ONDERWIJS
Onze kinderen en jongeren zijn de toekomst en verdienen onderwijs dat zo ingericht is, dat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. De gemeente heeft hierin op verschillende terreinen een faciliterende rol, zoals op het gebied van Onderwijshuisvesting, Leerlingenvervoer, Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid, de Leerplichtwet en Passend Onderwijs-Jeugdhulp. In 2024 hebben we op veel van deze terreinen acties ondernomen.
Gemeentelijke Onderwijsachterstandenbeleid (GOAB)
- Doorgaande lijn: De gemeente is wettelijk verantwoordelijk om er voor te zorgen dat er genoeg en kwalitatief goede voorschoolse educatie (VE) is voor peuters met een verhoogd risico op taal- en ontwikkelingsachterstanden. In 2024 hebben we in Vlaardingen speciale aandacht besteed aan de doorgaande lijn in de verschillende overgangen in het leven van ieder kind. Zo initieerden de Integrale Kindcentra (IKC) innovatieve projecten voor de vroege leeftijd (0 jaar tot 2 jaar) met activiteiten waaraan ouder en kind samen deelnemen.
- Meer peuters naar de voorschoolse educatie: In 2024 was er een stijging te zien in het aantal peuters dat daadwerkelijk gebruik maakt van het VE-aanbod, van circa 50% VE-bereik over 2023 naar 60,8% VE-bereik in Q4 2024. Dat betekent nog niet dat alle peuters met een VVE-indicatie van het CJG deelnemen aan de VE. Daarnaast is er nog onvoldoende zicht op de doelgroeppeuters die geen gebruikmaken van het aanbod voorschoolse educatie; het zo geheten 'non-bereik'.
Passend onderwijs
- Netwerk Opgroeien door spelen en leren: De schoolbesturen in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS) hebben gezamenlijk de opdracht om passend onderwijs te organiseren voor de leerplichtige kinderen en de kwalificatieplichtige jongeren in hun regio. De gemeente heeft hierin op verschillende terreinen een faciliterende rol. Het onderwijsveld maakt samen met de kinderopvangorganisaties en andere partners deel uit van het Netwerk ‘Opgroeien door spelen en leren’, één van de vijf netwerken van het MVS jeugdmodel. In 2024 is gewerkt aan de aansluiting van passend onderwijs en jeugdhulp. Voor informatie over de invoering van het MVS jeugdmodel, een belangrijk onderdeel van de transformatie van het sociaal domein, verwijzen we naar het hoofdstuk 'Sociaal Domein'.
Leer- en kwalificatieplicht
- Doorstroompunt: De gemeente is verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de Leerplichtwet en het tegengaan van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. Leerrecht voert voor de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS) de Leerplichtwet en het Doorstroompunt uit. Het Doorstroompunt is de nieuwe naam van de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) voor het tegengaan van voortijdig schoolverlaten. Ons college stelde op 26 november 2024 het Jaarverslag leerplicht MVS (schooljaar 2023-2024) vast en bood dit met een raadsmemo aan de raad aan.
Onderwijs voor Oekraïense ontheemden
- De Vriendschap en regulier onderwijs: In Vlaardingen wonen ruim 1.000 ontheemden uit Oekraïne in de wijk Mrija. Onder hen zijn ongeveer 300 kinderen in de schoolleeftijd. In 2024 volgden alle leerplichtige kinderen uit de wijk onderwijs. De leerlingen in de basisschoolleeftijd kregen het onderwijsprogramma tot einde schooljaar 2023/2024 op de tijdelijke school De Vriendschap. Vanaf de start van het nieuwe schooljaar, in september 2024, is een deel van de kinderen doorgestroomd naar regulier onderwijs. Leerlingen in de leeftijd van het voortgezet onderwijs gaan nog naar hun oude nieuwkomersschool of volgen regulier voortgezet onderwijs wanneer zij daar aan toe zijn.
Leerlingenvervoer
Vlaardingen mbo-stad
Onze ambitie is om van Vlaardingen een innovatieve mbo-opleidingsstad te maken. Deze ambitie staat in het coalitieakkoord 'Groei en Bloei voor Vlaardingen'. Voor de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt werken wij als gemeente samen in lokale en regionale netwerken. Wij streven ernaar zoveel mogelijk gebruik te maken van deze kracht van buiten. We stimuleren de ontwikkeling van onze partners: de Food Innovation Academy (FIA), de Zorg Innovatie Academie (ZIA), de Techniek Oriëntatie Vlaardingen (TOV). We werken samen met ondernemers, zorg, onderwijs en maatschappelijke partijen, de provincie, de regiogemeenten, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de Riverboard (Kopgroep Leven Lang Ontwikkelen, LLO).
