Bestuur, Participatie en Dienstverlening

Terugblik

Terug naar navigatie - Terugblik

Bestuur
In mei 2022 is het coalitieakkoord Groei en Bloei voor Vlaardingen, met daarin acht stadsprogramma’s, aangenomen door de gemeenteraad. Met de gebiedsgerichte stadsprogramma’s Nieuwe Rivierzone, Nieuwe Binnenstad en Nieuwe Westwijk en met de thematische stadsprogramma’s Nieuwe Energie, Groen Vlaardingen, Veilig Vlaardingen, Leefbaar Vlaardingen en Zorgzaam Vlaardingen pakt het college grote maatschappelijke vraagstukken voor onze gemeenschap aan die over de grenzen van portefeuilles heen gaan en van groot belang zijn voor de stad.

Wij hebben deze programma’s, in samenwerking met de stad, uitgewerkt in acht uitvoeringsprogramma’s, elk onder verantwoordelijkheid van een portefeuillehouder. Bij het verder in de praktijk brengen van de uitvoeringsprogramma’s is er een nadrukkelijke rol weggelegd voor de gemeenteraad. Er is financiële ruimte voor de raad opgenomen voor voorstellen die niet in het coalitieakkoord zijn opgenomen. Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota zijn voorstellen ingediend om deze ruimte in te vullen. Die voorstellen zijn inmiddels in de begroting verwerkt. 

Wij vinden het ook belangrijk om te werken aan betere onderlinge verhoudingen. Daarom zijn we in 2024 met de gemeenteraad in gesprek gebleven over de werkwijze van het college in samenhang met de gemeenteraad; over hoe om te gaan met financiële mee- en tegenvallers, over het samenspel tussen raad, college, ambtelijke organisatie en de stad. Door duidelijk uit te leggen wat we doen en waarom, door beloftes na te komen en door Vlaardingers niet van het kastje naar de muur te sturen, kunnen we stap voor stap het vertrouwen van onze inwoners beter waarmaken.

Verbonden partijen
Per 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen aangepast. Achtergrond vormde de grote afstand die gemeenteraden soms ervaren tot gemeenschappelijke regelingen. De mate van invloed wordt wel eens als onvoldoende beschouwd. Deze wetswijziging biedt mogelijkheden om de betrokkenheid van de gemeenteraad bij het bestuur van een gemeenschappelijke regelingen te verbeteren. Bij een gemeenschappelijke regeling, of bij verbonden partijen in het algemeen, is er sprake van verlengd bestuur. Het is aan de gemeenteraad en het college om daar op een passende manier invulling aan te geven en daarbij rekening te houden met de wet- en regelgeving en de praktische afspraken ten aanzien van informatievoorziening en aansturing. In 2024 werden alle acht gemeenschappelijke regelingen aangepast en geactualiseerd, zodat ze voldoen aan laatste wettelijke vereisten.

De gemeenteraad heeft in het voorjaar 2023 de Nota Implementatie Wijziging Wet gemeenschappelijke regelingen vastgesteld. Deze nota geeft inzicht in de aanvullende sturingsmogelijkheden die de wetswijziging biedt én beschrijft hoe daar in Vlaardingen invulling aan wordt gegeven. De nota vormt het beleidskader om de raad in staat te stellen gerichter te kunnen:
- sturen op de doelstellingen die met die deelnemingen worden beoogd (vooraf);
- bijsturen wanneer dat nodig blijkt (tussendoor);
- controleren of de gewenste doelstellingen zijn verwezenlijkt (achteraf).

Om dat praktisch in te richten is een systeem ingesteld om voor alle acht gemeenschappelijke regelingen zogenoemde risicoprofielen op te stellen, waarbij gekeken wordt naar de financiële, bestuurlijke en inhoudelijke (omgevings)factoren die de prestaties van de betreffende gemeenschappelijke regeling beïnvloeden. Hoger risico betekent meer en gerichter toezicht en sterkere controle. Mede op basis van een pilot werd in 2024 de algemene toepassing voor de eerste keer uitgerold. Aan MRDH, GRJR, DCMR, VRR, GGD en RBG werd het sturingspakket 'Basis' toegekend, hetgeen geen extra maatregelen met zich meebracht voor overlegintensivering of informatieverstrekking aan de raad. Voor Stroomopwaarts en Rogplus werd het sturingspakket 'Versterkt' vastgesteld, hetgeen wel extra maatregelen betekende. Voor Stroomopwaarts werd in dit kader in het najaar 2024 een zgn. Opdrachtbrief opgesteld waarin de gemeente Vlaardingen aangeeft welke wensen en prioriteiten voor 2026 gewenst zijn.

De evaluatie van deze eerste toepassing van risicoprofielen werd met de Auditcommissie besproken. Voor 2025 is de vragenlijst uitgebreid met gegevens over bezwaarratio’s (indien van toepassing, bij het nemen van specifieke besluiten) en inzichten in de bestuurlijke effecten (zoals de wijze van afhandeling van door Vlaardingen ingediende zienswijzen).

