengen van de uitvoeringsprogramma’s is er een nadrukkelijke rol weggelegd voor de gemeenteraad. Er is financiële ruimte voor de raad opgenomen voor voorstellen die niet in het coalitieakkoord zijn opgenomen. Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota zijn voorstellen ingediend om deze ruimte in te vullen. Die voorstellen zijn inmiddels in de begroting verwerkt.
Wij vinden het ook belangrijk om te werken aan betere onderlinge verhoudingen. Daarom zijn we in 2024 met de gemeenteraad in gesprek gebleven over de werkwijze van het college in samenhang met de gemeenteraad; over hoe om te gaan met financiële mee- en tegenvallers, over het samenspel tussen raad, college, ambtelijke organisatie en de stad. Door duidelijk uit te leggen wat we doen en waarom, door beloftes na te komen en door Vlaardingers niet van het kastje naar de muur te sturen, kunnen we stap voor stap het vertrouwen van onze inwoners beter waarmaken.
Verbonden partijen
Per 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen aangepast. Achtergrond vormde de grote afstand die gemeenteraden soms ervaren tot gemeenschappelijke regelingen. De mate van invloed wordt wel eens als onvoldoende beschouwd. Deze wetswijziging biedt mogelijkheden om de betrokkenheid van de gemeenteraad bij het bestuur van een gemeenschappelijke regelingen te verbeteren. Bij een gemeenschappelijke regeling, of bij verbonden partijen in het algemeen, is er sprake van verlengd bestuur. Het is aan de gemeenteraad en het college om daar op een passende manier invulling aan te geven en daarbij rekening te houden met de wet- en regelgeving en de praktische afspraken ten aanzien van informatievoorziening en aansturing. In 2024 werden alle acht gemeenschappelijke regelingen aangepast en geactualiseerd, zodat ze voldoen aan laatste wettelijke vereisten.
De gemeenteraad heeft in het voorjaar 2023 de Nota Implementatie Wijziging Wet gemeenschappelijke regelingen vastgesteld. Deze nota geeft inzicht in de aanvullende sturingsmogelijkheden die de wetswijziging biedt én beschrijft hoe daar in Vlaardingen invulling aan wordt gegeven. De nota vormt het beleidskader om de raad in staat te stellen gerichter te kunnen:
- sturen op de doelstellingen die met die deelnemingen worden beoogd (vooraf);
- bijsturen wanneer dat nodig blijkt (tussendoor);
- controleren of de gewenste doelstellingen zijn verwezenlijkt (achteraf).
Om dat praktisch in te richten is een systeem ingesteld om voor alle acht gemeenschappelijke regelingen zogenoemde risicoprofielen op te stellen, waarbij gekeken wordt naar de financiële, bestuurlijke en inhoudelijke (omgevings)factoren die de prestaties van de betreffende gemeenschappelijke regeling beïnvloeden. Hoger risico betekent meer en gerichter toezicht en sterkere controle. Mede op basis van een pilot werd in 2024 de algemene toepassing voor de eerste keer uitgerold. Aan MRDH, GRJR, DCMR, VRR, GGD en RBG werd het sturingspakket 'Basis' toegekend, hetgeen geen extra maatregelen met zich meebracht voor overlegintensivering of informatieverstrekking aan de raad. Voor Stroomopwaarts en Rogplus werd het sturingspakket 'Versterkt' vastgesteld, hetgeen wel extra maatregelen betekende. Voor Stroomopwaarts werd in dit kader in het najaar 2024 een zgn. Opdrachtbrief opgesteld waarin de gemeente Vlaardingen aangeeft welke wensen en prioriteiten voor 2026 gewenst zijn.
De evaluatie van deze eerste toepassing van risicoprofielen werd met de Auditcommissie besproken. Voor 2025 is de vragenlijst uitgebreid met gegevens over bezwaarratio’s (indien van toepassing, bij het nemen van specifieke besluiten) en inzichten in de bestuurlijke effecten (zoals de wijze van afhandeling van door Vlaardingen ingediende zienswijzen).
Dienstverlening
Onze dienstverlening is bereikbaar, betrouwbaar en betrokken. In onze visie op dienstverlening (juni 2023) hebben we deze uitgangspunten benoemd. In 2024 hebben we deze uitgangspunten omgezet in concrete acties, met als doel een glimlach op de gezichten van de inwoners van Vlaardingen te toveren.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Bereikbaar: Onze publieksbalies zijn op maandag en donderdag tot 20.00 uur geopend, zodat inwoners ook buiten kantoortijden terecht kunnen.