- Bereikte jongeren: In 2024 hebben we ongeveer 2.000 jongeren bereikt met onder meer banenmarkten, hackathons, zorgdagen, de TOVve kunstwedstrijd en bezoeken aan de haven. Daarnaast hebben ongeveer 1.800 leerlingen en 300 begeleiders vanuit Vlaardingen totaal 61 busritten gemaakt met BUZZ010.
- Bezetting programmateam: De bezetting van het programmateam van Vlaardingen mbo-stad is op volle sterkte. We hebben hard gewerkt aan een volwassen programmaorganisatie en die staat ondertussen. In 2024 bood het programma plaats aan twee mbo-stagiaires. Hierdoor kunnen we als gemeente steeds actiever inzetten op de genoemde pijlers en geven we het goede voorbeeld voor het mogelijk maken van stageplekken.
- Samenwerking: Met onze partners werken we de projecten uit voor de Regiodeal. Daarnaast hebben we in juni 2024 een regiegroep geïnstalleerd, bestaande uit bestuurders van onze belangrijkste partners. We hebben de eerste concrete activiteiten in de Westwijk gehad met deelname van partners aan de banenmarkt en een succesvolle zorg-dag van de ZIA.
- TOV: Ten eerste is, na een lange voorbereiding, de officiële oprichting van de Techniek Oriëntatie Vlaardingen (TOV) een feit. De kick-off van de TOV was op 22 januari 2025. De partners van de TOV gaan de locatie inrichten, programma’s ontwikkelen voor hun doelgroepen en de eerste groepen van scholen uit Vlaardingen ontvangen.
- Begeleiding loopbaanoriëntatie: Samen met de Riverboard willen we zoveel mogelijk scholieren uit de regio kennis laten maken met de arbeidsmarkt. Daarom begeleiden we loopbaanoriëntatie. Dit doen we niet alleen samen met het Voortgezet Onderwijs; we beginnen zelfs al vanaf groep 6 van de basisschool. Bezoeken aan de Food, Zorg, Techniek en Haven moeten scholieren helpen bij de keuze voor een kansrijke opleiding en een baan.
- Regiodeal: Mbo-stad maakt deel uit van de pijler 'Toeleiden naar toekomstbestendig werk' van de Regiodeal en de Regiodeal maakt uitbreiding van het programma mogelijk. Doelen zijn: FIA, ZIA en TOV helpen met doorontwikkelen, de combinatie Food en Zorg uitwerken, samen met onze partners bijdragen aan preventie en positieve gezondheid en aan talent-ontwikkeling in onze aandachtswijken. Samen met de andere hubs in de regio (o.a. Loods M en GoDare in Maassluis en de Mechatronica Campus in Schiedam) ontstaat een divers aanbod voor loopbaanoriëntatie, een opleiding en een baan en belangrijker: een zelfredzaam bestaan.
- Campus District U: Belangrijk voor Vlaardingen mbo-stad is de ontwikkeling van het onderwijsgebouw op District U. Hier komen Lentiz (vmbo) en Albeda (mbo) in één gebouw, wat de doorlopende leerlijnen ten goede komt. We hebben plannen gemaakt om de scholen en hun scholieren een zachte landing te laten maken in District U, waar nu veel ouderen wonen. Door middel van buurtactiviteiten willen we scholieren en bewoners in het gebied met elkaar kennis laten maken. De komst van het gebouw betekent dat er straks drie praktijkonderwijslocaties dicht bij elkaar liggen. Dit biedt kansen voor synergie en potentie voor uitgebreidere campusontwikkeling.
