Groen en Milieu

Terugblik

Terug naar navigatie - Terugblik

Groene handen uit de mouwen

Groen brengt de stad leven. Bomen, struiken, bloemen geven de wijken een eigen identiteit. Een groene omgeving nodigt uit om te bewegen, om ergens lekker te gaan zitten en elkaar te ontmoeten én is gezonder om in te leven.  We hebben daarom ook in 2024 weer volop gewerkt aan groei en bloei in de stad. Dat deden we allereerst door het groen in onze stad goed te onderhouden. Van het maaien van onze ecologische bermen, bloemenweides en gazons tot het schoffelen van de beplantingsvakken en het snoeien van bomen en heesters. Het zijn werkzaamheden die minder nieuwswaardig zijn dan de verschillende mooie grote projecten, maar die essentieel zijn voor de leefbaarheid en het groene karakter van onze stad. 

Daarnaast mochten we de stad verder vergroenen: Zo fleurden we de binnenstad op met nieuw groen op het Weeshuisplein, bij het Westnieuwland en de Smalle Havenstraat. We werkten aan het ecologisch onderhoud van wijkpark Holy met professionals en een groep gedreven Vlaardingers met een groen hart. En ook de bouw van de 'ecokathedraal' in de Babberspolder is een mooi voorbeeld van hoe we de stadsnatuur het afgelopen jaar versterkten. Het belangrijkste resultaat is natuurlijk dat Vlaardingen hiermee een stad wordt waar het beter leven is voor mens en natuur. Maar toch genoten we ook van het feestelijke moment waarop bekend werd dat we met onze groene activiteiten én de inzet van bewoners die hun tuin vergroenden, voor de tweede keer op rij het  NK Tegelwippen wonnen!

Ook bij de renovatie van speel- en sportplekken hadden we volop aandacht voor groen. Daarnaast keken we hier ook naar bereikbaarheid en inclusiviteit.  In 2024 stelde de gemeenteraad aanvullend budget beschikbaar om de speelvoorzieningen van Vlaardingen voor iedereen toegankelijk en bereikbaar te maken. Speelplekken die we in 2024 hebben opgeknapt en vergroend, vindt u aan de Willem Pijperstraat, Lissabonweg, Prins Hendriklaan, Abcoudehoeve en de Eksterlaan.

In dit programma leest u meer over hoe we in 2024 werkten aan onze ambities op het gebied van beheer, ontwikkeling en onderhoud van ons groen. De groenactiviteiten uit dit programma sluiten natuurlijk aan op hoe we in 2024 verder werkten aan de focuspunten uit Stadsprogramma Groen. U leest hier meer over in de paragraaf over de Stadsprogramma's elders in deze jaarstukken.

 

Energietransitie 

Landelijk zien we dat de energietransitie minder snel gaat dan gewenst. Daarom hebben we vanuit de energieregio een gezamenlijk plan gemaakt om de energietransitie een stevige impuls te geven. Zo staan we met elkaar klaar om de Rijksoverheid te helpen bij het versnellen van de warmtetransitie. Door de schaalgrootte, bebouwingsdichtheid en de beschikbaarheid van warmtebronnen biedt onze regio namelijk unieke kansen. De regio wil inzetten op het aansluiten van beduidend meer woningen op collectieve warmtenetten in 2030 en 2035. Dit biedt ook voor Vlaardingen kansen in de energietransitie.

Daarnaast is in 2024 bij Prinsjesdag duidelijk geworden dat het Rijk de doelstellingen en de verhoging van de budgetten grotendeels in stand houdt. De WGIW (Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie) is vastgesteld en geeft ons een krachtig instrument om daadwerkelijk aardgasvrij te worden. Dat kan echter alleen als ook de WCW (Wet collectieve warmtevoorziening) wordt vastgesteld zodat er duidelijkheid kan komen voor de business cases voor aardgasvrije wijken.

Voor isolatieprojecten blijven alle middelen tot 2030 beschikbaar. De looptijd van diverse regelingen is verlengd omdat de praktijk leert dat er meer tijd nodig is voor voorbereiding en uitvoering. In Vlaardingen is de start van de Lokale Aanpak Isolatie iets vertraagd. De rest van de projecten is in uitvoering.

De netbeheerders hebben in 2024 voor Zuid-Holland netcongestie afgekondigd. Dat betekent dat nieuwe grootverbruik-aansluitingen op een wachtlijst komen. Stedin was al bezig met plannen voor verzwaring van de energie-infrastructuur in Vlaardingen. De uitvoering van deze plannen start in 2027, we zijn dit al met Stedin aan het voorbereiden.

In 2024 hebben we gezocht naar een marktpartij die voor ons een rol kan spelen in de informatievoorziening over energie aan inwoners en ondernemers in Vlaardingen. We hebben hieruit geconcludeerd dat de markt niet kan leveren wat wij als gemeente voor ogen hebben. Begin 2025 zullen wij daarom ons eigen loket openen. Dit is in eerste instantie gericht op inwoners en zullen we daarna uitbreiden naar ondernemers.

In 2024 namen wij verder de monitor Nieuwe Energie in gebruik. Met deze monitor zijn we in staat om de effecten van onze projecten op basis van indicatoren inzichtelijk te maken. 

Naast de in dit programma opgenomen ambities en acties, vindt u meer informatie over onze activiteiten op het gebied van de energietransitie in de paragraaf over de Stadsprogramma's elders in deze jaarstukken.

