Onderwijs, Economie en Haven

Terugblik

Terug naar navigatie - Terugblik

ONDERWIJS

Onze kinderen en jongeren zijn de toekomst en verdienen onderwijs dat zo ingericht is, dat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. De gemeente heeft hierin op verschillende terreinen een faciliterende rol, zoals op het gebied van Onderwijshuisvesting, Leerlingenvervoer, Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid, de Leerplichtwet en Passend Onderwijs-Jeugdhulp. In 2024 hebben we op veel van deze terreinen acties ondernomen. 

Gemeentelijke Onderwijsachterstandenbeleid (GOAB)

  • Doorgaande lijn: De gemeente is wettelijk verantwoordelijk om er voor te zorgen dat er genoeg en kwalitatief goede voorschoolse educatie (VE) is voor peuters met een verhoogd risico op taal- en ontwikkelingsachterstanden. In 2024 hebben we in Vlaardingen speciale aandacht besteed aan de doorgaande lijn in de verschillende overgangen in het leven van ieder kind. Zo initieerden de Integrale Kindcentra (IKC) innovatieve projecten voor de vroege leeftijd (0 jaar tot 2 jaar) met activiteiten waaraan ouder en kind samen deelnemen.
  • Meer peuters naar de voorschoolse educatie: In 2024 was er een stijging te zien in het aantal peuters dat daadwerkelijk gebruik maakt van het VE-aanbod, van circa 50% VE-bereik over 2023 naar 60,8% VE-bereik in Q4 2024. Dat betekent nog niet dat alle peuters met een VVE-indicatie van het CJG deelnemen aan de VE. Daarnaast is er nog onvoldoende zicht op de doelgroeppeuters die geen gebruikmaken van het aanbod voorschoolse educatie; het zo geheten 'non-bereik'.

Passend onderwijs

  • Netwerk Opgroeien door spelen en leren: De schoolbesturen in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS) hebben gezamenlijk de opdracht om passend onderwijs te organiseren voor de leerplichtige kinderen en de kwalificatieplichtige jongeren in hun regio. De gemeente heeft hierin op verschillende terreinen een faciliterende rol. Het onderwijsveld maakt samen met de kinderopvangorganisaties en andere partners deel uit van het Netwerk ‘Opgroeien door spelen en leren’, één van de vijf netwerken van het MVS jeugdmodel. In 2024 is gewerkt aan de aansluiting van passend onderwijs en jeugdhulp. Voor informatie over de invoering van het MVS jeugdmodel, een belangrijk onderdeel van de transformatie van het sociaal domein, verwijzen we naar het hoofdstuk 'Sociaal Domein'.

Leer- en kwalificatieplicht

  • Doorstroompunt: De gemeente is verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de Leerplichtwet en het tegengaan van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. Leerrecht voert voor de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS) de Leerplichtwet en het Doorstroompunt uit. Het Doorstroompunt is de nieuwe naam van de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) voor het tegengaan van voortijdig schoolverlaten. Ons college stelde op 26 november 2024 het Jaarverslag leerplicht MVS (schooljaar 2023-2024) vast en bood dit met een raadsmemo aan de raad aan. 

Onderwijs voor Oekraïense ontheemden

  • De Vriendschap en regulier onderwijs: In Vlaardingen wonen ruim 1.000 ontheemden uit Oekraïne in de wijk Mrija. Onder hen zijn ongeveer 300 kinderen in de schoolleeftijd. In 2024 volgden alle leerplichtige kinderen uit de wijk onderwijs. De leerlingen in de basisschoolleeftijd kregen het onderwijsprogramma tot einde schooljaar 2023/2024 op de tijdelijke school De Vriendschap. Vanaf de start van het nieuwe schooljaar, in september 2024, is een deel van de kinderen doorgestroomd naar regulier onderwijs. Leerlingen in de leeftijd van het voortgezet onderwijs gaan nog naar hun oude nieuwkomersschool of volgen regulier voortgezet onderwijs wanneer zij daar aan toe zijn.

Leerlingenvervoer

Vlaardingen mbo-stad

Onze ambitie is om van Vlaardingen een innovatieve mbo-opleidingsstad te maken. Deze ambitie staat in het coalitieakkoord 'Groei en Bloei voor Vlaardingen'. Voor de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt werken wij als gemeente samen in lokale en regionale netwerken. Wij streven ernaar zoveel mogelijk gebruik te maken van deze kracht van buiten. We stimuleren de ontwikkeling van onze partners: de Food Innovation Academy (FIA), de Zorg Innovatie Academie (ZIA), de Techniek Oriëntatie Vlaardingen (TOV). We werken samen met ondernemers, zorg, onderwijs en maatschappelijke partijen, de provincie, de regiogemeenten, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de Riverboard (Kopgroep Leven Lang Ontwikkelen, LLO).