Onderwijshuisvesting
- IHP: Om goede huisvesting voor alle leerlingen in Vlaardingen te verzorgen, zijn we onverminderd doorgegaan met het uitvoeren van het Integraal Huisvestingsplan (IHP). Diverse scholen zijn van elkaar afhankelijk voor de uitvoering van de in het IHP opgenomen werkzaamheden. Vertragingen in een project van een school leidt daarbij tot knelpunten bij een andere school. Nu de eerste projecten de realisatiefase naderen, kunnen we in 2025 de verdere planning aanpassen. Daarnaast is de ruimte in de stad beperkt, hetgeen voor flinke uitdagingen zorgt bij het vinden van locaties voor tijdelijke huisvesting en nieuwbouw van scholen. De al bestaande behoefte aan uitbreiding van onderwijsruimte wordt alleen maar groter en urgenter met de groeiambities op het gebied van woningbouw in onze stad. In 2025 werken we verder aan de uitwerking van de in het IHP opgenomen projecten en spelen we in op nieuwe ontwikkelingen, zowel voor de eerste 4 jaar als voor de langere termijn tot 2040.
STADSPROGRAMMA'S
Vanuit het programma Onderwijs, Economie en Haven vond ook inzet plaats voor het Stadsprogramma Nieuwe Binnenstad en het Stadsprogramma Nieuwe Westwijk. In de paragraaf over de stadsprogramma's beschrijven we de activiteiten die in het kader van die programma's plaatsvonden. In het hoofdstuk Onderwijs, Economie en Haven beperken we ons tot de 'reguliere' gemeentelijke inzet binnen het programma.
ECONOMIE
In 2024 is hard gewerkt aan de verdere versterking van het economisch vestigingsklimaat in Vlaardingen. Dankzij de inzet en de betrokkenheid vanuit de organisatie en van onze partners hebben we belangrijke stappen gezet in het realiseren van onze ambities voor de stad.
- Bedrijventerreinen: Op 1 februari 2024 heeft uw raad de visie Bedrijventerreinen Vlaardingen 2024-2034 unaniem vastgesteld. De nieuwe visie geeft onder andere duidelijkheid waar wij bedrijven willen verwelkomen en concentreren en waar woningen een plek kunnen krijgen. Dit was een wens vanuit het coalitieakkoord.
- Citymarketing en vrijetijdseconomie: In 2023 maakte Vlaardingen Partners een vliegende start met stadsbrede citymarketing. Deze lijn is in 2024 met succes voortgezet. Vlaardingen Partners heeft het afgelopen jaar veel positiefs in de stad teweeggebracht en stappen gezet van lokale naar regionale en af en toe zelfs landelijke zichtbaarheid. We ervaren een goede samenwerking tussen de verschillende gemeentelijke teams en de citymarketingorganisatie die steeds verder vorm krijgt. In 2024 hebben we samen de merkpijlers benoemd, is de doelgroep verder geanalyseerd en verdiept en het verhaal van Vlaardingen geformuleerd. Dit geeft richting aan de gewenste toeristisch-recreatieve ontwikkeling die we ook in de concept omgevingsvisie hebben benoemd.
In 2024 verkenden we samenwerkingsmogelijkheden op gebied van groen en recreatie langs de Hoekse Lijn met de gemeenten langs de lijn. We verbeterden de gastvrijheid en toegankelijkheid van de stad voor bewoners en bezoekers door publicatie van openbare toiletten in de Hoge Noodapp. Daarnaast zijn wij ook meer datagedreven gaan werken op het gebied van citymarketing en toerisme, waardoor wij ontwikkelingen kunnen monitoren en professionaliseren. We deden onder meer onderzoek naar de behoeften van onze inwoners op gebied van vrijetijdsbesteding om dit uit te werken in het Programma Vrijetijdseconomie. - Detailhandelsbeleid: In 2023 gingen we in overleg met de detailhandel om te komen tot vernieuwing van ons detailhandelsbeleid. Dit leidde in februari 2024 tot uitgebreide input vanuit met name de ondernemers uit Vlaardingen Centrum. Mede hiermee zijn de kaders voor het nieuwe detailhandelsbeleid opgenomen in de concept omgevingsvisie. Ondertussen hebben we data over marktruimte en leegstand geactualiseerd en inventarisaties gemaakt van mogelijke versterkingen van de branchering van de binnenstad. Deze informatie gebruiken we inmiddels al voor het Programma Nieuwe Binnenstad.
- Horecanota: Eind 2024 is het plan van aanpak voor de nieuwe horecanota opgesteld en hebben de eerste participatiesessies plaatsgevonden; We verstuurden een online vragenlijst naar alle horecaondernemers en organiseerden een bijeenkomst. Ook werd er een participatiebijeenkomst georganiseerd met onder andere de veiligheidsteams, de MRDH, de politie en het SUS-Team. Verder lieten we een verkenning van de marktruimte voor verschillende horecasectoren doen.