 

Klimaatadaptatie 

Het veranderende klimaat heeft een grote impact op onze leefomgeving. Stormen, piekbuien, langdurige droogte en hittegolven komen steeds vaker voor en veroorzaken steeds vaker schade en overlast. In 2024 hebben we ingezet op een stad die beter bestand is tegen een klimaatstootje.  We grepen ophogingsprojecten, gebiedsontwikkelingen en werkzaamheden in de openbare ruimte aan om de stad beter weerbaar te maken tegen extreem weer.  Dat deden we waar mogelijk samen met onze bewoners, bedrijven en andere partners in de stad. Zo hebben we samen met bewoners van de Indische Buurt de dakoppervlakken van het riool losgekoppeld. We deelden en ontwikkelden kennis, informeerden over mogelijke maatregelen en stimuleerden actie door subsidie. De collectieve subsidieregeling voor klimaatadaptieve maatregelen is vervangen door een nieuwe subsidieregeling Klimaatadaptatie, waarbij nu ook individuele initiatieven gestimuleerd worden. We hebben beleid, regelgeving en kansen op elkaar afgestemd en implementeerden hierbij de uitgangspunten van de Omgevingswet. 

 

Leefbare lucht & geluid

Om te werken aan een stad waar het plezierig en gezond wonen is, hebben we ook in 2024 ingezet op het milieu. Geen overbodige luxe in onze stad. Omringd door industrie, steden en wegen, heeft onze stad te maken met een nodige milieudruk.  Daarnaast hebben we ons ook gericht op het thema 'geluid'. Geluid is een vaak over het hoofd gezien aspect van milieu, maar wel van groot belang voor de leefbaarheid van onze stad. In 2024 maakten we een nieuwe Actieplan geluid voor de komende periode van vijf jaar. Deze heeft voor bewoners ter inzage gelegen en uw gemeenteraad kon in 2024 wensen en bedenkingen meegeven. In het plan staan acties voor de komende 5 jaar om de geluidsituatie in Vlaardingen te verbeteren. Zo werken we aan het aanleggen van stiller asfalt, geven vervolg aan het saneren van gevels in het kader van verkeerslawaai en de overige geluidsambities, zoals mobiliteit en verkeer. 

Voortgang nieuw beleid

Terug naar navigatie - Voortgang nieuw beleid
  • Groenvisie: In 2024 stelde uw raad de nieuwe groenvisie vast. Een visie met aandacht voor het behoud, verbetering en uitbreiding van het groen in onze stad en voor het versterken van groenstructuren in en om de stad. Een groene stad is beter bestand tegen klimaatextremen, zorgt voor een gezondere leefomgeving,  geeft de stad een eigen identiteit, zorgt voor een rijke biodiversiteit en biedt het volop mogelijkheden om buiten te spelen, bewegen en elkaar te ontmoeten. Met het vaststellen van de groenvisie en de uitvoeringsplannen die we maken aan de hand van deze nieuwe visie, geven we invulling aan onze groenambities. Ook verwerkten we de uitkomsten uit het rekenkameronderzoek naar het beheer van de openbare ruimte in deze stukken. 
  • Verhogen onderhoudsniveau: Met het amendement 'Vervroegd verhogen onderhoudsniveau' heeft de raad aanvullend budget vrijgemaakt om onder andere achterstanden in het groenonderhoud vervroegd weg te werken. In 2024 hebben we hiermee knelpunten opgelost. Zo konden we op verschillende plekken slecht aangeslagen beplanting vervangen. Bij de Mozartlaan vormden we een gazon om. We hebben hier beplanting gezet, waardoor de plek zowel meer ecologische rijkdom kreeg als een beter aanzien. 

 

Beleidsnota's

Terug naar navigatie - Beleidsnota's
Beleidsnota's Jaar
Gebiedsvisie Broekpolder 2040 2022
Integraal inrichtingsplan Broekpolder 2009
Groenvisie 2024-2034 2024
Bomenverordening Vlaardingen 2023 2023
Agenda Duurzaamheid 2021-2030 2021
Strategie Klimaatadaptatie 2021-2024 2021
Regionale Energiestrategie 1.0 (RES) 2021
Transitievisie Warmte 2022-2026 2021
Actieplan Luchtkwaliteit 2021-2023 2021
Nota Bodembeheer 2021
Programma Stedelijk Water 2024 2023
Actieplan geluid 2024-2029 2025
Actieplan halvering restafval Vlaardingen 2019
Actieplan Mobiliteit 2018 2018
Beleidsplan huishoudelijk afval 2017
Beleidskader Windenergie 2017
Route gevaarlijke stoffen 2017
Duurzame nieuwbouw 2017
Visie Openbare ruimte 2016
Beleid Hogere waarden Vlaardingen 2016
Visiedocument Externe veiligheid 2012
Ambitiedocument Gebiedsgericht milieubeleid 2012

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Ambitie 6 - Genieten van een groene omgeving die bijdraagt aan een gezondere stad

Terug naar navigatie - Ambitie 6 - Genieten van een groene omgeving die bijdraagt aan een gezondere stad

Een omgeving die uitnodigt om buiten te zijn, waar je je buren en vrienden ontmoet en waar je de stad kunt doorkruisen via groene verbindingen. Dat is hoe we Vlaardingen graag zien! Om bij te dragen aan deze ambitie hebben we ons afgelopen jaar weer ingezet met allerlei actie en projecten voor het groen in onze stad: van het NK-tegelwippen tot aan het verstrekken van informatie aan bewoners over de invulling van een geveltuin.

