Terug
De geschiedenis van Vlaardingen wordt actief uitgedragen en zichtbaar gemaakt door ons en anderen

- Herinrichting depot: Met het oog op het ontvangen van schoolklassen en andere bezoekers hebben we ons archeologisch depot heringericht. Onze vrijwilligers hebben hiervoor vitrines naar thema ingericht en gevuld met vondsten uit diverse periodes uit de Vlaardingse geschiedenis.
- Gebruik collectie door anderen: Onze vondsten zijn ook elders getoond. Bijvoorbeeld op de expositie Powervrouwen in Museum Vlaardingen en tijdens de middeleeuwse markt in de Grote Kerk in juni. Die laatste activiteit hebben we samen met Helinium verzorgd. Ook in 2024 hebben instellingen die archeologische vondsten onderzoeken ons weer weten te vinden. En tijdens de ‘Dag van de Slag’, in de Archeoshop en op IKC van Kampen zijn onze leskisten gebruikt.
- Historische rondleidingen: Naar aanleiding van de in 2024 aangenomen motie 'Stadhuis Dingen Doen' is in de maanden juni tot en met september een pilot uitgevoerd waarbij bezoekers historische rondleidingen kregen in het Stadhuis.
- Publieksactiviteiten: Op het stadsarchief en op het archeologisch depot zijn avonden verzorgd voor de cursus Toen en Nu en we hebben bijgedragen aan het jaarlijkse open monumentendagen-nummer van Tijdschrift. Als gemeentelijk monument hebben we tijdens diezelfde dagen de deuren van het stadsarchief voor bezoekers opengesteld. En op de speelplek bij het Landje van Chardon hebben we een memory-spel geplaatst met de geschiedenis van deze plek. Het landje is een gemeentelijk archeologisch monument.
- Samenwerking Museum Vlaardingen: Met Museum Vlaardingen werken we intensief samen. Voor tentoonstellingen doen we veel onderzoek en faciliterende werkzaamheden. Zo ook in 2024. Een voorbeeld hiervan is de tentoonstelling ‘Wonen tot geluk maken. Vlaardingen, Van Tijen en de wederopbouw’. Op de tentoonstelling waren ook stukken uit ons stadsarchief te bewonderen. Andere tentoonstellingen waar bruiklenen van ons lagen, waren ‘Powervrouwen’ en in Museum Maassluis ‘Effectief en betrouwbaar – Trekvaart tussen Maassluis en Delft’. Voor de open monumentendagen hebben we op het stadsarchief zelf een vitrine ingericht over thema van de dagen 'Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen'.
- Ontsluiten collectie: Samen met onze 30 vrijwilligers maken we onze collecties verder geschikt voor ontsluiting. Zo hebben we inmiddels een kleine 20.000 foto’s, kaarten en prenten uit onze Topografisch-historische Atlas beschreven. Een rijke bron waaruit de putten voor onze facebook-berichten. We hebben in 2024 minimaal twee berichten per week geplaatst. Die werden altijd goed ontvangen en we zien dit terug in een groeiend aantal leden. Een bericht over de vondst van bijzondere touwknopen uit de Vlaardingencultuur heeft vervolgens de Archeologische Kroniek van Zuid-Holland van afgelopen jaar gehaald. In deze editie was ook aandacht voor walvisbotten uit onze archeologische collectie.