Dienstverlening
Onze dienstverlening is bereikbaar, betrouwbaar en betrokken. In onze visie op dienstverlening (juni 2023) hebben we deze uitgangspunten benoemd. In 2024 hebben we deze uitgangspunten omgezet in concrete acties, met als doel een glimlach op de gezichten van de inwoners van Vlaardingen te toveren.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Bereikbaar: Onze publieksbalies zijn op maandag en donderdag tot 20.00 uur geopend, zodat inwoners ook buiten kantoortijden terecht kunnen.
  • Betrouwbaar: In 2024 hebben we onze producten en diensten verder uitgerold in het zaaksysteem, waardoor contacten goed geregistreerd en makkelijk terug te vinden zijn.
  • Betrokken: Nieuwe inwoners van Vlaardingen ontvangen een welkomstkaart waarmee zij een welkomstpakket kunnen ophalen bij het Infopunt Vlaardingen.

Onze ambitie is dat inwoners onze dienstverlening in 2024 waarderen met een cijfer van minimaal 7,0 en eind 2026 met een cijfer van minimaal 7,5. In 2024 hebben we een tweede burgerpeiling (via waarstaatjegemeente.nl) en voor het eerst een ondernemerspeiling gehouden om onze voortgang te meten. De resultaten hiervan zijn op 11 maart jl. met u gedeeld.

De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking getreden. Alle voorbereidingen waren erop gericht om het dienstverleningsniveau gelijk te houden. Bij het werken met de nieuwe wet en de nieuwe applicaties is gebleken wat er nog nodig is om dit te bereiken. Hiervoor zijn gedurende het jaar werkprocessen steeds aangepast.

Verkiezingen
Op 6 juni 2024 vonden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. De Vlaardingse kiezers konden stemmen op 26 locaties verspreid over de stad. Onderzoekers in opdracht van de Rekenkamer Vlaardingen bezochten elke locatie om de toegankelijkheid te onderzoeken.

Net als bij vorige verkiezingen werden de stemmen de dag na het stemmen centraal geteld. Op 6 juni 2024 stemde 34,60 procent van de stemgerechtigde Vlaardingers, wat een iets lager opkomstpercentage is dan de 36,17 procent bij de verkiezingen in 2019.

In 2024 begon de griffie met de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 18 maart 2026. Om inwoners te enthousiasmeren om zich kandidaat te stellen, bood de griffie zowel een basiscursus als een verdiepingscursus 'Politiek actief' aan. Daarnaast ontwikkelde de griffie een spel dat tijdens de basiscursus werd en nog steeds wordt gebruikt.

Subsidieservicepunt
In het coalitieakkoord staat dat we op zoek gaan naar mogelijkheden om extra inkomsten te generen om onze ambities te realiseren en de uitdagingen van onze stad aan te gaan. Daarbij richten we onze blik naar buiten toe: we kijken naar de kansen die er regionaal, landelijk en Europees zijn. Door meer vanuit de kracht en ideeën van Vlaardingen te werken, kan Vlaardingen externe financiering aantrekken op een meer structurele basis. Het meer structureel binnenhalen en beheersen van externe financiering biedt meer zekerheid, meer perspectief en daarmee meer kansen. Dat vraagt wel om een betere inbedding van externe financiering in de gemeentelijke organisatie, zodat kansen structureel beter gezien én benut worden.

Hiervoor hebben we een subsidieservicepunt ingericht. Deze is vorig jaar van start gegaan. Het subsidieservicepunt is een centraal punt met een subsidiecoördinator, strateeg public affairs en een financieel adviseur subsidies. De subsidiecoördinator geeft invulling en aansturing aan het subsidieservicepunt en functioneert als een vraagbaak betreffende subsidies voor de gehele organisatie. De financieel adviseur subsidies wordt aan de voorkant bij projecten betrokken voor het adviseren over beheer en verantwoording van de subsidie. De strateeg public affairs is verantwoordelijk voor het opzetten van een lobbyagenda en onderhoudt contacten met externe partijen. 

De subsidiecoördinator externe financiering en financieel adviseur subsidies hebben bij het samenstellen van de Jaarstukken 2024 al gelijk een belangrijke bijdrage geleverd aan de SISA dossiers. Daarnaast zijn zij bezig geweest met de borging van subsidieprocessen binnen de ambtelijke organisatie. Hierdoor zullen verantwoordingsprocessen de komende jaren soepeler gaan verlopen richting subsidieverstrekker en de jaarrekening. Na deze stappen zal het subsidieservicepunt verder worden uitgebouwd richting het structureel aanvragen van subsidies.

De strateeg public affairs is door de krapte op de arbeidsmarkt moeilijk in te vullen. Mocht dit te lang duren dan willen de komende tijd werken met een tijdelijke invulling.

