Platform Verbinding in de stad
Het Platform Verbinding in de stad is een lokale coalitie met als doel gezamenlijk eenzaamheid (ook preventief) aan te pakken in Vlaardingen. Hierin nemen beweeg- en welzijnsorganisaties, buurtverenigingen, culturele instellingen en woningcorporaties deel. Het Platform richtte zich in 2024 op drie pijlers: ontmoeting, bewegen en zingeving om eenzaamheid te verminderen. Beweegarmoede is namelijk een indicator van eenzaamheid. Een belangrijk deel van eenzaamheid wordt veroorzaakt door een gebrek aan ervaren van existentiële zingeving. Dit vraagt om een heel eigen aanpak naast ontmoetingen bieden. Vanwege deze reden is naast dit Platform in 2024 ook een zingevingsnetwerk opgericht.  Aandachtspunten waren in 2024; ontmoetingen in de wijk stimuleren, laagdrempelig beweegaanbod uitbreiden en het zingevingsnetwerk zichtbaar maken. Hierbij zijn de volgende resultaten bereikt:

  • Meer deelnemende partners: Het aantal deelnemende partners aan het Platform Verbinding in de stad steeg. Er kwamen zowel welzijnspartners als culturele instellingen bij. 
  • Steviger aanbod: We verstevigden het bestaande aanbod van interventies, door deze in meer wijken toegankelijk te maken voor de inwoners.
  • Meer bekendheid: We maakten een uitneembare krant tijdens de maand van de Verbinding. Hierin stonden interviews met inwoners, informatie vanuit de lokale partners en een bewustwordingscampagne over eenzaamheid.
  • Sociaal Vitaal in Kleur: We startten de pilot van het beweegprogramma Sociaal Vitaal in Kleur, speciaal gericht op het verminderen van de beweegarmoede bij senioren met een migratie-achtergrond.
  • Meer 'Lief en Leed': Er was een uitbreiding van het aantal 'Lief en Leed'-straten; dit zijn er inmiddels dertig.
  • Maand van de verbinding: De gehele maand oktober 2024 was de Maand van de Verbinding. Deze maand stond in het teken van eenzaamheid en er vonden diverse activiteiten plaats door de hele stad.

Zingeving
Naast de activiteiten van het Platform Verbinding in de stad, droegen de volgende activiteiten bij aan de aanpak van eenzaamheid bij senioren:

  • Training: Er is training van start gegaan voor Welzijn- en zorgprofessionals in het omgaan met levensvragen en het doorverwijzen naar zingeving professionals. Dit wordt in 2025 voortgezet. De zingevingpartners zijn in kaart gebracht.
  • Wooncoaches: Via deelname aan het onderzoeksproject 'Vroegsignalering Ondersteuning Thuiswonende Ouderen' van de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid bleek dat community building ingezet kan worden als een route om tot vroegsignalering te komen. Daarbij is inzet van wooncoaches van belang, omdat bewoners, en zeker kwetsbare oudere bewoners, niet zelfstandig hun netwerk in de buurt kunnen opzetten en uitbreiden. In 2024 zijn alle wooncoaches van de Gezond & Wel Thuis locaties getraind om gesprekken met inwoners aan te gaan over zingeving. Overige resultaten van het onderzoeksproject zijn dat senioren zich wel willen voorbereiden op hun toekomst, maar dan moet deze informatie samengaan met iets dat je samen kan doen en wat plezier geeft. In 2025 gaan we verder aan de slag met deze conclusie. 

Innovatieve interventies

Het opzetten van innovatieve interventies is door grote werkdruk bij de professionals van onze partners onderbelicht gebleven. De prioriteit lag bij het breder inzetten van al bestaande interventies.