Vlaardingen heeft in 2024 weer veel gedaan op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed. We verfraaiden onze stad met kunstwerken, verzorgden zelf tentoonstellingen en hielpen mee met die van derden. De grote culturele instellingen hebben met een divers en verbreed aanbod meer doelgrepen bereikt. Langs de Westhavenkade startte, na lange tijd van verval, het opknappen van monumentale gebouwen. En binnen de muren van de gemeentelijke organisatie zijn we druk geweest met behoud en verder ontsluiten van onze groeiende erfgoedcollecties. We geven u een overzicht van de activiteiten:
Nieuwsbrief
- BEET!: In 2024 introduceerden we BEET!, een digitale nieuwsbrief over kunst, cultuur en erfgoed in onze stad. Er zijn afgelopen jaar vier edities verschenen. Met deze nieuwsbrief leveren we een bijdrage aan het culturele netwerk van Vlaardingen.
Afsluiting 750 jaar Vlaardingen
- Slotbijeenkomst: Op 15 mei vond in de Stadsgehoorzaal de feestelijke slotbijeenkomst plaats met alle direct betrokkenen. Stichting Vlaardingen 750 bracht hierbij een rijk geïllustreerd boekwerk uit dat terugblikte op het jubileumjaar.
- Naslagwerk: En eind 2024 hebben we, zoals aan uw raad beloofd, een boekje uitgebracht met een kort overzicht, de rol van de gemeente in de viering, de successen en de leerpunten. Dit als compact naslagwerk voor onder andere uw raad en bezoekers.
Stadsbrand in 1574
Jaarlijks kiezen we een erfgoed-thema uit. In 2024 gingen we aan de slag met het thema brand en troffen we voorbereidingen voor het thema water dat we in 2025 centraal stellen als thema bij allerlei activiteiten:
- BRAND: De stadsbrand uit 1574 was ongekend ingrijpend voor onze stad. Met de rondreizende tentoonstelling, bestaande uit de letters B R A N D, hebben we dit relatief onbekend onderwerp uit de Vlaardingse geschiedenis op diverse plekken in de stad onder de aandacht gebracht. In de publiekshal en op het stadsarchief hebben we daarbij nog een aantal vitrines over branden in de stad ingericht. Verder zijn op meerdere plekken publicaties verschenen, waaronder in het tijdschrift van de Historische Vereniging Vlaardingen, in Nieuwsblad Vlaardingen en op diverse social media kanalen.
- Water: We zijn in de tweede helft van 2024 met de voorbereidingen voor 2025 gestart. Dit jaar staat het thema ‘Water’ centraal. Aanleiding is de stormvloed die West-Nederland 250 jaar geleden teisterde; op 14 en 15 november 1775.
- Cultureel aanbod: Met een mooi en verbreed cultureel aanbod werden meer doelgroepen bereikt. De focus lag op educatie, vrijetijdsbesteding, activiteiten met een sociaal karakter en cultureel ondernemerschap. Wijkprojecten zoals Kunst in de wijk door KADE40 en bijzondere tentoonstellingen in het Museum Vlaardingen kregen in 2024 een vervolg. De Kroepoekfabriek deed waar het erg goed in is: een podium voor bands en artiesten en jong talent met bezoekers uit de hele regio met vernieuwende podiumoptredens. In de Stadsgehoorzaal werden vele prachtige voorstellingen getoond.
- Cultuurcafé: De Stadsgehoorzaal organiseerde voor de eerste keer een zeer goed bezocht 'cultuurcafé' voor alle spelers in het Vlaardingse cultuurveld. Het was een bijeenkomst voor kennismaking, uitwisseling en stimulering van samenwerking. Dit initiatief krijgt in 2025 een vervolg.
- Bibliotheek: In het najaar van 2024 opende in de Westwijk een nieuwe vestiging van de bibliotheek, waar allerlei activiteiten van start gingen. Westwijkers van alle leeftijden weten die inmiddels te vinden. In de vestiging is ook een veiligheidspost actief. Vanuit de bibliotheek zijn hier onder meer de volgende activiteiten georganiseerd: Klik & Tik, Taalcafés, Taal-Klik, de spreekuren van het IDO (Informatie Digitale Overheid) en het Haak- en Breicafé. Daarnaast wordt er gewerkt aan een programma met allerlei activiteiten die bijdragen aan community-vorming voor de inwoners; bijvoorbeeld workshops en informatiebijeenkomsten op het gebied van kunst, cultuur, literatuur, geschiedenis, stadsnatuur. Een mooie aanvulling op de activiteiten van de andere twee locaties van de bibliotheek.
