Terug
We versterken basisvaardigheden

- Taalaanbod: We hadden in 2024 veel aandacht voor taalaanbod op alle niveaus en in allerlei varianten. Voor het onderhouden van de taal en ook voor het aanleren daarvan, voor Nederlandssprekenden(NT2) en ook voor anderstaligen (NT2). Louter taalaanbod of duaal aanbod waarbij het leren van de taal wordt ingezet bij het vinden van werk, inschrijven bij een opleiding, aanleren van gezondheidsvaardigheden of verbeteren van rekenen. Een jongerentaalcafé blijkt een groot succes en kon in het najaar worden uitgebreid.
- IDO-punten: Met Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) en een jongeren-IDO, verspreid over de stad, ondersteunen we inwoners met onvoldoende digitale en of burgerschapsvaardigheden. Deze fysieke IDO punten zijn bedoeld om inwoners te ondersteunen in hun contact met de e-overheid en met dienstverleners in het algemeen. Er zijn in 2024 bij de IDO-punten 552 hulpvragen beantwoord. Waar nodig zijn inwoners aangemeld voor cursussen om hun digitale vaardigheden te versterken. In totaal volgden 139 inwoners een cursus om hun digitale vaardigheden te versterken en 98 inwoners bezochten het Mediacafé met vragen over het gebruik van hun Smartphone, tablet, Ipad of laptop.
- Bereiken laaggeletterden: Organisaties bereiken inwoners met een gebrek aan basisvaardigheden doorgaans slechter. Daarom worden organisaties die investeren in het bereiken van laaggeletterden en in het doorverwijzen van laaggeletterden hierin begeleid. We maken hierbij gebruik van de expertise van de Stichting Lezen en Schrijven. Afgelopen jaar was er bij Minters extra aandacht voor het bereiken en bedienen van laaggeletterden. Medewerkers zijn getraind in herkennen van laaggeletterden en communicatie richting de burgers is gescreend op het bereiken van laaggeletterden.
- Samenwerking: Partners/bondgenoten werkten samen op het gebied van ‘basisvaardigheden en gezondheid’. Het gaat onder meer om samenwerking tussen het (digi)taalhuis B van de bibliotheek, Zorgorganisatie Eerste Lijns (ZEL) en het expertisecentrum Pharos. Deze groep leverde een bijdrage aan de Vlaardingse Gezondheidsnota. Zij gaven input op hoofdlijnen voor interventies en beleid om inwoners met gebrekkige basisvaardigheden gezondheidsvaardiger te krijgen. Vanuit Zorgzaam Vlaardingen is er samenwerking tussen bibliotheek, ViB en SoW om de betreffende inwoners én verbeterde basisvaardigheden én verbeterde gezondheidsvaardigheden bij te brengen.
- Woningcorporaties: In samenspraak met de woningcorporaties hebben we ingezet op ‘Basisvaardigheden en wonen’. Het gaat om het bereiken van hun (aspirant) huurders met allerlei praktische acties. Zo laten zij hun nieuwe website door ervaringsdeskundigen beoordelen, krijgen medewerkers training om onvoldoende basisvaardigheden bij huurders te signaleren en krijgen huurders zogenaamde 'camouflage-activiteiten' aangeboden.