  • Bereikte jongeren: In 2024 hebben we ongeveer 2.000 jongeren bereikt met onder meer banenmarkten, hackathons, zorgdagen, de TOVve kunstwedstrijd en bezoeken aan de haven. Daarnaast hebben ongeveer 1.800 leerlingen en 300 begeleiders vanuit Vlaardingen totaal 61 busritten gemaakt met BUZZ010.
  • Bezetting programmateam: De bezetting van het programmateam van Vlaardingen mbo-stad is op volle sterkte. We hebben hard gewerkt aan een volwassen programmaorganisatie en die staat ondertussen. In 2024 bood het programma plaats aan twee mbo-stagiaires. Hierdoor kunnen we als gemeente steeds actiever inzetten op de genoemde pijlers en geven we het goede voorbeeld voor het mogelijk maken van stageplekken.
  • Samenwerking: Met onze partners werken we de projecten uit voor de Regiodeal. Daarnaast hebben we in juni 2024 een regiegroep geïnstalleerd, bestaande uit bestuurders van onze belangrijkste partners. We hebben de eerste concrete activiteiten in de Westwijk gehad met deelname van partners aan de banenmarkt en een succesvolle zorg-dag van de ZIA.
  • TOV: Ten eerste is, na een lange voorbereiding, de officiële oprichting van de Techniek Oriëntatie Vlaardingen (TOV) een feit. De kick-off van de TOV was op 22 januari 2025. De partners van de TOV gaan de locatie inrichten, programma’s ontwikkelen voor hun doelgroepen en de eerste groepen van scholen uit Vlaardingen ontvangen.
  • Begeleiding loopbaanoriëntatie: Samen met de Riverboard willen we zoveel mogelijk scholieren uit de regio kennis laten maken met de arbeidsmarkt. Daarom begeleiden we loopbaanoriëntatie. Dit doen we niet alleen samen met het Voortgezet Onderwijs; we beginnen zelfs al vanaf groep 6 van de basisschool. Bezoeken aan de Food, Zorg, Techniek en Haven moeten scholieren helpen bij de keuze voor een kansrijke opleiding en een baan.
  • Regiodeal: Mbo-stad maakt deel uit van de pijler 'Toeleiden naar toekomstbestendig werk' van de Regiodeal en de Regiodeal maakt uitbreiding van het programma mogelijk. Doelen zijn: FIA, ZIA en TOV helpen met doorontwikkelen, de combinatie Food en Zorg uitwerken, samen met onze partners bijdragen aan preventie en positieve gezondheid en aan talent-ontwikkeling in onze aandachtswijken. Samen met de andere hubs in de regio (o.a. Loods M en GoDare in Maassluis en de Mechatronica Campus in Schiedam) ontstaat een divers aanbod voor loopbaanoriëntatie, een opleiding en een baan en belangrijker: een zelfredzaam bestaan.
  • Campus District U: Belangrijk voor Vlaardingen mbo-stad is de ontwikkeling van het onderwijsgebouw op District U. Hier komen Lentiz (vmbo) en Albeda (mbo) in één gebouw, wat de doorlopende leerlijnen ten goede komt. We hebben plannen gemaakt om de scholen en hun scholieren een zachte landing te laten maken in District U, waar nu veel ouderen wonen. Door middel van buurtactiviteiten willen we scholieren en bewoners in het gebied met elkaar kennis laten maken. De komst van het gebouw betekent dat er straks drie praktijkonderwijslocaties dicht bij elkaar liggen. Dit biedt kansen voor synergie en potentie voor uitgebreidere campusontwikkeling.

Onderwijshuisvesting

  • IHP: Om goede huisvesting voor alle leerlingen in Vlaardingen te verzorgen, zijn we onverminderd doorgegaan met het uitvoeren van het Integraal Huisvestingsplan (IHP). Diverse scholen zijn van elkaar afhankelijk voor de uitvoering van de in het IHP opgenomen werkzaamheden. Vertragingen in een project van een school leidt daarbij tot knelpunten bij een andere school. Nu de eerste projecten de realisatiefase naderen, kunnen we in 2025 de verdere planning aanpassen. Daarnaast is de ruimte in de stad beperkt, hetgeen voor flinke uitdagingen zorgt bij het vinden van locaties voor tijdelijke huisvesting en nieuwbouw van scholen. De al bestaande behoefte aan uitbreiding van onderwijsruimte wordt alleen maar groter en urgenter met de groeiambities op het gebied van woningbouw in onze stad. In 2025 werken we verder aan de uitwerking van de in het IHP opgenomen projecten en spelen we in op nieuwe ontwikkelingen, zowel voor de eerste 4 jaar als voor de langere termijn tot 2040. 

STADSPROGRAMMA'S

Vanuit het programma Onderwijs, Economie en Haven vond ook inzet plaats voor het Stadsprogramma Nieuwe Binnenstad en het Stadsprogramma Nieuwe Westwijk. In de paragraaf over de stadsprogramma's beschrijven we de activiteiten die in het kader van die programma's plaatsvonden. In het hoofdstuk Onderwijs, Economie en Haven beperken we ons tot de 'reguliere' gemeentelijke inzet binnen het programma.  

ECONOMIE
In 2024 is hard gewerkt aan de verdere versterking van het economisch vestigingsklimaat in Vlaardingen. Dankzij de inzet en de betrokkenheid vanuit de organisatie en van onze partners hebben we belangrijke stappen gezet in het realiseren van onze ambities voor de stad.

