Het Actieplan Mobiliteit vormt het kader voor het gemeentelijk beleid op het gebied van verkeer en mobiliteit. De gemeenteraad heeft de Mobiliteitsagenda vastgesteld, als eerste uitvoeringsprogramma van het actieplan. In deze agenda zijn de ambities uit het Actieplan Mobiliteit verder geconcretiseerd met een breed scala aan concrete projecten en beleidsrichtingen voor de korte, middellange en lange termijn. Het coalitieakkoord benadrukt het belang van een toegankelijke openbare ruimte binnen het Actieplan Mobiliteit.
Verkeersveiligheid
- Holysingel: In lijn met uw motie 'Snelheidsbeperkende maatregelen Holysingel' voerden wij een onderzoek uit naar snelheidsbeperkende maatregelen voor de Holysingel. Als pilot versmalden we de rijbaan en plaatsten we flexflitsers. Deze maatregelen droegen gezamenlijk bij aan een verlaging van de snelheid en een verbetering van de verkeersveiligheid op de Holysingel. Daarom hebben we de rijbaanversmalling permanent ingevoerd en zijn we in gesprek gegaan met het OM om te verkennen waar we in de stad nog meer flexflitsers kunnen plaatsen. We verwachten in 2025 nieuwe locaties voor flexflitsers te kunnen bepalen.
- Subsidie voor verkeersveiligheid: Het continu verbeteren van de verkeersveiligheid in de stad blijft een prioriteit. In 2024 hebben we weer een bijdrage aangevraagd uit de Rijkssubsidie Investeringsimpuls Verkeersveiligheid. Voor deze tweede tranche hebben we in 2024 diverse projecten ingediend, die we in de periode tot en met 2027 gaan uitvoeren.
Deelmobiliteit
- Aanbieders: In 2024 verleenden we de eerste vergunningen aan aanbieders van deelmobiliteit. Helaas zijn aanbieders van deelscooters en deelfietsen in Vlaardingen gestopt vanwege onder andere lage gebruikersaantallen en vandalisme. We blijven in gesprek met aanbieders om deelmobiliteit beter aan te laten sluiten op de behoeften van de stad. We hebben daarbij vooral aandacht voor locaties met nieuwe woningbouwontwikkelingen.
- Regio: Met de MRDH stemmen we af om mogelijkheden te onderzoeken om deelmobiliteit op regionaal niveau te organiseren. We blijven nauw aangesloten bij de regionale ontwikkelingen, maar wachten hier niet op.
Parkeren
- Stop & shop: In 2024 realiseerden we twee nieuwe Stop & Shop-parkeerplaatsen aan de oostzijde van de Waalstraat om kort parkeren voor bezoekers te vergemakkelijken.
- Kuiperstraat: We sloten de Kuiperstraat af voor autoverkeer om de leefbaarheid en verblijfskwaliteit te verbeteren.
- Fransenstraat: We legden een laad- en loszone aan op de Fransenstraat om de logistieke afhandeling efficiënter te maken.
- Gehandicaptenparkeerplek & -kaart: De laatste jaren steeg het aantal aanvragen voor een gehandicaptenparkeerplaats en de gehandicaptenparkeerkaart. Door in de ureninzet op parkeren te vergroten, konden we aanvragers beter van dienst zijn.
- Parkeerdrukmeting: In 2024 lieten we een parkeerdrukmeting uitvoeren in de hele stad. De uitkomsten bieden waardevolle inzichten die bijdragen aan goed afgewogen keuzes bij stedelijke ontwikkelingen en het beter afstemmen van parkeermaatregelen op de behoeften van bewoners, ondernemers en bezoekers. Daarnaast wordt de openbare informatie in de kaartenbalie van de gemeente bijgewerkt met de meest recente parkeerdrukcijfers. Zo kunnen zowel bewoners als initiatiefnemers eenvoudig zien wat de actuele parkeerdruk is in een specifieke straat of wijk. Voor initiatiefnemers is het daarbij handig om rekening te houden met de parkeerdruk in relatie tot hun voorgenomen initiatief.
Blankenburgverbinding opgeleverd
- Openstellingsvergunning: In 2024 is de Blankenburgverbinding, een project van Rijkswaterstaat, opgeleverd. Wij hebben als bevoegd gezag de openstellingsvergunning verleend voor zowel de Hollandtunnel als de Maasdeltatunnel.