Voortgang nieuw beleid

Terug naar navigatie - Voortgang nieuw beleid

Motie Werk maken van werk 
Een uitgebreide toelichting hierop leest u in de paragraaf Bedrijfsvoering.

Indexatie contributie VNG
De contributie die de gemeentes aan de VNG dienen te betalen is in verband met inflatie harder gestegen dan gebruikelijk. De contributieverhoging was nodig om de begroting van de VNG weer in balans te krijgen. De verhoging van de contributie bedroeg voor de gemeente Vlaardingen ca. € 6.000 vanwege een indexatie van 6,1% en op basis van het aantal inwoners per 1 januari 2024. Deze extra bijdrage is gedekt uit programma 1 Bestuur, Participatie & Dienstverlening.

Indexatie energielasten gebouwen
De energielasten over 2024 van de gebouwen die in gemeentelijk bezit zijn, zijn hoger uitgevallen als gevolg van inflatie. Deze prijsstijging is gedekt uit de vrijval van de stelpost loon-prijscompensatie op programma Financiën.

Beleidsnota's

Terug naar navigatie - Beleidsnota's
Beleidsnota's Jaar
Vasthouden en versterken van gebiedsgericht werken: van meepraten naar meedoen, plan van aanpak 2013
Programma Participatie: van meepraten naar meedoen 2015
Beleidsplan Vrijwillige inzet in Vlaardingen: van dienstverlening naar serviceverlening 2016
Uitvoeringsnota Participatie ‘Quick Scan en programma 2022 en verder 2021
Nota implementatie wijziging gemeenschappelijke regelingen 2023
Visie op Dienstverlening 2023
Klachtenregeling Vlaardingen 2024 2023
Organisatieplan Vlaardingen Voortvarend 2022
Standaard Beleidscyclus Vlaardingen 2025-2028 2024

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Ambitie 1 - Bestuur en participatie

Terug naar navigatie - Ambitie 1 - Bestuur en participatie

Ruimte voor initiatieven: Vlaardingers hebben maximaal ruimte om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen situatie, hun buurt en onze stad. De gemeente treedt initiatieven uit de samenleving positief tegemoet en ondersteunt deze actief.

Politiek betrokken Vlaardingers:  De betrokkenheid van Vlaardingers bij de politiek wordt versterkt. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties worden op een vernieuwende manier betrokken bij besluitvorming.

Sterke samenwerking:  Samenwerking met de raad wordt versterkt.

Acties

Ambitie 2 - Dienstverlening

Terug naar navigatie - Ambitie 2 - Dienstverlening

Onze dienstverlening is bereikbaar, betrouwbaar en betrokken. We gebruiken een zaaksysteem om onze contacten met inwoners, ondernemers en instellingen te registreren, te volgen en onze prestaties te meten. Daarnaast voeren we periodieke peilingen uit onder inwoners en ondernemers om onze dienstverlening te evalueren.

Acties

Verplichte indicatoren

Terug naar navigatie - Verplichte indicatoren
Programma Bestuur, participatie en dienstverlening
Bedrijfsvoering Bron 2023 2024
Formatieplaatsen (totale fte) Eigen begroting 499,69 500,18
Formatieplaatsen (per 1000 inwoners) Eigen begroting 6,66 6,54
Bezetting (per 1000 inwoners) Eigen begroting 6,43 7,14
Apparaatskosten (kosten per inwoner) Eigen begroting 804,32 911,42
Overhead (% van totale lasten) Eigen begroting 9,01 9,98
Inhuur derden (x € 1.000) Jaarstukken 13.206 22.381
Inhuur derden (% van totale loonsom en inhuurbudgetten) Jaarstukken 27,96 25,57

Overzicht programma Bestuur, participatie en dienstverlening

Terug naar navigatie - Overzicht programma Bestuur, participatie en dienstverlening

   

Bedragen x €1.000
Bestuur, Participatie en Dienstverlening Realisatie 2023 Primaire begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Realisatie 2024 Verschil begroting - realisatie
Lasten 41.972 42.452 51.133 53.758 -2.625
Baten 3.689 903 1.337 1.715 -378
Gerealiseerd saldo van baten en lasten -38.283 -41.549 -49.796 -52.043 2.246
Stortingen 0 39 0 87 -87
Onttrekkingen 75 53 2.530 2.478 53
Mutaties reserves 75 14 2.530 2.390 140