  • Bedrijventerreinen: Op 1 februari 2024 heeft uw raad de visie Bedrijventerreinen Vlaardingen 2024-2034 unaniem vastgesteld. De nieuwe visie geeft onder andere duidelijkheid waar wij bedrijven willen verwelkomen en concentreren en waar woningen een plek kunnen krijgen. Dit was een wens vanuit het coalitieakkoord.
  • Citymarketing en vrijetijdseconomie: In 2023 maakte Vlaardingen Partners een vliegende start met stadsbrede citymarketing. Deze lijn is in 2024 met succes voortgezet. Vlaardingen Partners heeft het afgelopen jaar veel positiefs in de stad teweeggebracht en stappen gezet van lokale naar regionale en af en toe zelfs landelijke zichtbaarheid. We ervaren een goede samenwerking tussen de verschillende gemeentelijke teams en de citymarketingorganisatie die steeds verder vorm krijgt. In 2024 hebben we samen de merkpijlers benoemd, is de doelgroep verder geanalyseerd en verdiept en het verhaal van Vlaardingen geformuleerd. Dit geeft richting aan de gewenste toeristisch-recreatieve ontwikkeling die we ook in de concept omgevingsvisie hebben benoemd. 
    In 2024 verkenden we samenwerkingsmogelijkheden op gebied van groen en recreatie langs de Hoekse Lijn met de gemeenten langs de lijn. We verbeterden de gastvrijheid en toegankelijkheid van de stad voor bewoners en bezoekers door publicatie van openbare toiletten in de Hoge Noodapp. Daarnaast zijn wij ook meer datagedreven gaan werken op het gebied van citymarketing en toerisme, waardoor wij ontwikkelingen kunnen monitoren en professionaliseren. We deden onder meer onderzoek naar de behoeften van onze inwoners op gebied van vrijetijdsbesteding om dit uit te werken in het Programma Vrijetijdseconomie.
  • Detailhandelsbeleid: In 2023 gingen we in overleg met de detailhandel om te komen tot vernieuwing van ons detailhandelsbeleid. Dit leidde in februari 2024 tot uitgebreide input vanuit met name de ondernemers uit Vlaardingen Centrum. Mede hiermee zijn de kaders voor het nieuwe detailhandelsbeleid opgenomen in de concept omgevingsvisie. Ondertussen hebben we data over marktruimte en leegstand geactualiseerd en inventarisaties gemaakt van mogelijke versterkingen van de branchering van de binnenstad. Deze informatie gebruiken we inmiddels al voor het Programma Nieuwe Binnenstad.
  • Horecanota: Eind 2024 is het plan van aanpak voor de nieuwe horecanota opgesteld en hebben de eerste participatiesessies plaatsgevonden; We verstuurden een online vragenlijst naar alle horecaondernemers en organiseerden een bijeenkomst. Ook werd er een participatiebijeenkomst georganiseerd met onder andere de veiligheidsteams, de MRDH, de politie en het SUS-Team. Verder lieten we een verkenning van de marktruimte voor verschillende horecasectoren doen.
  • Accountmanagement: Onze accountmanagers Economie spelen een centrale rol in het relatiebeheer met ons bedrijfsleven. Naast deze dagelijkse rol organiseerden zij in 2024 verschillende activiteiten. Zo waren er bedrijfsbezoeken en een succesvol netwerkdiner voor CEO’s van Vlaardingse bedrijven samen met IKV Ondernemend Vlaardingen. Op de landelijke Dag van de Ondernemer in november, volgde een goed bezocht ondernemersontbijt met een inspirerende spreker. Daarmee bedankten we onze ondernemers en zetten wij hen in het zonnetje. Deze initiatieven dragen bij aan de relatie tussen de gemeente en de ondernemers, maar ook aan het versterken van de relatie tussen ondernemers onderling. Accountmanagement vanuit de gemeente draagt ook bij aan het signaleren van ondermijnende activiteiten of mensenhandel of een vermoeden daarvan.
    Wij blijven inzetten op verdere verbetering van de dienstverlening aan ondernemers door goede voorlichting aan ondernemers via het online Ondernemersloket op de website van de gemeente. Via de -eind 2024 uitgevoerde- Ondernemerspeiling achterhalen we hoe ondernemers onze dienstverlening en vestigingsklimaat ervaren en waar de verbeterpunten liggen.
  • MRDH Economisch Vestigingsklimaat: Binnen de regionale samenwerking voor het economisch vestigingsklimaat zijn we in 2024 gestart met een nieuwe integrale visie op het regionale economisch vestigingsklimaat. Deze wordt de basis voor de werkzaamheden binnen MRDH voor de komende jaren. Ook zijn we in MRDH-verband gestart met het ontwikkelen van een nieuwe kantorenstrategie. Deze strategie, afgestemd met het provinciale beleid, levert heldere kaders en opgaven voor de Vlaardingse kantorenmarkt op. En, mooi om te kunnen melden, we krijgen de door ons aangevraagde MRDH-bijdrage aan de verduurzamingsplannen voor de Vlaardingse bedrijventerreinen.
  • Onderwijs en arbeidsmarkt: Wij zetten in op een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt zodat Vlaardingers in eigen stad maximaal kans op een passende baan hebben bij één van de veelzijdige ondernemers met kleine en middelgrote bedrijven. We ondersteunen de Food Innovation Academy en de Zorg Innovatie Academie en werken samen in lokale en regionale netwerken. Zo dragen we bij aan het realiseren van onze ambitie van 'Vlaardingen als innovatieve MBO-opleidingsstad' en werken we aan verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt.
  • Partners: Ook in 2024 hebben wij weer de kracht van onze partners gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemers, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Economische Adviesraad Vlaardingen (EAV), Riverboard (waaronder kopgroep Leven Lang Ontwikkelen), zorgpartijen en onderwijspartijen, Stichting Vlaardingen Partners (SVP), Green Businessclub, IKV Ondernemend Vlaardingen, Stichting Ondernemersfonds Vlaardingen, Koninklijke Horeca Nederland, afd. Vlaardingen (KHN), Stichting Stadshart Vlaardingen (SSV) en Detailhandelsplatform Vlaardingen. 

HAVENS

  • Pleziervaartuigen Oude Haven: Het aantal pleziervaartuigen dat de Oude Haven van Vlaardingen bezoekt bleef in 2024 onder het gewenste niveau. Ligplaatsen en faciliteiten zijn voldoende aanwezig. Voornamelijk de hoge brandstofkosten weerhoudt mensen ervan om gebruik te maken van onze haven. Nieuwe plannen om de haven aantrekkelijker te maken worden onderzocht op de haalbaarheid.
  • KW-haven:
    • Hoogwateroplossing: Voor de hoogwateroplossing van de kades in de Buitenhaven en KW-haven is een plan uitgewerkt. De uitvoering hiervan start in 2025.
    • Vertrek: Een belangrijk overslagbedrijf in de KW-haven heeft zijn werkzaamheden moeten beëindigen. Inmiddels heeft zich, in 2025, op deze locatie een nieuwe overslagbedrijf gevestigd. 
    • Internationale regelgeving: De internationale regelgeving omtrent de veiligheid van openbare ligplaatsen in zeehavens wordt aangescherpt. In nauwe samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam kijken we naar de impact en mogelijke oplossingen voor de ligplaatsen in de KW-haven.