Acties

Ambitie 7a - Riolering en stedelijk water

Terug naar navigatie - Ambitie 7a - Riolering en stedelijk water

In Vlaardingen gaan we duurzaam om met water. We gebruiken het rioolsysteem waar het voor bedoeld is. Door klimaatverandering worden zomerse piekbuien steeds extremer en neemt de kans op wateroverlast toe. Waar mogelijk houden we hemelwater vast op de plek waar het valt. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de druk op het rioolstelsel niet verder toeneemt. We stimuleren het hergebruik van schoon water. Dat bespaart water en is ook nodig in droge perioden als zoet water schaars is. Overtollig water laten we in de bodem infiltreren. Als dat niet meer lukt, dan voeren we het vertraagd af naar het oppervlaktewater en in een uiterst geval op het (gemengde) rioolstelsel.
We werken samen met bewoners, bedrijven en andere partijen in Vlaardingen aan een klimaatbestendig en robuust riool- en watersysteem. Om bij te dragen aan deze ambitie voeren we de onderstaande acties uit. Deze acties komen voort uit het ‘Programma Stedelijk Water 2024’. In dit programma hebben we beschreven hoe de gemeente haar zorgplicht voor afvalwater, hemelwater en grondwater invult. Een goede, betrouwbare en kostenefficiënte invulling van de zorgplicht staat hierbij centraal, waarbij rekening wordt gehouden met toekomstige ontwikkelingen.

Acties

Ambitie 7b - Afval

Terug naar navigatie - Ambitie 7b - Afval

Vlaardingen voert een duurzaam afvalbeleid. Met elkaar werken we aan een verdere vermindering van de hoeveelheid nog te verbranden huishoudelijk restafval en het verhogen van de hoeveelheid nagescheiden restafval. We stimuleren de ontwikkeling van een circulaire economie en streven naar een schone stad.
Om bij te dragen aan deze ambitie hebben wij in 2024 de volgende acties uitgevoerd:

Acties

Ambitie 8 - Milieu en duurzaamheid

Terug naar navigatie - Ambitie 8 - Milieu en duurzaamheid

Wij geven uitvoering aan het Klimaatakkoord. In onze Agenda Duurzaamheid 2021-2030 hebben  we een samenhangende aanpak beschreven waarmee we deze ambities willen realiseren. Onze inspanningen richten zich op de volgende ambities:

  • Klimaatbestendige stad: Een klimaatbestendige stad, met als streven een klimaatbestendig Vlaardingen in 2050. Onze lokale doelen en ambities hebben we vastgelegd in de ‘Strategie Klimaatadaptatie Vlaardingen 2021’. Samen met onze bewoners, bedrijven en andere partners bereiden we de stad voor op extreme weersomstandigheden;
  • Energie: Energiebesparing en 100% gebruik van duurzaam opgewekte energie, met als streven een klimaatneutraal Vlaardingen in 2050 met een betaalbare, betrouwbare, veilige en schone energievoorziening voor alle inwoners en bedrijven (aardgasvrij). Onze doelen hebben we vastgesteld in de Transitievisie Warmte 2022-2026 en regionaal in de Regionale Energiestrategie;
  • Grondstoffen: Waardebehoud van grondstoffen, met als doel meer hergebruik van grondstoffen in Vlaardingen en een lagere belasting van het milieu door restafval;
  • Schone lucht en duurzame mobiliteit:  Met als doel een betere luchtkwaliteit in Vlaardingen en minder uitstoot door verkeer en vervoer, terwijl de bereikbaarheid op peil blijft;
  • Organisatie en samenleving: Duurzame CO2-neutrale gemeentelijke organisatie en samenleving, met als streven dat duurzaamheid van alle Vlaardingers wordt.

Daarnaast richten we ons op de vermindering van geluidsoverlast. Maatregelen voor het verminderen van geluidsoverlast hebben we in het Actieplan Geluid gezet dat ter inzage heeft gelegen voor inwoners en waarop de raad zienswijzen kon indienen.

Acties

Verplichte indicatoren

Terug naar navigatie - Verplichte indicatoren
Programma Groen en milieu
Milieu en duurzaamheid Bron Vlaardingen 2022 50.000 - 100.000 inw. 2022 Vlaardingen 2023 50.000 - 100.000 inw. 2023 Vlaardingen 2024
Omvang huishoudelijk restafval (kg/inwoner) CBS 268 * n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Afvalscheidingspercentage RWS 55,2 n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Elektrische laadpunten en tankpunten biobrandstoffen (aantal per 10.000 inw) RDW 6,1 n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Hernieuwbare elektriciteit(%) RWS n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b. n.n.b.

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen
Irado N.V.
Irado draagt zorg voor een kosteneffectieve uitvoering van het afvalbeheer van huishoudens en werkt nauw samen met ons aan huishoudelijk afvalbeleid dat zich richt op een transitie naar een circulaire economie.
DCMR
Via de vergunningverlening , de afhandeling van meldingen , het uitvoeren van toezicht en handhaving en de advisering aan gemeenten, het mede opstellen van milieubeleid en advisering bij Ruimtelijke ordening en Bodem draagt de DCMR namens de gemeente Vlaardingen er mede zorg voor dat de milieubeleidsdoelen in de gemeente Vlaardingen worden behaald. Hiervoor wordt er jaarlijks een werkplan opgesteld.