Taakvelden programma Bestuur, participatie en dienstverlening

Terug naar navigatie - Taakvelden programma Bestuur, participatie en dienstverlening
Bedragen x €1.000
Bestuur, participatie en dienstverlening Realisatie 2023 Primaire begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Realisatie 2024 Verschil begroting - realisatie
TV0.1 Bestuur
Lasten 3.333 4.041 5.151 5.224 -73
Baten 429 0 0 5 -5
Totaal TV0.1 Bestuur -2.903 -4.041 -5.151 -5.219 68
TV0.2 Burgerzaken
Lasten 3.163 3.015 3.342 3.478 -136
Baten 1.030 830 1.303 1.719 -416
Totaal TV0.2 Burgerzaken -2.133 -2.185 -2.039 -1.759 -280
TV0.3 Beheer overige gebouwen en gronden
Lasten 464 975 836 718 118
Baten 6 0 0 21 -21
Totaal TV0.3 Beheer overige gebouwen en gronden -459 -975 -836 -697 -139
TV0.4 Overhead
Lasten 32.663 31.790 39.249 41.923 -2.674
Baten 2.195 56 17 -45 62
Totaal TV0.4 Overhead -30.468 -31.734 -39.231 -41.968 2.737
TV0.5 Treasury
Baten 20 16 16 16 1
TV6.1 Samenkracht en burgerparticipatie
Lasten 2.349 2.631 2.556 2.416 140
Baten 10 0 0 0 0
Totaal TV6.1 Samenkracht en burgerparticipatie -2.339 -2.631 -2.556 -2.416 -140
TV0.10 Mutaties reserves
Lasten 0 0 0 0 0
Stortingen 0 39 0 87 -87
Onttrekkingen 75 53 2.530 2.478 53
Totaal TV0.10 Mutaties reserves 75 14 2.530 2.390 140