Voortgang nieuw beleid

Terug naar navigatie - Voortgang nieuw beleid

Amendement Gave Binnenstad
In het kader van de ontwikkeling van de binnenstad heeft de raad €500.000 beschikbaar gesteld voor een impuls. Het extra geld is bestemd voor verhogen van de kwaliteit van de buitenruimte en voor de gebiedsontwikkeling waarbij er een trekpleister voor de regio wordt uitgewerkt. De uitvoering van het amendement hebben we opgepakt vanuit Stadsprogramma Nieuwe Binnenstad. De acties die in dit kader uitgevoerd zijn, vindt u in de paragraaf over stadsprogramma Nieuwe Binnenstad onder de actie 'Gave Binnenstad'.

Standplaatsenbeleid
In maart heeft een participatiebijeenkomst plaatsgevonden met de standplaatshouders. Daarnaast zijn de bewoners en de ondernemers bevraagd over de standplaatsen. De resultaten worden verwerkt in het nieuwe beleid.

Beleidsnota's

Terug naar navigatie - Beleidsnota's
Beleidsnota's Jaar
Overgangsregeling standplaatsenbeleid 2024
Vestigingsbeleid detailhandel (in de Omgevingsvisie) 2024
Integraal huisvestingsplan primair, voortgezet en speciaal onderwijs 2020-2029
Citymarketingplan Vlaardingen 2023
Visie Bedrijventerreinen Vlaardingen 2024-2034 2023
Onderwijskansenbeleid 2023-2026 Vlaardingen 2023
Subsidieregeling Onderwijskansenbeleid 2023
Subsidieregeling Peuteropvang voor voorschoolse educatie 2023
Beleidsregels Tegemoetkoming kosten kinderopv op grond van SMI 2023
Vlaardingen MBO-stad 2022
Horeca en evenementenbesluit 2022
Ondersteuningsplan horeca Vlaardingen 2021-2024 2021
Startnotitie Vrijetijdseconomie 2021
Actualisatie Standplaatsenbeleid 2021
Voortgangsrapportage IHP 2021
Actualisatie Actieplan Economie 2020
Verordening Winkeltijden Vlaardingen 2020
Programma Levendige Binnenstad 2030 2020
Beeldkwaliteitsplan Binnenstad 2020
Onderwijsvisie 2020-2025 2019
De Binnenstad centraal 2018
Kadernota Samen aan zet 2017
Beheerplan Kades en glooiingen 2014

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Ambitie 14 - Onderwijs

Terug naar navigatie - Ambitie 14 - Onderwijs

De ambitie is:

  • Door een breed palet aan onderwijs aan te bieden en door zorg te dragen voor onderwijskansen aan alle kinderen, hebben jongeren de mogelijkheid om met goede kwalificaties de arbeidsmarkt in te stappen;
  • Gelijke kansen voor alle kinderen en jongeren, door het verbinden van school, thuis en omgeving;
  • In Vlaardingen gaan alle peuters goed voorbereid naar de basisschool en alle kleuters gaan zonder achterstand naar groep 3 van het primair onderwijs. Met de vijf doelstellingen:
    • Doel 1: De doorgaande lijn wordt gewaarborgd vanaf het vroegste moment
    • Doel 2: Meer (doelgroep)peuters gaan naar een voorschoolse voorziening
    • Doel 3: Een intensieve spreiding van een kwalitatief goed aanbod voor (doelgroep)kinderen
    • Doel 4: Meer ouders worden betrokken bij de taal- en brede ontwikkeling van hun kind
    • Doel 5: Monitoren van bereik, kwaliteit en resultaten
  • Wij zetten ons in om jongeren zo volwaardig mogelijk in onze samenleving te laten meedoen naar een positieve, zelfstandige toekomst;
  • Het tijdig en dichtbij aanbieden van ondersteuning aan jeugdigen die dit nodig hebben;
  • Vlaardingen is een mbo-stad, een stad van doeners, waar we de meerwaarde van het mbo voor onze leerlingen, inwoners en bedrijven benutten;
  • In Vlaardingen wordt kwalitatief goed onderwijs gegeven in geschikte, duurzame en multifunctionele onderwijsgebouwen met een gezond binnenklimaat (IHP).

Acties

Ambitie 15a - Economie

Terug naar navigatie - Ambitie 15a - Economie

In de programmabegroting 2024 zijn de volgende ambities neergelegd:

  • Wij bepalen waar wij bedrijven willen verwelkomen en concentreren en waar woningen een plek kunnen krijgen. Daarmee sturen we op het groeiend aantal aanvragen voor transformaties van commerciële ruimtes naar woningen en behoud van gezonde bedrijfsterreinen.
  • Wij spelen in op veranderend koopgedrag van consumenten, trends en ontwikkelingen in de detailhandel en versterken de binnenstad door detailhandel te laten landen op de juiste plekken in de stad.
  • Wij zetten in op het verbeteren van het aanbod en het imago van Vlaardingen en onder de aandacht brengen van het vestigingsklimaat om nieuwe bewoners, bezoekers, (schone) bedrijven en mbo-studenten naar Vlaardingen te trekken.
  • Wij zetten ons in om het vestigingsklimaat op de Vlaardingse bedrijventerreinen te verbeteren en bedrijven op de juiste plekken te laten landen.
  • Vlaardingen wordt dé stad waarin kennis en innovatie op het gebied van Zorg en Voeding zorgen voor duurzame welvaart en werkgelegenheid. De Food Innovation Academy laat zien dat ze een aantrekkende werking heeft op foodbedrijven en datzelfde beogen wij met de ontwikkeling van de ZIA (Zorg Innovatie Academie). 
  • Wij stimuleren groei van de werkgelegenheid door het versterken van de relatie en samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt en het onder de aandacht brengen van het vestigingsklimaat.