- Betrouwbaar: In 2024 hebben we onze producten en diensten verder uitgerold in het zaaksysteem, waardoor contacten goed geregistreerd en makkelijk terug te vinden zijn.
- Betrokken: Nieuwe inwoners van Vlaardingen ontvangen een welkomstkaart waarmee zij een welkomstpakket kunnen ophalen bij het Infopunt Vlaardingen.
Onze ambitie is dat inwoners onze dienstverlening in 2024 waarderen met een cijfer van minimaal 7,0 en eind 2026 met een cijfer van minimaal 7,5. In 2024 hebben we een tweede burgerpeiling (via waarstaatjegemeente.nl) en voor het eerst een ondernemerspeiling gehouden om onze voortgang te meten. De resultaten hiervan zijn op 11 maart jl. met u gedeeld.
De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking getreden. Alle voorbereidingen waren erop gericht om het dienstverleningsniveau gelijk te houden. Bij het werken met de nieuwe wet en de nieuwe applicaties is gebleken wat er nog nodig is om dit te bereiken. Hiervoor zijn gedurende het jaar werkprocessen steeds aangepast.
Verkiezingen
Op 6 juni 2024 vonden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. De Vlaardingse kiezers konden stemmen op 26 locaties verspreid over de stad. Onderzoekers in opdracht van de Rekenkamer Vlaardingen bezochten elke locatie om de toegankelijkheid te onderzoeken.
Net als bij vorige verkiezingen werden de stemmen de dag na het stemmen centraal geteld. Op 6 juni 2024 stemde 34,60 procent van de stemgerechtigde Vlaardingers, wat een iets lager opkomstpercentage is dan de 36,17 procent bij de verkiezingen in 2019.
In 2024 begon de griffie met de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 18 maart 2026. Om inwoners te enthousiasmeren om zich kandidaat te stellen, bood de griffie zowel een basiscursus als een verdiepingscursus 'Politiek actief' aan. Daarnaast ontwikkelde de griffie een spel dat tijdens de basiscursus werd en nog steeds wordt gebruikt.
Subsidieservicepunt
In het coalitieakkoord staat dat we op zoek gaan naar mogelijkheden om extra inkomsten te generen om onze ambities te realiseren en de uitdagingen van onze stad aan te gaan. Daarbij richten we onze blik naar buiten toe: we kijken naar de kansen die er regionaal, landelijk en Europees zijn. Door meer vanuit de kracht en ideeën van Vlaardingen te werken, kan Vlaardingen externe financiering aantrekken op een meer structurele basis. Het meer structureel binnenhalen en beheersen van externe financiering biedt meer zekerheid, meer perspectief en daarmee meer kansen. Dat vraagt wel om een betere inbedding van externe financiering in de gemeentelijke organisatie, zodat kansen structureel beter gezien én benut worden.
Hiervoor hebben we een subsidieservicepunt ingericht. Deze is vorig jaar van start gegaan. Het subsidieservicepunt is een centraal punt met een subsidiecoördinator, strateeg public affairs en een financieel adviseur subsidies. De subsidiecoördinator geeft invulling en aansturing aan het subsidieservicepunt en functioneert als een vraagbaak betreffende subsidies voor de gehele organisatie. De financieel adviseur subsidies wordt aan de voorkant bij projecten betrokken voor het adviseren over beheer en verantwoording van de subsidie. De strateeg public affairs is verantwoordelijk voor het opzetten van een lobbyagenda en onderhoudt contacten met externe partijen.
De subsidiecoördinator externe financiering en financieel adviseur subsidies hebben bij het samenstellen van de Jaarstukken 2024 al gelijk een belangrijke bijdrage geleverd aan de SISA dossiers. Daarnaast zijn zij bezig geweest met de borging van subsidieprocessen binnen de ambtelijke organisatie. Hierdoor zullen verantwoordingsprocessen de komende jaren soepeler gaan verlopen richting subsidieverstrekker en de jaarrekening. Na deze stappen zal het subsidieservicepunt verder worden uitgebouwd richting het structureel aanvragen van subsidies.
De strateeg public affairs is door de krapte op de arbeidsmarkt moeilijk in te vullen. Mocht dit te lang duren dan willen de komende tijd werken met een tijdelijke invulling.