Analyse verschillen programma Bestuur, participatie en dienstverlening

Terug naar navigatie - Analyse verschillen programma Bestuur, participatie en dienstverlening
Analyse verschillen programma Bestuur, participatie en dienstverlening Lasten Baten
Taakveld 0.1 Bestuur -73 -5
Vergoedingen B&W
De voorziening voor B&W is niet voldoende begroot waardoor een overschrijding van €170.000 is ontstaan op de lasten. -170
Budgetten Griffie
Een junior adviseur is halverwege het eerste kwartaal 2024 gestart en een raadsadviseur is in het laatste kwartaal van 2024 indienst getreden, waardoor het budget niet volledig is benut. 79
Vergoeding raadsleden
Er is minder beroep op de overige kosten gedaan en er is meer begroot dan gerealiseerd op de vergoeding raadsleden. 150
Controle en onderzoek
De kosten voor de accountantscontrole bij de jaarstukken 2023 laten op dit taakveld een overschrijding zien van € 161.427. Dit is veroorzaakt door extra werzaamheden die uitgevoerd zijn die tevens niet zijn afgestemd met de Auditcommissie. Als gevolg van ook de aanbesteding van de accountantsdienten zijn de kosten hoger uitgevallen. Daarnaast zijn er kleine verschillen in de ombudsman- en rekenkamerfunctie. -190
Niet nader te verklaren verschillen
Het overige voordeel op de lasten van € 58.000 wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht 58
Het overige voordeel op de baten van € 5.000 wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht -5
Taakveld 0.2 Burgerzaken -136 -416
Paspoorten
In 2024 is er een piek in het aantal paspoortaanvragen geweest, wat heeft geleid tot hogere inkomsten en een hogere afdracht. -184 -310
Naturalisatie
In 2024 is er niet voldoende begroot in het aantal legesaanvragen, wat heeft geleid tot hogere inkomsten en een hogere afdracht. -54 -70
Huwelijken
Het voordeel van € 56.000 op de baten heeft betrekking op de hogere huwelijksvoltrekkingen dan begroot. -56
Algemene dienstverlening Burgerzaken
Voor het BRP-pakket is er incidenteel een budget van € 49.500 toegekend maar niet volledig benut. Hierdoor is er een voordeel ontstaan van € 66.000. De implementatiekosten zullen in 2025 plaatsvinden. Voorgesteld wordt om het budget over te hevelen naar 2025. 66
Niet nader te verklaren verschillen
Het overige voordeel op de lasten van € 36.000 wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht 36
Het overige nadeel op de baten van € 20.000 wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht 20
Taakveld 0.3 Beheer overige gebouwen en gronden 118 -21
Een voordeel van € 118.000 op de lasten heeft betrekking op het onderdeel gebouwen. Voor de toelichting hierop wordt verwezen naar het onderdeel 'Centrale toelichting gemeentelijk vastgoed' in de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen. Een voordeel van € 21.000 op de baten heeft betrekking op het onderdeel gebouwen. Voor de toelichting hierop wordt verwezen naar het onderdeel 'Centrale toelichting gemeentelijk vastgoed' in de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen. 118 -21
Taakveld 0.4 Overhead -2.674 62
Salaris en inhuur
De overschrijding op het budget van inhuur wordt veroorzaakt doordat gemeente Vlaardingen beweegt van een beheer- naar een ontwikkelgemeente. Om aan deze ambitie te voldoen moet de gemeente op diverse gebieden extra inhuren om de gevraagde expertise binnen te halen. Tegelijkertijd wordt veel effort geleverd voor het aantrekken van nieuw (vast) personeel. Er zijn meerdere vacatures waarop ingehuurd moet worden. Op dit moment lukt het de gemeente om meer mensen binnen te halen dan dat er vertrekken. Aan de batenkant staan de vergoedingen WAZO en overige vergoedingen. -1904 -266
Opleidingskosten
De opleidingskosten binnen de organisatie vallen relatief hoog uit. Dit is te verklaren doordat de gemeente Vlaardingen een ontwikkelingsorganisatie is/wordt, waarin voortdurende groei en professionalisering van medewerkers centraal staan. Om deze doelstellingen te realiseren en de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen, is het noodzakelijk dat het personeel voortdurend werkt aan kennis en vaardigheden. Dit leidt tot een verhoogde investering in opleidingen, trainingen en andere vormen van professionele ontwikkeling. Hierdoor is op dit budget meer uitgegeven dan wat er was begroot. -297
WKR-regelingen
De overschrijding is hoofdzakelijk veroorzaakt doordat in 2024 de kostenvergoedingen van de raadsleden ondergebracht zijn in de Werkkostenregeling (WKR). De voorgaande jaren is dit niet gebeurd en is er ten onrechte geen overschrijding geweest op dit budget en is er onterecht ook geen eindheffing afgedragen. Deze kostenvergoedingen moeten verplicht in de WKR. Daarnaast zijn de kosten voor teamuitjes, etentjes en afscheidsfeestjes toegenomen ten opzichte van vorige jaren. Tevens zijn de bijdrage telefoonkosten ad € 30,- per medewerker per maand ondergebracht in de WKR. Deze 3 items zijn de belangrijkste redenen in de overschrijding van de WKR dit jaar. -516 7
Voorziening Regeling Vervroegd Uittreden
Bij de Regeling Vervroegd Uittreden nemen medewerkers ontslag en volgt er een (maandelijkse) ontslagvergoeding die de ex-medewerkers in staat stelt om te overbruggen tot aan de AOW-leeftijd. Aangezien de ex-medewerker in die periode geen activiteiten voor de gemeente verricht, dient op 31 december een voorziening te worden getroffen voor de financiële verplichting die de gemeente tegenover de ex-medewerker en de fiscus heeft op basis van deze regeling. -539 -48
Voorziening Verlofsparen
De voorziening is op basis van de verplichting aan de medewerkers per 31 december 2024 gemuteerd. -144
ERP-pakket
Dit nadeel betreft een administratieve correctie van de verantwoorde kosten van het ERP-pakket. In 2024 zijn deze kosten aanvankelijk als investering begroot en verantwoord, terwijl deze lasten volgens het Besluit Begroting en Verantwoording Provincies en Gemeenten (BBV) verantwoord moeten worden in de exploitatie. De werkelijke kosten in 2024 zijn daarom gecorrigeerd en verantwoord in de exploitatie. Deze correctie veroorzaakt een overschrijding in de explotatie en een onderschrijding op het investeringsbudget voor het ERP-pakket. -445
Licentie & abonnementen 442
We hebben te maken met enerzijds een enorme autonome groei qua bezetting op formatie in de afgelopen jaren. Dit leidt tot een enorme toename in licentie en abonnementskosten naast de forse prijsstijgingen die in de markt zijn doorgevoerd. Deze worden echter in toenemende mate onderdeel van de dienstverlening van de serviceprovider en worden als zonldanig zichtbaar in een tekort op een andere post. Bij aanvang van het jaar 2024 was deze groei voorzien en begroot onder de genoemde post maar is de toename in de kosten gerealiseerd onder een andere post waar derhalve een tekort in is ontstaan
Organisatie ontwikkeling 367
Zoals eerder vermeld in de voortgangsrapportages worden er diverse initiatieven ondernomen om met organisatieontwikkeling aan de slag te gaan. Waarmee er onder andere uitvoering wordt gegeven aan de motie werken maken van werk. Het budget is ingezet voor onder andere de arbeidsmarktcampagne, extra investering in recruitment, inzet voor het creëren van stages en traineeships, medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) en inzet op het versterken van Diversiteit & Inclusie. Dit betekent onder andere een (tijdelijke) capaciteitsuitbreiding van drie FTE die helaas onterecht op een ander budget is afgeboekt waardoor het hier lijkt dat er een overschot (293 K) is. Dat is niet het geval, de financiële verwerking is niet juist uitgevoerd.
ICT hosting
In 2023 is er onterecht een NTO (nog te ontvangen) opgenomen ter hoogte van €692.720. Bij nadere analyse is gebleken dat deze NTO niet (meer) van toepassing is. Om deze reden dient het bedrag in 2024 als last (negatieve baat) te worden verantwoord in de jaarrekening. -505 409
Gebouwen gemeentelijke organisatie
Een voordeel van € 805.000 op de lasten heeft betrekking op het onderdeel gebouwen. Voor de toelichting hierop wordt verwezen naar het onderdeel 'Centrale toelichting gemeentelijk vastgoed' in de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen. Een voordeel van € 4.000 op de baten heeft betrekking op het onderdeel gebouwen. Voor de toelichting hierop wordt verwezen naar het onderdeel 'Centrale toelichting gemeentelijk vastgoed' in de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen. 805 -4
Niet nader te verklaren afwijkingen
Het overige voordeel op de lasten van € 62.000 wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht 62
Het voordelige saldo op de baten van € 36.000 wordt niet nader verklaard. Doordat binnen taakveld Overhead alle teams zijn opgenomen zijn er vele kleine afwijkingen van minder dan € 50.000 waardoor hier een hoog resterend saldo overblijft -36
Taakveld 6.1 Samenkracht en burgerparticipatie 140 0
Participatie
In de doorontwikkeling van participatie is in 2024 een traject later opgestart opgestart dan gepland. Doordat dit tracject pas de tweede helft van 2024 is opgestart, is er een onderschrijding op het budget van € 56.000. De verdere uitwerking van dit project vindt plaats in 2025. 56
Wijkcoördinatie
Het voordeel van € 81.000 op dit budget is vooral een effect van de nasleep van de coronacrisis. Het budget van wijkcoördinatie wordt met name gebruikt om initiatieven van bewoners die verbinding in de buurt tot stand brengen en/of de leefbaarheid verbeteren, financieel te ondersteunen. Tijdens de coronacrisis is er een enorme terugval geweest in participatie; burgers konden niets organiseren en veel (jaarlijkse en gebruikelijke) activiteiten gingen niet door. De nasleep daarvan is nog steeds zichtbaar. Evenementen die voorheen elk jaar werden georganiseerd zijn veelal niet meer terug gekomen bijvoorbeeld omdat bewoners soms een andere tijdsbesteding hebben gevonden. Echter is er wel een stijgende lijn te zien de evenementen die georganiseerd worden. Zo zijn er weer nieuwe actieve bewoners die zaken oppakken. De verwachting is dat er in 2025 wederom meer activiteiten zullen plaatsvinden. 81
Niet nader te verklaren verschillen
Het overige voordeel op de lasten van € 3.000 wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht. 3
Taakveld 0.10 Mutaties reserves -87 53
Geraamde onttrekking reserve frictiekosten
Door een administratieve fout is er een nadeel ontstaan van € 53.000 aan de batenkant. Het betreft een geraamde onttrekking van de reserve frictiekosten welke niet gerealiseerd kon worden omdat de reserve, conform het besluit van de Raad, volledig onttrokken en opgeheven is bij de 2e Voortgangsrapportage 2024. 53
Storting positief onderhoudsresultaat reserve onderhoud/verduurzaming gebouwen
Deze niet geraamde storting ad. € 87.000 betreft een storting van het positieve resultaat op onderhoud binnen dit programma in de reserve onderhoud/verduurzaming gebouwen ten behoeve van de dekking van de kapitaallasten voor de duurzaamheidsmaatregelen aan het gemeentelijk vastgoed conform uw Raadsbesluit bij het Beheerplan 2024-2033 -87