Acties

Ambitie 15b - Binnenstad

Terug naar navigatie - Ambitie 15b - Binnenstad

In 2024 hebben we er op diverse ‘sporen’ van het Programma Nieuwe Binnenstad vooruitgang geboekt; zowel in de planvorming voor de lange-termijn gebiedsontwikkeling als de korte termijn ingrepen (met name om de buitenruimte te verbeteren). De aanvullende middelen die de raad in 2024 vrijmaakte, hebben we aangewend voor onderzoeken ten behoeve van de gebiedsontwikkeling en het verbeteren van de buitenruimte in de binnenstad. Door die diverse onderzoeken kregen we een beter beeld bij hoe een compacte binnenstad eruit moet zien.

Acties

Verplichte indicatoren

Terug naar navigatie - Verplichte indicatoren

Indicatoren schoolverzuim
We lichten u het verschil tussen absoluut en relatief verzuim toe. Absoluut verzuim houdt in dat een leerplichtige jongere tussen de 5 en 16 jaar of een jongere van 16 of 17 jaar die valt onder de kwalificatieplicht, niet is ingeschreven op een school en ook niet is vrijgesteld van de inschrijvingsplicht. Van relatief verzuim is sprake als een op school ingeschreven leer- of kwalificatie plichtige jongere (5 t/m 17 jaar) ongeoorloofd afwezig is (dus niet ziek). Dit betreft zowel kortdurend relatief verzuim (spijbelen), als langdurend relatief verzuim (langer dan 4 weken aaneengesloten afwezig). Voortijdig schoolverlaters zijn leerlingen (12 t/m 23 jaar) die voortijdig, dat wil zeggen zonder startkwalificatie, het onderwijs verlaten. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger.

Programma Onderwijs, economie en haven
Onderwijs en economie Bron Vlaardingen 2023 50.000 - 100.000 inw. 2023 Nederland 2023 Vlaardingen 2024 50.000 - 100.000 inw. 2024 Nederland 2024
Absoluut verzuim (per 1000 leerlingen) DUO 46,4 n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Relatief verzuim (per 1000 leerlingen) DUO 31 n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Vroegtijdig schoolverlaters zonder startkwalificatie (% deelnemers aan het VO en MBO)* INGRADO 2,9% n.n.b. 2,4% n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Functiemenging (%) LISA n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Vestiging (van bedrijven) (per 1000 inwoners in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar) LISA n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.
* Deze cijfers zijn naar verwachting pas november 2024 bekend

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen
MRDH - Bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat (EV)
De bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat (EV) is door het algemeen bestuur van de MRDH ingesteld ter behartiging van taken op het terrein van de economische ontwikkeling van de Metropoolregio, waaronder het ontwikkelen en realiseren van beleid en het nemen van maatregelen ter versterking van het economisch vestigingsklimaat binnen de Metropoolregio. Deelnemers zijn de portefeuillehouders Economisch vestigingsklimaat van de 21 MRDH gemeenten.

Overzicht programma Onderwijs, economie en haven

Terug naar navigatie - Overzicht programma Onderwijs, economie en haven

   

Bedragen x €1.000
Onderwijs, Economie en Haven Realisatie 2023 Primaire begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Realisatie 2024 Verschil begroting - realisatie
Lasten 18.175 23.816 25.252 21.325 3.926
Baten 9.010 7.176 9.856 9.602 254
Gerealiseerd saldo van baten en lasten -9.166 -16.640 -15.395 -11.723 -3.672
Stortingen 0 0 -457 58 -516
Onttrekkingen 0 0 254 254 0
Mutaties reserves 0 0 711 196 516

Taakvelden programma Onderwijs, economie en haven

Terug naar navigatie - Taakvelden programma Onderwijs, economie en haven
Bedragen x €1.000
Onderwijs, economie en haven Realisatie 2023 Primaire begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Realisatie 2024 Verschil begroting - realisatie
TV2.3 Recreatieve havens
Lasten 974 946 946 977 -31
Baten 98 108 108 102 6
Totaal TV2.3 Recreatieve havens -877 -838 -838 -875 37
TV2.4 Economische havens en waterwegen
Lasten 1.327 1.079 1.191 946 245
Baten 1.223 1.010 1.010 886 124
Totaal TV2.4 Economische havens en waterwegen -105 -69 -181 -60 -121
TV3.1 Economische ontwikkeling
Lasten 2.906 6.277 6.293 3.327 2.966
Baten 1.850 524 1.237 1.147 90
Totaal TV3.1 Economische ontwikkeling -1.055 -5.753 -5.056 -2.180 -2.876
TV3.3 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen
Lasten 31 34 35 31 4
Baten 3 4 4 0 4
Totaal TV3.3 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen -28 -29 -30 -31 1
TV4.1 Openbaar basisonderwijs
Lasten 799 692 684 752 -67
Baten 0 0 0 46 -46
Totaal TV4.1 Openbaar basisonderwijs -799 -692 -684 -705 21
TV4.2 Onderwijshuisvesting
Lasten 4.451 5.400 4.927 4.678 249
Baten 628 425 485 589 -104
Totaal TV4.2 Onderwijshuisvesting -3.823 -4.976 -4.442 -4.089 -353
TV4.3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken
Lasten 7.291 8.159 10.320 9.850 470
Baten 5.198 5.105 7.012 6.832 180
Totaal TV4.3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken -2.093 -3.054 -3.308 -3.018 -290
TV6.1 Samenkracht en burgerparticipatie
Lasten 396 1.228 855 765 90
Baten 10 0 0 0 0
Totaal TV6.1 Samenkracht en burgerparticipatie -386 -1.228 -855 -765 -90
TV0.10 Mutaties reserves
Lasten 0 0 0 0 0
Stortingen 0 0 -457 58 -516
Onttrekkingen 0 0 254 254 0
Totaal TV0.10 Mutaties reserves 0 0 711 196 516