Overzicht programma Groen en milieu

Terug naar navigatie - Overzicht programma Groen en milieu

   

Bedragen x €1.000
Groen en Milieu Realisatie 2023 Primaire begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Realisatie 2024 Verschil begroting - realisatie
Lasten 29.923 31.069 38.265 34.425 3.840
Baten 22.095 21.930 25.726 24.511 1.215
Gerealiseerd saldo van baten en lasten -7.828 -9.140 -12.539 -9.914 -2.625
Stortingen 0 25 1.139 1.123 16
Onttrekkingen 0 0 3.616 3.616 0
Mutaties reserves 0 -25 2.477 2.493 -16

Taakvelden programma Groen en milieu

Terug naar navigatie - Taakvelden programma Groen en milieu
Bedragen x €1.000
Groen en milieu Realisatie 2023 Primaire begroting 2024 Begroting 2024 na wijziging Realisatie 2024 Verschil begroting - realisatie
TV0.5 Treasury
Baten 110 110 110 46 64
TV5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie
Lasten 8.094 8.825 9.914 9.373 540
Baten 219 20 20 33 -13
Totaal TV5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie -7.875 -8.805 -9.894 -9.340 -553
TV7.2 Riolering
Lasten 6.188 6.847 7.674 7.389 285
Baten 6.356 7.117 7.785 7.700 84
Totaal TV7.2 Riolering 167 270 111 312 -201
TV7.3 Afval
Lasten 10.098 10.098 10.098 10.674 -575
Baten 12.708 13.817 13.817 13.458 359
Totaal TV7.3 Afval 2.610 3.718 3.718 2.784 934
TV7.4 Milieubeheer
Lasten 4.508 4.435 9.709 6.015 3.694
Baten 1.894 0 3.129 2.437 692
Totaal TV7.4 Milieubeheer -2.613 -4.435 -6.580 -3.578 -3.002
TV7.5 Begraafplaatsen en crematoria
Lasten 1.036 864 870 974 -104
Baten 808 866 866 837 29
Totaal TV7.5 Begraafplaatsen en crematoria -228 2 -4 -137 133
TV0.10 Mutaties reserves
Lasten 0 0 0 0 0
Stortingen 0 25 1.139 1.123 16
Onttrekkingen 0 0 3.616 3.616 0
Totaal TV0.10 Mutaties reserves 0 -25 2.477 2.493 -16