Reserves en voorzieningen

Terug naar navigatie - Reserves en voorzieningen

Voor dit programma zijn in 2024 de volgende reserves en voorzieningen ingezet.

Reserves (bedragen x € 1.000) 01-01-2024 + - 31-12-2024
Onderhoud/verduurzaming gebouwen 2.447 240 2.074 613
Organisatieontwikkeling 0 0 0 0
Frictiekosten takendiscussie 182 0 182 0
Hybride Werken 311 39 0 350
Totaal reserves 2.939 279 2.256 963
Voorzieningen (bedragen x € 1.000) 01-01-2024 + - 31-12-2024
Pensioenverplichting B&W 5.270 1.417 432 6.255
Onderhoud gemeentelijk vastgoed 0 4.305 3.381 924
Verlofsparen 168 147 0 316
RVU 0 587 48 539
Totaal voorzieningen 5.438 6.457 3.861 8.034

Reserve Onderhoud/verduurzaming gebouwen
Groot onderhoud/verduurzaming gemeentelijk vastgoed. Eventueel positieve saldi vanuit het onderhoud van vastgoed wordt conform het raadsbesluit bij het beheerplan 2024-20233 gestort in de reserve ter dekking van de kapitaallasten van de investeringen in duurzaamheidsmaatregelen met betrekking tot de gebouwen

Reserve Frictiekosten takendiscussie
In het verleden is voor het opvangen van frictiekosten een reserve gevormd. Frictiekosten zijn extra kosten met een eenmalig en/of tijdelijk karakter en gaan uit boven de vastgestelde begroting. Het betreft niet alleen kosten van (kortstondig) boventallig personeel, maar ook kosten als gevolg van organisatieverandering. Bij de 2e Voortgangsrapportage is de reserve volledig onttrokken. Voorgesteld wordt om de reserve per 31-12-2024 af te voeren.