Analyse verschillen programma Onderwijs, economie en haven

Terug naar navigatie - Analyse verschillen programma Onderwijs, economie en haven
Analyse verschillen programma Onderwijs, economie en haven Lasten Baten
Taakveld 2.3 Recreatieve havens -31 6
De overige afwijkingen worden veroorzaakt door diverse kleine verschillen en worden niet nader toegelicht. -31 6
Taakveld 2.4 Economische havens en waterwegen 245 124
Havengelden
Het voordeel op de lasten wordt veroorzaakt door minder baggerwerkzaamheden dan gepland en door uitstel van werkzaamheden door capaciteitsproblemen bij de aannemer. 236
De onderschrijding op de geraamde baten wordt veroorzaakt door minder overslag vanwege economische ontwikkelingen waaronder de oorlog in Oekraïne. 124
Niet nader toe te lichten verschillen
Het overige voordeel op de lasten van € 9.000 wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht. 9
Taakveld 3.1 Economische ontwikkeling 2.966 90
Binnenstadsmanagement
In 2024 is er op diverse ‘sporen’ van het Programma Nieuwe Binnenstad vooruitgang geboekt, zowel in de planvorming voor de lange-termijn gebiedsontwikkeling als de korte-termijningrepen, met name om de buitenruimte te verbeteren. De additionele middelen die in 2024 zijn vrijgemaakt, zijn aangewend voor onderzoeken ten behoeve van de gebiedsontwikkeling en het verbeteren van de buitenruimte in de Binnenstad. De totale onderbesteding voor Binnenstad is € 2.331.442,-. Omdat naar verwachting de kosten de komende jaren flink zullen gaan oplopen, vooral door strategische aankopen en andere investeringen in de Binnenstad, is het voorstel om dit overschot over te hevelen naar 2025. 2.331
Gebouwen Economische ontwikkeling
Het voordeel van € 650.000 op de lasten heeft betrekking op het onderdeel gebouwen. Voor de toelichting hierop wordt verwezen naar het onderdeel 'Centrale toelichting gemeentelijk vastgoed' in de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen. 650
Een nadeel van € 90.000 op de baten heeft betrekking op het onderdeel gebouwen. Voor de toelichting hierop wordt verwezen naar het onderdeel 'Centrale toelichting gemeentelijk vastgoed' in de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen. 90
Niet nader toe te lichten verschillen
Het overige nadeel op de lasten van € 15.000 wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht. -15
Taakveld 3.3 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen 4 4
Niet nader toe te lichten verschillen
Het voordeel op de lasten van € 4.000 op dit taakveld wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht. 4
Het nadeel op de baten van € 4.000 op dit taakveld wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht. 4
Taakveld 4.1 Openbaar basisonderwijs -67 -46
Schoolzwemmen
De kosten voor het schoolzwemmen waren in 2024 hoger dan het budget. Eigenlijk zijn de kosten al een aantal jaren hoger dan het budget. In het verleden waren deze overschrijdingen lager en werden afgedekt door onderschrijdingen op gerelateerde budgetten. Door de gestegen kosten en volumes is er nu sprake van een overschrijding van € 80.000,-. -80
Niet nader toe te lichten verschillen
Het voordeel op de lasten van € 12.000 en voordeel op de baten van € 46.000 op dit taakveld wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht. 12 -46
Taakveld 4.2 Onderwijshuisvesting 249 -104
Huisvesting openbaar basisonderwijs
Het resterende bedrag op deze kostenplaats bestaat uit het in de 2e VGR uit de reserve onderwijshuisvesting toegevoegde budget voor het uitvoeren van herstelwerkzaamheden van geconstateerde betonrot van het type kwaaitaalvloeren. De werkzaamheden vinden pas in 2025 plaats. Het bedrag vloeit terug naar de reserve. 453
Huisvesting bijzonder basisonderwijs
Op deze kostenplaats worden diverse baten verantwoord bestaande uit bijdragen van scholen aan eerder gedane investeringen (ter dekking van kapitaallasten gemeente) en een bijdrage van een school aan de huur van het gebouw waar zij deels vergoeding van het Rijk voor ontvangen (voor exploitatie en onderhoud). Deze bedragen zijn nog niet geraamd, maar zullen we meenemen in de voortgangsrapportage. -82
Gebouwen onderwijshuisvesting
Een nadeel van € 207.000 op de lasten heeft betrekking op het onderdeel gebouwen. Voor de toelichting hierop wordt verwezen naar het onderdeel 'Centrale toelichting gemeentelijk vastgoed' in de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen. -207
Een nadeel van € 4.000 op de baten heeft betrekking op het onderdeel gebouwen. Voor de toelichting hierop wordt verwezen naar het onderdeel 'Centrale toelichting gemeentelijk vastgoed' in de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen. 4
Niet nader toe te lichten verschillen
Het overige voordeel van de lasten op dit taakveld van € 3.000 wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht. 3
Het overige nadeel op de baten van € 26.000 wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht. -26
Taakveld 4.3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken 470 180