Analyse verschillen programma Groen en milieu

Terug naar navigatie - Analyse verschillen programma Groen en milieu
Analyse verschillen programma Groen en milieu Lasten Baten
Taakveld 0.5 Treasury 64
Dividenduitkering uit winstbewijzen van Irado valt lager uit, doordat de winst onverhoopt lager was. 64
Taakveld 5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie 540 -13
Openbaar Groen Wijkbeheer
Het voordeel op de lasten wordt veroorzaakt door uitstel van onderhoudswerkzaamheden naar begin 2025. 188
Stadsprogramma Groen Vlaardingen
In 2024 is er een onderbesteding op het stadsprogramma Groen Vlaardingen van € 393.358,-. Dit is te verklaren doordat de voorbereidingen voor het pop-up bos zijn gestart, terwijl de bijbehorende kosten pas in 2025 worden gemaakt. Daarnaast zijn enkele vergroeningsprojecten voorbereid, maar uitgesteld om in het nieuwe NK-tegelwipseizoen te kunnen plaatsvinden. De activiteiten vinden in 2025 plaats. Daarom wordt voorgesteld het resterende budget over te hevelen naar 2025. 393
Niet nader toe te lichten verschillen
De overige afwijkingen worden veroorzaakt door diverse kleine verschillen en worden niet nader toegelicht. -41 -13
Taakveld 7.2 Riolering 285 84
Riolering grondwatertaken
Vanwege capaciteitsbeperkingen is het niet mogelijk geweest om het volledige beschikbare budget te benutten. Hierdoor zijn keuzes gemaakt en prioriteiten gesteld bij de besteding van de middelen. 265
Daarnaast zijn, door het uitblijven van extreme weersomstandigheden in 2024, de kosten lager uitgevallen dan begroot. 245
Rioolgemalen
Het voordeel op de lasten op het budget voor de rioolgemalen wordt veroorzaakt door drukte en personeelstekort bij diverse aannemers. Verschillende aanbestede opdrachten zijn daardoor niet uitgevoerd in 2024 en doorgeschoven naar 2025. 296
Opbrengst rioolheffing
De opbrengsten rioolheffing bij m.n. "woningen" is lager dan begroot. Bij de "niet woningen" daarentegen is de opbrengst hoger. Per saldo is dit een lager opbrengst van ongeveer € 130.000. 134
Storting voorziening rioleringswerken
Het saldo van de lagere kosten en de lagere opbrengsten rioolheffing is gestort in de voorziening. Dit betreft een extra storting van € 531.000 naast de al geraamde storting. -561
Niet nader toe te lichten verschillen
De overige afwijkingen worden veroorzaakt door diverse kleine verschillen en worden niet nader toegelicht. 40 -50
Taakveld 7.3 Afval -575 359
Huishoudelijk afval
De kosten voor huishoudelijk afval zijn lager dan begroot. Dit wordt m.n. veroorzaakt doordat kosten begin 2024 verantwoord zijn in het boekjaar 2023. Doordat huishoudelijk afval een gesloten circuit is, wordt dit weer gecorrigeerd via de voorziening. Het voordeel in 2024 door de "lagere" lasten, wordt gestort in de voorziening afval. 100
Kapitaallasten
De kapitaallasten zijn lager door niet afgeronde investeringen. Na plaatsing van de containers in 2025, zullen de kapitaallasten conform raming zijn. 150
Lagere kosten campagnes zwerfafval
De kosten voor campagnes rondom zwerfafval zijn ongeveer € 41.000 lager uitgevallen dan begroot. Dit voordeel op de lasten wordt gestort in de voorziening Zwerfafval. 41
Storting voorziening afvalwerken
De storting in de voorziening is hoger dan geraamd doordat de kosten op afval lager zijn dan begroot (€ 343.000) en de begroting van afval niet budgettair neutraal in de begroting was opgenomen. Dit betekent dat de berekende storting conform de begroting 2024 (€ 461.000) niet was begroot. Doordat dit bedrag wel daadwerkelijk gestort moet worden in de voorziening, ontstaat er een afwijking op de geraamde storting. Daarnaast is er € 41.000 gestort in de voorziening zwerfafval omdat dit beklemde middelen zijn met een bestedings- en danwel een terugbetalingsverplichting. -845
Opbrengst afvalstoffenheffing
De opbrengst afvalstoffenheffing is lager dan begroot, m.n. door oninbare belastingbedragen. Daartegenover staat een hogere opbrengst voor bedrijfsafval. 352
Niet nader toe te lichten verschillen
De overige afwijkingen worden veroorzaakt door diverse kleine verschillen en worden niet nader toegelicht. -21 7
Taakveld 7.4 Milieubeheer 3.694 692
Sanering Broekpolder
Het project Sanering Broekpolder is eind 2023 gestart. Gedurende 2024 is verder gegaan met de voorbereidingsfase van dit project waarbij er onderzoeken zijn uitgevoerd en het plan en voorbereiding van de aanbesteding verder zijn ge-engineerd. In de oorspronkelijke planning was rekening gehouden dat de aanbesteding in 2024 zou zijn afgerond waardoor de uitvoering is vertraagd. Dit leidt per saldo tot € 1.154.000 minder aan kosten en daarom is er ook € 1.154.000 minder dekking nodig geweest vanuit de subsidie van de provincie. Per saldo een voordeel op de lasten van € 1.154.000 en een nadeel op de baten van € 1.154.000. 1.154 1.154
Milieubeheer
In 2024 is er een grotere hoeveelheid dumpingen van synthetisch drugsafval geweest dan voorheen. Dit heeft ertoe geleid dat er meer kosten aan opruiming waren door een extern bedrijf. Voor 2025 wordt er gewerkt aan het aanvragen van een subsidie waarbij een deel van de kosten wordt vergoed. In 2024 heeft dit geleid tot een overschrijding op de lasten van € 92.000. -92
Duurzaamheid
De meeste uitgaven binnen het programma Nieuwe Energie zijn dit jaar ten laste gebracht van de diverse SPUK-uitkeringen waardoor er minder dekking nodig is geweest vanuit de structurele gementelijke middelen die beschikbaar zijn voor duurzaamheid. Dit levert per saldo een voordeel op de lasten van € 139.000. 139
Energietransitie
Omdat de meeste uitgaven dit jaar ten laste gebracht kunnen worden op de diverse SPUK-uitkeringen, is er een onderbesteding op het budget van het Stadsprogramma Nieuwe Energie. Omdat deze niet uitgegeven middelen de komende jaren hard nodig zijn om kwetsbare woningeigenaren financieel te helpen hun slecht geïsoleerde woning te isoleren en aardgasvrij te maken, wordt voorgesteld een deel van deze middelen over te hevelen naar 2025. Deze middelen moeten de komende jaren beschikbaar blijven voor het aardgasvrij maken van woningen in Vlaardingen. Daar de uitvoering daarvan buiten de looptijd van het stadsprogramma gaat vallen, terwijl de voorbereidingen daarvoor en de communicatie met inwoners reeds gestart zijn, wordt tevens voorgesteld om deze middelen in een reserve te storten. 2.641
SPUK CDOKE
Om uitvoering te kunnen geven aan de ambities op energiebesparing, aardgasvrij en duurzame energie, oftewel het afscheid nemen van fossiele brandstoffen, is er een Team Nieuwe Energie ingericht. Deze nieuwe extra taken voor de gemeentelijke organisatie zijn/worden bekostigd uit de SPUK CDOKE. -115 -115
SPUK Energiearmoede
Deze lasten worden gedekt door de extra SPUK-middelen die ontvangen zijn om armoede als gevolg van een hoge energierekening tegen te gaan. -287 -287
Amendement Klimaatrechtvaardigheid
De middelen die beschikbaar zijn gesteld middels dit amendement zijn samengevoegd bij de specifieke uitkering die de gemeente ontvangen heeft voor de aanpak energiearmoede. Echter de uitvoering van deze aanpak vindt pas plaats in 2025 en 2026. Daarom wordt voorgesteld deze middelen over te hevelen naar 2025. 315
Sanering Verkeerslawaai
Voor de sanering van verkeerslawaai zijn door DCMR gekosten gemaakt welke niet begroot waren, daartegenover staan subsidies vanuit het Rijk ter dekking van deze kosten. Dit heeft geresulteerd in een nadeel op de lasten van € 35.000 en en voordeel op de baten van € 50.000. -39 -50
Niet nader toe te lichten verschillen
Het overige nadeel op de lasten van € 22.000 wordt niet nader verklaard -22
Het overige voordeel op de baten van € 10.000 wordt niet nader verklaard. -10
Taakveld 7.5 Begraafplaatsen en crematoria -104 29
Begraafplaatsen
Het groenonderhoud van de begraafplaatsen is hoger uitgevallen dan begroot. -106
Niet nader toe te lichten verschillen
De overige afwijkingen worden veroorzaakt door diverse kleine verschillen en worden niet nader toegelicht. 2 29
Taakveld 0.10 Mutaties reserves 16 0
Onttrekking negatief onderhoudsresultaat reserve onderhoud/verduurzaming gebouwen
Deze niet geraamde onttrekking ad. € 16.000 betreft een onttrekking van het negatieve resultaat op onderhoud binnen dit programma uit de reserve onderhoud/verduurzaming gebouwen ten behoeve van de dekking van de kapitaallasten voor de duurzaamheidsmaatregelen aan het gemeentelijk vastgoed conform uw Raadsbesluit bij het Beheerplan 2024-2033. 16