Reserve Hybride Werken
Reserve ter dekking van de thuiswerkvergoeding die medewerkers van de gemeente elke 7 jaar ter beschikking krijgen gesteld om thuiswerkmeubilair te kunnen aanschaffen.

Voorziening Pensioenverplichting B&W
Voorziening om te kunnen voldoen aan de toekomstige pensioenverplichtingen van (ex)-wethouders. De voorziening en de jaarlijkse storting daarin wordt periodiek op actuariële basis verrekend. Onttrekking aan de voorziening betreft de uitkeringen van pensioenen en eventuele overheveling van pensioenverplichtingen.

Voorziening Verlofsparen 
Als gevolg van de in 2023 gewijzigde CAO kunnen ambtenaren verlofdagen sparen om de in toekomst bijvoorbeeld eerder met pensioen te gaan. In 2023 is hiervoor een voorziening gevormd.

Voorziening RVU
Bij de Regeling Vervroegd Uittreden nemen medewerkers ontslag en volgt er een (maandelijkse) ontslagvergoeding die de ex-medewerkers in staat stelt om te overbruggen tot aan de AOW-leeftijd. Aangezien de ex-medewerker in die periode geen activiteiten voor de gemeente verricht, dient op 31 december een voorziening te worden getroffen voor de financiële verplichting die de gemeente tegenover de ex-medewerker en de fiscus heeft op basis van deze regeling.

 

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen

Voor dit programma zijn in 2024 de volgende investeringen gedaan.

Investeringen Oorspronkelijk Krediet (Restant) Krediet 01-01-2024 Lasten 2024 Baten 2024 Saldo 31-12-2024 Vrijval krediet Status
Digitaliseringskrediet 609.000 24.748 24.748 0 0 Het project loopt tot en met 2026
Audiovisuele middelen 346.000 102.851 128.751 0 -25.900 Het project loopt tot en met 2033
Renovatie Markt 11 2.987.872 0 163 0 -163 Het project loopt tot en met 2026
ICT Vlaardingen 2022 (verv.invest.) 464.000 30.843 30.843 0 0 0 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Meubilair Fac. VZ. 300.824 12.844 14.670 0 -1.826 -1.826 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Vervangingen Facilitair 184.837 72.445 2.974 0 69.471 Het project loopt tot en met 2025
ICT Vlaardingen 2024 (verv.invest.) 3.078.000 0 102 0 -102 -102 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
ERP-pakket 2.109.000 500.000 0 0 500.000 Het project loopt tot en met 2026
Bouwk.Wrzh.En.besparingsinv.Markt11 360.000 0 0 0 0 Het project loopt tot en met 2026
Energiebesparingsinvestering Markt11 1.256.000 0 0 0 0 Het project loopt tot en met 2026
Energiebesparing DMJOP (bouwkundig) 1.444.000 0 0 0 0 Het project loopt tot en met 2025
Energiebesparing DMJOP (installaties 1.049.000 0 0 0 0 Het project loopt tot en met 2025
Energiebesparing vastgoedport.(bouwk 1.728.000 0 0 0 0 Het project loopt tot en met 2025
Energiebesparing vastgoedport.(insta 2.868.000 0 0 0 0 Het project loopt tot en met 2025
ICT Vlaardingen 2023 (verv.invest.) 1.510.116 560.866 165.414 9.250 404.702 Het project loopt tot en met 2026
Verv.Verlichting Markt 11/ WNL/SGZ 268.000 0 0 0 0 0 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Aanpassing toegang Westnieuwland 6 378.000 0 9.925 0 -9.925 Het project loopt tot en met 2025
Vervangingen Facilitair 2023 114.000 0 0 0 0 0 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Meubilair 2023 168.000 0 0 0 0 0 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Beveiliging 2023 54.000 54.000 0 0 54.000 Het project loopt tot en met 2025
Meubilair 2024 818.000 0 0 0 0 Het project loopt tot en met 2025
Vern. aanp. watervaltrap en kelder 310.000 0 0 0 0 0 Het project loopt tot en met 2024 Q4
VDZ Burg. HeusdenLaan (DGB) 1.076.802 1.076.802 21.047 0 1.055.755 Het project loopt tot en met 2027
VDZ Markt 11 (DGB) 452.803 452.803 0 0 452.803 Het project loopt tot en met 2027
VDZ Westnieuwland (DGB) 80.276 80.276 0 0 80.276 Het project loopt tot en met 2027
Totaal 24.014.529 2.968.477 398.637 9.250 2.579.090 -1.928

Toelichting op afwijkingen investeringen

Meubilair Fac. VZ
De overschrijding op dit krediet wordt veroorzaakt door een nagekomen factuur over 2024 in 2025.

ICT Vlaardingen 2024 
De overschrijving is dusdanig laag, dat deze als verwaarloosbaar kan worden beschouwd. Krediet wordt ook in 2024 afgesloten. 