Onderwijsachterstandenbeleid
Voor de kostenplaats Onderwijsachterstandenbeleid Rijk is een onderschrijding over 2024. Enerzijds is de definitieve SPUK-bijdrage van de Rijksoverheid (in de definitieve toekenning van september 2024) positiever uitgevallen. Dit extra budget wordt benut in 2025, omdat het te kort dag was in 2024 dit budget te besteden. De SPUK Onderwijsachterstandenbeleidsmiddelen mogen de gehele GOAB-periode 2023-2026 worden besteed. Anderzijds vonden in 2024 een aantal grote terugvorderingen over 2023 plaats. Dit zijn de subsidierelaties voor de plekken in de Voorschoolse Educatie. Het is lastig om exact in te schatten hoeveel peuters daadwerkelijk de gesubsidieerde plekken gaan nutten. De terugvorderingen in 2024 zijn al aanzienlijk meer in control ten opzichte van de voorgaande jaren, omdat gedurende het subsidiejaar (boekjaar) de voortgang beter wordt gemonitord en accountgesprekken plaatsvinden. 841 841
Nationaal programma onderwijs
De in 2024 verantwoorde lasten betreffen vooruitbetaalde subsidies uit voorgaande jaren. Deze kosten worden volledig gedekt door de nog beschikbare middelen (balanspost) voor het nationaal onderwijs programma. -658 -658
Vlaardingen MBO-Stad
De bezetting van het programmateam van MBO-Stad is in de loop van 2024 op volle sterkte gekomen en bestaat uit 4 Fte. In de oorspronkelijke nota Vlaardingen MBO-Stad was 2,5 Fte begroot. Deze hogere bezetting anticipeert op de toename van nieuwe en uitbreiding van bestaande projecten in verband met de regiodeal. (NB: het eerste van ongeveer 20 potentiële projecten t/m 2028 is ondertussen toegewezen). Door overheveling van het overschot op het programma vanuit 2023, is in 2024 ruim binnen de begroting gebleven. Door de hogere bezetting is in 2024 is wel voorzichtig opgegaan met de beschikbare middelen. Hierdoor is er een voordeel op de lasten van € 140.000. Voor 2025 dreigt een tekort vanwege de hogere bezetting. Daarom wordt, net als vorig jaar, voorgesteld om het resterend budget van 2024 ad. €140.000 over te hevelen naar 2025, om zo opnieuw binnen de begroting te blijven. 140
Overige kleinere verschillen
Binnen dit taakveld zijn een drietal posten onder de € 50.000 verschil die samen een voordeel opleveren van € 133.000. Dit betreft leerlingenvervoer, avondschool en het gemeentelijk deel van het onderwijsachterstandenbeleid. Het voordeel op leerlingenvervoer is een afwijking die ontstaat uit iets minder gebruik dan begroot. Vanwege het open einde karakter kan een dergelijk verschil ontstaan. De avondschool betreft een voorziening die inmiddels is beeindigd. Dit budget zal bij de eerste voortgangsrapportage 2025 worden afgeraamd. Het voordeel op het gemeentelijk deel van het achterstandenbeleid wordt veroorzaakt door een tweetal teruggevorderde subsidies. 133
Niet nader te verklaren verschillen
Het overige voordeel van de lasten op dit taakveld van € 14.000 wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht. 14
Het overige nadeel op de baten van € 3.000 wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht. -3
Taakveld 6.1 Samenkracht en burgerparticipatie 90 0
Kinderopvang algemeen
Deze kostenplaats betreft uitvoeringskosten GGD voor inspecties bij de kinderopvang (incl. gastouders). In 2024 is een deel hiervan niet besteed, hoofdzakelijk vanwege personele tekorten bij de GGD. Hierdoor is een aantal onderzoeken niet uitgevoerd. 117
Niet nader te verklaren verschillen
Het overige nadeel op de lasten wordt veroorzaakt door diverse kleine verschillen en wordt niet nader toegelicht. -27
Taakveld 0.10 Mutaties reserves -516 0
Storting positief onderhoudsresultaat reserve onderhoud/verduurzaming gebouwen
Deze niet geraamde storting ad. € 65.000 betreft een storting van het positieve resultaat op onderhoud binnen dit programma in de reserve onderhoud/verduurzaming gebouwen ten behoeve van de dekking van de kapitaallasten voor de duurzaamheidsmaatregelen aan het gemeentelijk vastgoed conform uw Raadsbesluit bij het Beheerplan 2024-2033. -65
Correctie onttrekkking WLZ reserve onderwijshuisvesting m.b.t.herstelwerkzaamheden kwaaitaalvloeren -451

Reserves en voorzieningen

Terug naar navigatie - Reserves en voorzieningen
Reserves (bedragen x € 1.000) 01-01-2024 + - 31-12-2024
Onderwijshuisvesting 1.500 -7 0 1.493
Revitalisering binnenstad 387 0 133 254
Totaal reserves 1.887 -7 133 1.747

Reserve Onderwijshuisvesting
De reserve onderwijshuisvesting is gemaximaliseerd tot € 1.5 miljoen. De reserve kan ingezet worden voor de dekking van onvoorziene uitgaven.

Reserve Revitalisering Binnenstad
De reserve is voor dekking van uitgaven aan projecten die er aan bijdragen dat de binnenstad een aantrekkelijk verblijfsgebied wordt en blijft. In 2024 is er geen gebruik gemaakt van deze reserve. De verwachting is dat de kosten de komende jaren flink zullen gaan oplopen, vooral door strategische aankopen en andere investeringen in de Binnenstad, waarvoor ook deze reserve ook benut zal worden.

