Groene handen uit de mouwen
Groen brengt de stad leven. Bomen, struiken, bloemen geven de wijken een eigen identiteit. Een groene omgeving nodigt uit om te bewegen, om ergens lekker te gaan zitten en elkaar te ontmoeten én is gezonder om in te leven. We hebben daarom ook in 2024 weer volop gewerkt aan groei en bloei in de stad. Dat deden we allereerst door het groen in onze stad goed te onderhouden. Van het maaien van onze ecologische bermen, bloemenweides en gazons tot het schoffelen van de beplantingsvakken en het snoeien van bomen en heesters. Het zijn werkzaamheden die minder nieuwswaardig zijn dan de verschillende mooie grote projecten, maar die essentieel zijn voor de leefbaarheid en het groene karakter van onze stad.
Daarnaast mochten we de stad verder vergroenen: Zo fleurden we de binnenstad op met nieuw groen op het Weeshuisplein, bij het Westnieuwland en de Smalle Havenstraat. We werkten aan het ecologisch onderhoud van wijkpark Holy met professionals en een groep gedreven Vlaardingers met een groen hart. En ook de bouw van de 'ecokathedraal' in de Babberspolder is een mooi voorbeeld van hoe we de stadsnatuur het afgelopen jaar versterkten. Het belangrijkste resultaat is natuurlijk dat Vlaardingen hiermee een stad wordt waar het beter leven is voor mens en natuur. Maar toch genoten we ook van het feestelijke moment waarop bekend werd dat we met onze groene activiteiten én de inzet van bewoners die hun tuin vergroenden, voor de tweede keer op rij het NK Tegelwippen wonnen!
Ook bij de renovatie van speel- en sportplekken hadden we volop aandacht voor groen. Daarnaast keken we hier ook naar bereikbaarheid en inclusiviteit. In 2024 stelde de gemeenteraad aanvullend budget beschikbaar om de speelvoorzieningen van Vlaardingen voor iedereen toegankelijk en bereikbaar te maken. Speelplekken die we in 2024 hebben opgeknapt en vergroend, vindt u aan de Willem Pijperstraat, Lissabonweg, Prins Hendriklaan, Abcoudehoeve en de Eksterlaan.
In dit programma leest u meer over hoe we in 2024 werkten aan onze ambities op het gebied van beheer, ontwikkeling en onderhoud van ons groen. De groenactiviteiten uit dit programma sluiten natuurlijk aan op hoe we in 2024 verder werkten aan de focuspunten uit Stadsprogramma Groen. U leest hier meer over in de paragraaf over de Stadsprogramma's elders in deze jaarstukken.
Energietransitie
Landelijk zien we dat de energietransitie minder snel gaat dan gewenst. Daarom hebben we vanuit de energieregio een gezamenlijk plan gemaakt om de energietransitie een stevige impuls te geven. Zo staan we met elkaar klaar om de Rijksoverheid te helpen bij het versnellen van de warmtetransitie. Door de schaalgrootte, bebouwingsdichtheid en de beschikbaarheid van warmtebronnen biedt onze regio namelijk unieke kansen. De regio wil inzetten op het aansluiten van beduidend meer woningen op collectieve warmtenetten in 2030 en 2035. Dit biedt ook voor Vlaardingen kansen in de energietransitie.
Daarnaast is in 2024 bij Prinsjesdag duidelijk geworden dat het Rijk de doelstellingen en de verhoging van de budgetten grotendeels in stand houdt. De WGIW (Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie) is vastgesteld en geeft ons een krachtig instrument om daadwerkelijk aardgasvrij te worden. Dat kan echter alleen als ook de WCW (Wet collectieve warmtevoorziening) wordt vastgesteld zodat er duidelijkheid kan komen voor de business cases voor aardgasvrije wijken.
Voor isolatieprojecten blijven alle middelen tot 2030 beschikbaar. De looptijd van diverse regelingen is verlengd omdat de praktijk leert dat er meer tijd nodig is voor voorbereiding en uitvoering. In Vlaardingen is de start van de Lokale Aanpak Isolatie iets vertraagd. De rest van de projecten is in uitvoering.
De netbeheerders hebben in 2024 voor Zuid-Holland netcongestie afgekondigd. Dat betekent dat nieuwe grootverbruik-aansluitingen op een wachtlijst komen. Stedin was al bezig met plannen voor verzwaring van de energie-infrastructuur in Vlaardingen. De uitvoering van deze plannen start in 2027, we zijn dit al met Stedin aan het voorbereiden.
In 2024 hebben we gezocht naar een marktpartij die voor ons een rol kan spelen in de informatievoorziening over energie aan inwoners en ondernemers in Vlaardingen. We hebben hieruit geconcludeerd dat de markt niet kan leveren wat wij als gemeente voor ogen hebben. Begin 2025 zullen wij daarom ons eigen loket openen. Dit is in eerste instantie gericht op inwoners en zullen we daarna uitbreiden naar ondernemers.
In 2024 namen wij verder de monitor Nieuwe Energie in gebruik. Met deze monitor zijn we in staat om de effecten van onze projecten op basis van indicatoren inzichtelijk te maken.
Naast de in dit programma opgenomen ambities en acties, vindt u meer informatie over onze activiteiten op het gebied van de energietransitie in de paragraaf over de Stadsprogramma's elders in deze jaarstukken.
Klimaatadaptatie
Het veranderende klimaat heeft een grote impact op onze leefomgeving. Stormen, piekbuien, langdurige droogte en hittegolven komen steeds vaker voor en veroorzaken steeds vaker schade en overlast. In 2024 hebben we ingezet op een stad die beter bestand is tegen een klimaatstootje. We grepen ophogingsprojecten, gebiedsontwikkelingen en werkzaamheden in de openbare ruimte aan om de stad beter weerbaar te maken tegen extreem weer. Dat deden we waar mogelijk samen met onze bewoners, bedrijven en andere partners in de stad. Zo hebben we samen met bewoners van de Indische Buurt de dakoppervlakken van het riool losgekoppeld. We deelden en ontwikkelden kennis, informeerden over mogelijke maatregelen en stimuleerden actie door subsidie. De collectieve subsidieregeling voor klimaatadaptieve maatregelen is vervangen door een nieuwe subsidieregeling Klimaatadaptatie, waarbij nu ook individuele initiatieven gestimuleerd worden. We hebben beleid, regelgeving en kansen op elkaar afgestemd en implementeerden hierbij de uitgangspunten van de Omgevingswet.
Leefbare lucht & geluid
Om te werken aan een stad waar het plezierig en gezond wonen is, hebben we ook in 2024 ingezet op het milieu. Geen overbodige luxe in onze stad. Omringd door industrie, steden en wegen, heeft onze stad te maken met een nodige milieudruk. Daarnaast hebben we ons ook gericht op het thema 'geluid'. Geluid is een vaak over het hoofd gezien aspect van milieu, maar wel van groot belang voor de leefbaarheid van onze stad. In 2024 maakten we een nieuwe Actieplan geluid voor de komende periode van vijf jaar. Deze heeft voor bewoners ter inzage gelegen en uw gemeenteraad kon in 2024 wensen en bedenkingen meegeven. In het plan staan acties voor de komende 5 jaar om de geluidsituatie in Vlaardingen te verbeteren. Zo werken we aan het aanleggen van stiller asfalt, geven vervolg aan het saneren van gevels in het kader van verkeerslawaai en de overige geluidsambities, zoals mobiliteit en verkeer.