Reserves en voorzieningen

Terug naar navigatie - Reserves en voorzieningen

 Voor dit programma zijn in 2024 onderstaande reserves en voorzieningen ingezet.

Reserves (bedragen x € 1.000) 01-01-2024 + - 31-12-2024
Onderhoud daktuin 427 25 0 452
Duurzaamheid 216 0 0 216
Sanering Broekpolder 0 1.139 0 1.139
Totaal reserves 643 1.164 0 1.806
Voorzieningen (bedragen x € 1.000) 01-01-2024 + - 31-12-2024
Afvalverwijdering 515 805 0 1.320
Rioleringswerken 19.538 4.088 5.229 18.396
Zwerfafval 0 41 0 41
Bomenfonds 98 0 0 98
Totaal voorzieningen 20.151 4.933 5.229 19.854

Reserve Groot onderhoud daktuin
Dit betreft een onderhoudsreserve voor de daktuin Vlaerdingerhout (ter plaatse ook bekend als Dr. Sacharovplaats) ter egalisatie van de lasten voor groot onderhoud aan de daktuin.

Reserve Duurzaamheid
Deze middelen worden ingezet voor incidentele maatregelen ten behoeve van het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid, onderdeel van het stadsprogramma Nieuwe Energie. Onderdelen daarvan zijn een revolverend fonds voor laagrentende leningen om woningen te verduurzamen, de strategie voor de energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en luchtkwaliteit. In 2024 is geen gebruik gemaakt van deze reserve.  De grootste uitdaging binnen het stadsprogramma is het aardgasvrij maken van wijken door de aanleg van collectieve warmtevoorzieningen. De voorbereidingen hiervan lopen langer dan de huidige collegeperiode er is sprake van een voorbereiding van meerdere jaren. Voor het definitief kunnen vaststellen van businesscases moet de WCW door de Rijksoverheid zijn vastgesteld.  Daarom stellen wij voor om de middelen die zijn gereserveerd voor het stadprogramma Nieuwe Energie voor 2024 over te hevelen naar 2025. Het voorstel is om deze middelen in deze bestemmingsreserve te stoppen. Dit doet recht aan het doel. Het aardgasvrij maken van de eerste wijken kent, door nog niet vastgestelde wetgeving,  een vertraging. Door de middelen in een bestemmingsreserve te stoppen blijven we als gemeente in staat om het proces van voorbereiding en onderzoeken te faciliteren en daarnaast een bijdrage of co-financiering te leveren voor subsidies die landelijk beschikbaar komen. In totaal gaat het om een bedrag van € 2.641.017,- dat in deze reserve wordt gestort.

Reserve Sanering Broekpolder
Reserve ter dekking van toekomstige kosten in het kader van de sanering Broekpolder.

Voorziening Afvalverwijdering
De voorziening is bedoeld om schommelingen in de heffing af te dekken. Verder dekken we de gemeentelijke investeringen in ondergrondse afvalinzameling uit deze voorziening.

Voorziening Rioleringswerken
De voorziening is bedoeld om schommelingen in de heffing af te dekken. Verder dekken we de gemeentelijke investeringen van het rioolstelsel uit deze voorziening.

Voorziening Zwerfafval
De 'Raamovereenkomst verpakkingen 2013-2022' is geëindigd. Op basis van deze overeenkomst tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het verpakkend bedrijfsleven en de VNG  konden gemeenten jaarlijks bij stichting Afvalfonds aanspraak maken op € 1,18 per inwoner voor de extra aanpak van zwerfvuil. Voor Vlaardingen kwam dit neer op een bijdrage van circa € 84.000 per jaar. In de zomer van 2023 is besloten het totaal resterende, niet benutte budget van de Zwerfafvalvergoeding 2013-2022 samen te voegen en alsnog beschikbaar te stellen voor de extra preventie en aanpak van zwerfafval in 2023 en 2024. Om aanspraak te maken op deze zwerfafvalvergoeding, moesten gemeenten voor 1 december 2023 een jaarplan indienen. Ook Vlaardingen heeft een jaarplan ingediend dat is goedgekeurd. De maximale vergoeding was, vanwege de binnengekomen aanvragen ten opzichte van het beschikbare budget, verlaagd naar € 0,91 per inwoner. Vanwege de oormerking van deze middelen vanuit het ministerie gaan de overtollige middelen in de voorziening Zwerfafval. De zwerfafvalvergoeding is uitsluitend bestemd voor extra activiteiten die buiten de reguliere werkzaamheden op het gebied van zwerfafval vallen. Bij extra activiteiten valt bijvoorbeeld te denken aan afvallessen op scholen, schoonmaakchallenges of extra communicatieactiviteiten. Voor de reguliere activiteiten op het gebied van zwerfafval heeft stopzetting van de zwerfafvalgelden na 2024 geen gevolgen. 