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen

Voor dit programma zijn in 2024 de volgende investeringen gedaan.

Investeringen Oorspronkelijk Krediet (Restant) Krediet 01-01-2024 Lasten 2024 Baten 2024 Saldo 31-12-2024 Vrijval krediet Status
Oosthavenkade 2.973.000 504.977 33.801 0 471.177 Het project loopt tot en met 2025
Kuiperstraat deel 2 2024-2025 385.000 337.299 0 0 337.299 Het project loopt tot en met 2025
IHP Uitbr. Renovatie Palet Holy 198.368 30.000 162.647 0 -132.647 Het project loopt tot en met 2026
IHP Uitbr. Renovatie Hoeksteen 192.273 86.000 159.335 0 -73.335 Het project loopt tot en met 2026
IHP Maatregelen binnenmilieu 6.065.990 624.000 519.991 20.100 124.109 Het project loopt tot en met 2025
IHP Nieuwbouw Calvijn Christal 1.524.615 0 405 0 -405 Het project loopt tot en met 2027
IHP Nieuwbouw Klimop Breinpaleis 460.369 0 0 0 0 Het project loopt tot en met 2028
IHP Uitbr. Renovatie VOS 0 0 284.402 0 -284.402 Het project loopt tot en met eind 2026
Progr. Onderwijshuisvest. verv.2024 539.000 539.000 530.642 0 8.358 Het project loopt tot en met 2025
Inventaris e.d. onderwijs 2022 (verv 515.000 10.665 -5.664 0 16.329 16.329 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Progr. Onderwijshuisvest. verv.2023 515.000 515.000 365.888 0 149.112 Het project loopt tot en met 2025
IHP: Fietsenstalling Albeda Lentiz 1.500.000 0 0 0 0 Het project loopt tot en met 2025
IHP: Grondaankoop Lentiz District U 4.043.400 3.544.379 3.543.399 0 980 Het project loopt tot en met 2025
IHP: Voorber.krediet Albeda Lentiz 23.977.460 992.000 44.039 0 947.961 Het project loopt tot en met 2026
IHP: Holy, renovatie + Kinderopvang 7.309.000 0 0 0 0 Het project loopt tot en met 2026
IHP: Hoeksteen, renovatie + Kinderop 6.897.545 30.000 104.370 0 -74.370 Het project loopt tot en met 2025
Voorber. Krediet Geuzencol Will zw l 360.000 360.000 0 0 360.000 Het project loopt tot en met 2026
Voorber. Krediet IKC De Singel 247.000 247.000 0 0 247.000 Het project loopt tot en met 2026
VDZ Oosthavenkade (DGB) 18.973 18.973 0 0 18.973 Het project loopt tot en met 2027
VDZ Goudsesingel (OND) 5.921 5.921 0 0 5.921 Het project loopt tot en met 2027
VDZ Baarnhoeve (SPORT) 82.405 82.405 0 0 82.405 Het project loopt tot en met 2027
VDZ Callenburgstraat (SPORT) 37.280 37.280 0 0 37.280 Het project loopt tot en met 2027
VDZ Kortedijk 17 (Overig) 11.898 11.898 0 0 11.898 Het project loopt tot en met 2027
VDZ Kortedijk 51 (Overig) 6.889 6.889 0 0 6.889 Het project loopt tot en met 2027
Totaal 57.866.384 7.983.685 5.743.254 20.100 2.260.531 16.329

Toelichting op afwijking investeringen

IHP Uitbreiding Renovatie Palet Holy
Tijdens de 2de VGR 2024 is besloten om de kredieten in tijd te verschuiven. Er heeft een actualisatie plaatsgevonden, waarbij er is gekeken naar het jaar waarin de uitgaven worden gedaan. Hierdoor zijn de budgetten van de kredieten verschoven naar 2025 en verder. Waardoor er voldoende budget is in het komende jaar.

IHP Uitbreiding Renovatie Hoeksteen
Tijdens de 2de VGR 2024 is besloten om de kredieten in tijd te verschuiven. Er heeft een actualisatie plaatsgevonden, waarbij er is gekeken naar het jaar waarin de uitgaven worden gedaan. Hierdoor zijn de budgetten van de kredieten verschoven naar 2025 en verder. Waardoor er voldoende budget is in het komende jaar.

IHP Nieuwbouw Calvijn Christal
Tijdens de 2de VGR 2024 is besloten om de kredieten in tijd te verschuiven. Er heeft een actualisatie plaatsgevonden, waarbij er is gekeken naar het jaar waarin de uitgaven worden gedaan. Hierdoor zijn de budgetten van de kredieten verschoven naar 2025 en verder. Waardoor er voldoende budget is in het komende jaar.

IHP Uitbreiding Renovatie VOS
Renovatie Het College Vos is een project uit het IHP. Hiervoor is in 2021 voorbereidingskrediet door de raad toegekend.  De Aanloopfase heeft wat langer geduurd. School heeft nu pas facturen ingediend voor de voorbereidingskosten. In 2025 gaat de voorbereiding en uitvoeringsfase eindelijk lopen.

IHP: Hoeksteen, renovatie + Kinderopvang
Tijdens de 2de VGR 2024 is besloten om de kredieten in tijd te verschuiven. Er heeft een actualisatie plaatsgevonden, waarbij er is gekeken naar het jaar waarin de uitgaven worden gedaan. Hierdoor zijn de budgetten van de kredieten verschoven naar 2025 en verder. Waardoor er voldoende budget is in het komende jaar.