- Accountmanagement: Onze accountmanagers Economie spelen een centrale rol in het relatiebeheer met ons bedrijfsleven. Naast deze dagelijkse rol organiseerden zij in 2024 verschillende activiteiten. Zo waren er bedrijfsbezoeken en een succesvol netwerkdiner voor CEO’s van Vlaardingse bedrijven samen met IKV Ondernemend Vlaardingen. Op de landelijke Dag van de Ondernemer in november, volgde een goed bezocht ondernemersontbijt met een inspirerende spreker. Daarmee bedankten we onze ondernemers en zetten wij hen in het zonnetje. Deze initiatieven dragen bij aan de relatie tussen de gemeente en de ondernemers, maar ook aan het versterken van de relatie tussen ondernemers onderling. Accountmanagement vanuit de gemeente draagt ook bij aan het signaleren van ondermijnende activiteiten of mensenhandel of een vermoeden daarvan.
Wij blijven inzetten op verdere verbetering van de dienstverlening aan ondernemers door goede voorlichting aan ondernemers via het online Ondernemersloket op de website van de gemeente. Via de -eind 2024 uitgevoerde- Ondernemerspeiling achterhalen we hoe ondernemers onze dienstverlening en vestigingsklimaat ervaren en waar de verbeterpunten liggen. - MRDH Economisch Vestigingsklimaat: Binnen de regionale samenwerking voor het economisch vestigingsklimaat zijn we in 2024 gestart met een nieuwe integrale visie op het regionale economisch vestigingsklimaat. Deze wordt de basis voor de werkzaamheden binnen MRDH voor de komende jaren. Ook zijn we in MRDH-verband gestart met het ontwikkelen van een nieuwe kantorenstrategie. Deze strategie, afgestemd met het provinciale beleid, levert heldere kaders en opgaven voor de Vlaardingse kantorenmarkt op. En, mooi om te kunnen melden, we krijgen de door ons aangevraagde MRDH-bijdrage aan de verduurzamingsplannen voor de Vlaardingse bedrijventerreinen.
- Onderwijs en arbeidsmarkt: Wij zetten in op een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt zodat Vlaardingers in eigen stad maximaal kans op een passende baan hebben bij één van de veelzijdige ondernemers met kleine en middelgrote bedrijven. We ondersteunen de Food Innovation Academy en de Zorg Innovatie Academie en werken samen in lokale en regionale netwerken. Zo dragen we bij aan het realiseren van onze ambitie van 'Vlaardingen als innovatieve MBO-opleidingsstad' en werken we aan verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt.
- Partners: Ook in 2024 hebben wij weer de kracht van onze partners gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemers, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Economische Adviesraad Vlaardingen (EAV), Riverboard (waaronder kopgroep Leven Lang Ontwikkelen), zorgpartijen en onderwijspartijen, Stichting Vlaardingen Partners (SVP), Green Businessclub, IKV Ondernemend Vlaardingen, Stichting Ondernemersfonds Vlaardingen, Koninklijke Horeca Nederland, afd. Vlaardingen (KHN), Stichting Stadshart Vlaardingen (SSV) en Detailhandelsplatform Vlaardingen.
HAVENS
- Pleziervaartuigen Oude Haven: Het aantal pleziervaartuigen dat de Oude Haven van Vlaardingen bezoekt bleef in 2024 onder het gewenste niveau. Ligplaatsen en faciliteiten zijn voldoende aanwezig. Voornamelijk de hoge brandstofkosten weerhoudt mensen ervan om gebruik te maken van onze haven. Nieuwe plannen om de haven aantrekkelijker te maken worden onderzocht op de haalbaarheid.
- KW-haven:
- Hoogwateroplossing: Voor de hoogwateroplossing van de kades in de Buitenhaven en KW-haven is een plan uitgewerkt. De uitvoering hiervan start in 2025.
- Vertrek: Een belangrijk overslagbedrijf in de KW-haven heeft zijn werkzaamheden moeten beëindigen. Inmiddels heeft zich, in 2025, op deze locatie een nieuwe overslagbedrijf gevestigd.
- Internationale regelgeving: De internationale regelgeving omtrent de veiligheid van openbare ligplaatsen in zeehavens wordt aangescherpt. In nauwe samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam kijken we naar de impact en mogelijke oplossingen voor de ligplaatsen in de KW-haven.