Voorziening Bomenfonds
Het fonds is bedoeld om in de directe nabijheid herplanting of kwaliteitsverbetering van houtopstand in het openbare gebied te realiseren. Het fonds wordt gevoed door compensatiestortingen van derden (als geen vervangende aanplant kan plaatsvinden).

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen

Voor dit programma zijn in 2024 de volgende investeringen gedaan.

 

Investeringen Oorspronkelijk Krediet (Restant) Krediet 01-01-2024 Lasten 2024 Baten 2024 Saldo 31-12-2024 Vrijval krediet Status
Ruimen graven begraafplaats Holy 150.000 31.268 0 0 31.268 31.268 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Zuidbuurt Oeverbos 0 0 0 105.976 105.976 Het project loopt tot en met 2026
Broekpolder Krabbeparkverbinding 0 0 0 1.325.405 1.325.405 Het project loopt tot en met 2026
Noordoever Vlaardingen 0 0 301.781 490.895 189.114 Het project loopt tot en met 2026
Indische Buurt 1.956.250 3.611.845 3.576.371 21.362 56.835 Het project loopt tot en met 2029
Verl persleiding ivm BlbV deel 1e2 35.088 35.088 0 0 35.088 35.088 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Verl persleiding ivm BlbV deel 3 50.788 50.788 0 0 50.788 50.788 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Verl persleiding ivm BlbV deel 4 22.817 22.817 0 0 22.817 22.817 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Verl persleiding ivm BlbV deel 5 131.229 97.202 5.066.391 4.737.488 -231.701 -231.701 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Verl persleiding ivm BlbV deel 6A 270.371 248.073 0 0 248.073 248.073 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Verl persleiding ivm BlbV deel 6B 88.277 86.777 0 0 86.777 86.777 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Plaatsen ondergrondse containers III 993.249 48.344 67.096 37.500 18.748 18.748 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Kortsl gemaal Groeneweg/Vett/W 0 180.000 117.569 0 62.431 Het project loopt tot en met 2025
Verv riolering kr Billitonl/Pruiss 75.000 0 0 0 0 Het project loopt tot en met 2025
VK Persl. RG Groeneweg-Westwijk 100.000 42.486 140 0 42.346 Het project loopt tot en met 2025
Voorbk. Rioolgemaal West 100.000 4.537.965 193.155 0 4.344.810 Het project loopt tot en met 2025
Boterstraat - vervanging riolering 148.000 0 0 0 0 0 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
OAS sluiten overlaten 98.200 4.554 0 0 4.554 Het project loopt tot en met 2025
Begraafplaats Holy 2021 nog specifce 448.800 0 0 0 0 Het project loopt tot en met 2026
Van Slingelandtstraat riolering 287.000 3.856 816 0 3.040 3.040 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Optimaliseren rioolgemaal Oost 340.000 685 0 0 685 685 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Oud Ambacht Riolering 68.700 47.889 8.919 0 38.970 Het project loopt tot en met 2025
Rioleringswerkzaamheden Hoogstr 25.000 25.000 23.326 0 1.674 1.674 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Sanering en Herinrichting Broekpolde 1.500.000 0 0 0 0 0 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
Opknappen Keizerhof 25.000 110.000 31.618 0 78.382 Het project loopt tot en met 2025
Wetering 500.000 500.000 5.026 0 494.974 Het project loopt tot en met 2025
Voorbereidingskstn Hgw kering Rivier 600.000 600.000 987.845 0 -387.845 Het project loopt tot en met 2025
VDZ Emausplein (DGB) 29.278 29.278 0 0 29.278 Het project loopt tot en met 2027
VDZ Joh. De Wittstr. (MAAT) 2.209 2.209 0 0 2.209 Het project loopt tot en met 2027
VDZ Galgkade (Overig) 275 275 0 0 275 Het project loopt tot en met 2027
VDZ Holysingel (Overig) 17.696 17.696 0 0 17.696 Het project loopt tot en met 2027
I4 Vervangen Schakelkasten 210.000 210.000 0 0 210.000 Het project loopt tot en met eind 2025
I5 Vervangen RWA-pomp Groeneweg 180.000 180.000 0 0 180.000 Het project loopt tot en met eind 2025
I6 Vervangen afsluiter Boslaan 18.000 18.000 0 0 18.000 Het project loopt tot en met eind 2025
I7 Vervangen afsluiten Oost 42.000 42.000 0 0 42.000 Het project loopt tot en met eind 2025
I8 Studie nieuwbouw RG Groeneweg 120.000 120.000 0 0 120.000 Het project loopt tot en met eind 2025
I9 Plaatsen debiet-en persdrukmeters 314.000 314.000 61.994 0 252.006 Het project loopt tot en met eind 2025
Totaal 8.947.228 11.218.094 10.442.046 6.718.626 7.494.675 267.256

Toelichting op afwijkingen investeringen

Verl persleiding i.v.m. BlbV deel 6A
Op het totale project is er geen overschrijding. Verl persleiding i.v.m. BlbV deel 1, 2, 3, 4, 5 en 6A vormen samen positief saldo.  De werkzaamheden voor de kredieten Verl persleidingzijn  (diverse deelkredieten )  zijn 2024 afgerond en worden eind 2024 afgesloten.