Kunst in de stad
Er is afgelopen jaar het nodige bereikt op het gebied van kunst in de stad. Zo was het een druk jaar voor muurschilderingen en gedichten.
- Muurschilderingen: De Westwijk is twee supergrote muurschilderingen rijker. Deze zijn zeer goed ontvangen en trokken veel bekijks. En we hebben de minder sfeervolle plek onder het viaduct bij de Trekkade opgefleurd met een wandschildering die verwijst naar de (voormalige) dieren in de Broekpolder. Ook meerdere locaties in de binnenstad zijn van een muurschildering en/of gedicht voorzien. En we zijn gestart met het beleidsmatig verankeren van kunst in de openbare ruimte.
- 'Stille Strijd': Vorig jaar hebben wij voor tien dagen het kunstwerk 'Stille Strijd' nabij de buitenplaats van Van Ruytenburg - Hoflaan 29 laten plaatsen. 'Stille Strijd' is een rondreizend kunstproject om de taboes rondom depressie en zelfdoding onder jongeren te doorbreken en het gesprek op gang te brengen. Het beeld met omringende foto’s werd door alle leeftijden bezocht, gewaardeerd en maakte een diepe indruk.
- Gevelsteen: In het kader van het herplaatsen van bouwhistorische elementen is de gevelsteen van de Sint Barbaraschool op de locatie van de gesloopte school in de Babberspolder als herinnering teruggeplaatst. We maakten hier een 'ecokathedraal' waarin we erfgoed en groen combineerden.
- Stadsdichter: Na een tijd van afwezigheid hebben we een nieuwe stadsdichter benoemd. Die is in 2024 op vele gelegenheden aanwezig geweest en heeft een scala van nieuwe Vlaardingse gedichten ten gehore gebracht.
- Stip: We hebben een podium, ‘De Stip’, gerealiseerd dat levendigheid in de binnenstad en aan de weekmarkt toevoegt. Hier zijn in 2024 verschillende kleine culturele activiteiten geweest.
Evenementen
- Evenementenvisie: We hebben in 22024 de 'Evenementenvisie Vlaardingen 2025-2035, Vertellen, vermaken en verbinden' geschreven die uw raad in 2025 vervolgens vastgesteld heeft. Met de Startnotitie Kaders Evenementenvisie uit 2023 in de hand zijn we in 2024 in gesprek gegaan met evenementenorganisatoren. Daardoor zijn er in 2024 al stappen gezet in de richting van de ambities en kwaliteit op het gebied van evenementen.
- Subsidieregeling: Ten behoeve van evenementen in 2025 leverden we de subsidieregeling Evenementen 2025 op. Deze vormt ook een belangrijk uitgangpunt voor een subsidieregeling voor de komende jaren.
- Coördinator: We wierven in 2024 een evenementencoördinator die begin 2025 van start ging.
Archieven digitaal ontsluiten
- E-Depot: We hebben afgelopen jaar het E-Depot aanbesteed. Eind december heeft de gunning hiervoor plaatsgevonden. Het E-Depot heeft een belangrijke plek in het gemeentebrede applicatielandschap en dit moet daarom goed gepositioneerd en meegenomen worden in onze informatieplanning, de ‘i-portfolio’. Het vraagt daarom om een zorgvuldige implementatie.
- Digitaliseren: Het scannen van bijna 113.000 openbare akten van de Vlaardingse Burgerlijke Stand tussen 1811 en 1974 is afgerond. Aansluitend zijn we gestart met het scannen van de ruim 10.000 Vlaardingse gezinskaarten, 1936-1939.
De bibliotheek verhuist naar de Grote Kerk
- Samenwerkingsovereenkomst: In het voorjaar van 2024 is Stadsherstel Maassteden BV eigenaar geworden van de Grote Kerk. Doel is om er de bibliotheek met ondersteunende horeca te vestigen. De nieuwe eigenaar is druk met de nadere uitwerking van het plan. Dit luistert nauw, gezien de status van de kerk als Rijksmonument. Om het project tot een succes te maken, hebben we met Stadsherstel Maassteden BV en de bibliotheek een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met afspraken en processtappen. Deze is in concept gereed.
Lokale Omroep Vlaardingen - Twee: Met het oog op invoering van de nieuwe mediawet zijn in 2024 Omroep Vlaardingen en de lokale omroep in Schiedam SCHIE samengegaan in ‘Twee’. Invoering van de nieuwe wet is met een jaar uitgesteld naar 1 januari 2028.