Aanpassing toegang Westnieuwland
De overschrijding op dit krediet is ontstaan door werkzaamheden die eerder zijn gestart in december 2024 waarbij het krediet bij de 2e Voortgangsrapportage 2024 is doorgezet naar 2025. Binnen het gehele krediet kan deze overschrijding worden gedekt.

Overige kredieten lopen door naar 2025

Budget gemeenteraad

Terug naar navigatie - Budget gemeenteraad

In 2024 is er een onderbesteding van € 29.871,12 van het budget van de gemeenteraad. De belangrijkste overschrijdingen en onderbestedingen waren:

  • In 2024 vond een aanbesteding plaats voor de accountantsdiensten. De gemeenteraad wees op 11 juli 2024 PricewaterhouseCoopers als nieuwe accountant aan. Vanwege de verhoogde kosten als gevolg van de aanwijzing van de nieuwe accountant, PricewaterhouseCoopers, is er sprake van structurele meerkosten van € 111.465 per jaar. Verder is er door Deloitte Accountants € 60.000 in rekening gebracht vanwege meerkosten met het oog op de controle van de jaarrekening 2023. Dit leidde tot een overschrijding van de post accountantskosten (controle en onderzoek) van € 161.427,37.
  • Tijdens de raadsvergadering van 28 maart 2024 is er een motie aangenomen met het verzoek aan de Rekenkamer Vlaardingen om een onderzoek uit te voeren naar het verloop van de Claudius Civiluslaan. Dit rekenkameronderzoek viel buiten de aanbesteding waarbinnen Necker van Naem de rekenkamerfunctie vervult. Het Presidium stemde op 27 mei 2024 in met de benodigde extra kosten voor dit rekenkameronderzoek. Dit extra rekenkameronderzoek is inmiddels uitgevoerd. Dit heeft geleid tot een overschrijding op de post Rekenkamerfunctie van € 30.671,56.
  • Er is een bedrag ongebruikt gebleven van € 77.281,07 onder de post Salarisadministratie (vergoeding raadsleden), omdat deze post niet in zijn geheel is gebruikt.
  • Er is een bedrag ongebruikt gebleven van € 47.582,49 onder de post Overige kosten (vergoeding raadsleden).
  • Eén externe is ingehuurd vanwege het starten van het aanbestedingsproces voor het raadsinformatiesysteem en bestuurlijk informatiesysteem en de overbruggingsperiode voor de start van één van de twee senior raadsadviseurs en plaatsvervangend griffiers. Het inhuren van deze externe zorgde voor een overschrijding van de post Personeel inhuur derden (Griffie) van € 20.729,76. Hiertegenover staat een onderbesteding van de salariskosten van de medewerkers van de griffie van € 120.707,49,14. Die onderbesteding hangt samen met het per 1 maart 2024 starten van de junior raadsadviseur en de raadsadviseur per 1 oktober 2024. 
Uitgaven Griffie Realisatie 2023 Primaire begroting 2024 Begroting na wijziging 2024 Realisatie 2024 Verschil begroting - realisatie
Vergoedingen raadsleden 901.766 1.140.664 1.078.845 928.806 150.039
Vergoedingen raadsleden 804.169 912.071 937.252 859.971 77.281
Steunraadsleden 22.350 24.472 24.472 18.692 5.780
Bijstand fracties 59.496 61.435 61.435 47.928 13.507
Werkkostenregeling 15.751 48.190 48.190 601 47.589
Overige kosten 0 94.496 7.496 1.613 5.883
Kosten vergaderingen 129.159 115.271 112.271 133.582 -21.311
Raadsinformatiesysteem 82.130 72.766 72.766 76.780 -4.014
Werkkostenregeling 47.029 29.075 26.075 41.870 -15.795
Voorlichting en communicatie 0 13.430 13.430 14.933 -1.503
Informatievoorziening raad 19.877 44.497 39.497 27.205 12.292
Abonnement boeken/tijdschriften 2.120 2.576 2.576 5.430 -2.854
Cursussen Raad 2.954 21.537 16.537 9.784 6.753
Overige kosten 14.803 5.384 5.384 11.991 -6.607
Stelposten 15.000 15.000 15.000
Controle en onderzoek 163.610 234.742 234.742 424.563 -189.821
Accountantskosten 84.090 146.535 146.535 307.962 -161.427
Ombudsman functie 19.520 23.298 23.298 21.020 2.278
Rekenkamerfunctie 60.000 64.909 64.909 95.581 -30.672
Griffie 499.255 423.466 613.862 535.190 78.672
Salarissen 269.527 413.015 602.251 481.543 120.708
Personeel Inhuur derden 189.411 0 0 20.730 -20.730
Werkkostenregeling 19.039 8.098 8.098 19.964 -11.866
Pers vorming en opleiding 13.976 2.353 3.513 9.095 -5.582
Storting in voorziening 7.302 0 0 3.858 -3.858
Totaal 1.713.667 1.958.640 2.079.217 2.049.346 29.871