Voorbereidingskosten hoogwatermaatregelen en inrichting openbare ruimte Rivierzone
Haalbaarheidsonderzoek en schetsontwerp
In 2022 heeft ingenieursbureau Arcadis de haalbaarheid onderzocht of een hoogwateroplossing (HWO) te realiseren was rondom het gebied de Koningin Wilhelmina- en Buitenhaven. 
Landschapsarchitect (Posad Maxwan) heeft het resultaat van het onderzoek omgezet naar een schetsontwerp en een beeldkwaliteitsplan. 

Uitwerking schetsontwerp
Ingenieursbureau Walhout Civil heeft, na aanbesteding, de opdracht gekregen om het ontwerp technisch verder uit te werken. Daaruit kwam naar voren dat door de aanwezigheid van oude kademuren, ankers en ankerwanden in de ondergrond het niet mogelijk was om het schetsontwerp en bijbehorend beeldkwaliteitsplan volledig te realiseren. Met als gevolg dat de eerst bedachte constructie van een muur op palen niet realiseerbaar was. De zekerheid van een goed functionerende hoopwateroplossing kon niet gewaarborgd worden in combinatie met het risico van verzakking van de bestaande Kadeconstructies. 
Hierdoor was het noodzakelijk om het (eerste) ontwerp aan te passen.

In hoofdlijnen betekent dit de volgende aanpassingen:
•    Het grotendeels laten vervallen van de HWO, en de daarvoor bedachte constructies op de kades;
•    Het aanbrengen van een keersluis in de buitenhaven;
•    Aanpassen van de havenhoofden in de buitenhaven;
•    En het gedeeltelijk verkleinen, over de breedte, van de Koningin Wilhelminahaven ter hoogte van de Waterleidingstraat en het wijzingen van de vormgeving HWO; 

Overschrijding opdracht
De bovengenoemde aanpassingen waren geen onderdeel van de oorspronkelijk opdracht aan Walhout. Hierdoor is de aanneemsom aanzienlijk overschreden alsmede het gevoteerde voorbereidingskrediet. Een en ander zal, om af te wijken van het inkoopbeleid, ter besluitvorming voorgelegd worden. 

 

Bulkkredieten vervangingsinvesteringen Oorspronkelijk Krediet (Restant) Krediet 01-01-2024 Afroep tbv een investering Lasten/baten 2024 Vermeerdering Budget verschoven naar 2025 Saldo 31-12-2024 Vrijval krediet Status
Aanschaf Tractie 2024 (verv.invest.) 153.000 153.000 0 0 0 153.000 0 Het project loopt tot en met 2025
Begraafplaats Holy 2024 (verv.invest 499.000 499.000 0 0 0 499.000 0 Het project loopt tot en met 2026
Ophoogprogramma 2024 (verv.invest.) 1.870.000 1.870.000 0 0 0 1.870.000 0 Het project loopt tot en met 2026
Onderhoudsniv buitenr. 2024 (vervang 1.786.000 1.786.000 0 0 0 1.786.000 0 Het project loopt tot en met 2026
Begraafplaats Holy 2022 (verv.invest 499.000 499.000 0 0 0 499.000 0 Het project loopt tot en met 2025
Uitv. Gemeentelijke Riolering 2024 3.390.000 194.306 0 0 0 0 194.306 194.306 Betreft een oude nummer op basis van de vorige VGRP. Komt te vervallen.
Riolering ophoging 2024 1.000.000 567.000 0 0 0 0 567.000 567.000 Betreft een oude nummer op basis van de vorige VGRP. Komt te vervallen.
Begraafplaats Holy 2023 (vervang23) 499.000 499.000 0 0 0 499.000 0 Het project loopt tot en met 2026
Uitv. Gemeentelijke Riolering 2023 1.739.000 41.500 0 42.024 0 0 -525 -525 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
I2 Wijkgerichte verv. werkzaamh2024 1.680.000 -9.055 0 0 0 0 -9.055 -9.055 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
I3 Flex vervangingswerkzaamh 2024 990.000 0 0 0 0 0 0 0 Dit project is in 2024 afgerond en kan worden afgesloten.
I10 Meekoppelkansen benutten 2024 360.000 360.000 0 0 0 0 360.000 Het project loopt tot en met eind 2025
I1 Riolering ophoogprogramma 2024 2.760.000 1.525.108 1.460.000 0 0 0 65.108 Het project loopt tot en met eind 2025
Totaal 17.225.000 7.984.859 1.460.000 42.024 0 5.306.000 1.176.834 751.726

Toelichting op afwijkingen investeringen.

Afgeronde projecten
De werkzaamheden voor een aantal projecten zijn in 202 4 afgerond en worden eind 2024 afgesloten. Dit betreft  de kredieten voor uitv. gemeentelijk riolering 2023, wijkgerichte verv. investeringen 2024 en Flex verv. inv. 2024.