• Werken met leerlijnen: Om meer inwoners met een bijstandsuitkering op weg naar werk te helpen, kiest Stroomopwaarts sinds de zomer van 2024 voor een andere aanpak. Inwoners kunnen laagdrempelig kennismaken met verschillende soorten werk. Daarvoor zijn nieuwe leerlijnen ingericht. Ook kijken we nog nauwkeuriger gekeken naar wat inwoners wél kunnen. Consulenten van Stroomopwaarts staan echt naast hun cliënten. Verschillende cliënten ronden inmiddels succesvol een leerlijn af en zijn al aan het werk.
  • Matchmaker: Binnen de unit Werk bleef de focus in 2024 onder andere op de aangescherpte methodische werkwijze bij de ontwikkeling van cliënten. Binnen deze werkwijze zijn onder meer de vereisten om naar werk te kunnen ontwikkelen meer losgelaten. De doorstroom van re-integratie naar werk is intensiever door cliënten al in een eerder stadium in contact te brengen met de matchmakers. Hierdoor wordt de (vertrouwens)band tussen de cliënt en de matchmaker groter en leren beiden elkaar beter kennen.
  • Leefgebieden: De mogelijkheid van het opbouwen van uren is geïntroduceerd en niet alle leefgebieden hoeven op orde te zijn om te starten met een traject. Het verbeteren/beheersbaar maken van deze leefgebieden gaat samen met het ontwikkelen naar werk. Dit wordt gedaan in nauwe samenwerking met de teams van inkomen, schuldhulpverlening en participatie. We zetten werkervaringsplaatsen meer in om werkgevers en cliënten aan elkaar te laten wennen. Hiermee is de doorlooptijd om trajecten af te ronden niet meer haalbaar in 3 tot 6 maanden, maar duren trajecten minimaal 6 maanden om een positief resultaat te kunnen behalen.
  • Social Return on Investment: In de basis is Social Return on Investment (SROI) een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Via het inzetten van inkoopkracht worden mogelijkheden gerealiseerd voor deze doelgroep. Vanuit de Arbeidsmarktregio Rijnmond is in samenspraak met de deelnemende partijen nieuw SROI-beleid uitgewerkt. Ons college heeft dit nieuwe beleid vastgesteld. Het percentage SROI-realisatie van gemeente Vlaardingen is - mede door de samenwerking in de regio en het extra aandacht geven van SROI binnen ons beleid - gestegen van 49% in 2023 naar 79% in 2024.
  • Werkgevers Service Punt: Het Werkgevers Service Punt (WSP) heeft de werkwijze aangescherpt. Zij benaderen werkgevers nu via een sectorale aanpak. De werkgeverspropositie is aangepast naar een eerlijker en minder commercieel verhaal, waarin kansen en bedreigingen met het werken met onze cliënten in beeld wordt gebracht. Zo leggen we meer focus op de mogelijkheid van het inzetten van loonkostensubsidie (LKS), maar ook wordt aan werkgevers vertelt dat onze cliënten ‘taakready’ zijn en niet ‘jobready’. Het verschil zit in het feit dat onze cliënten niet volledig voldoen aan alle voorwaarden van vacatures van werkgevers, maar wel heel goed bepaalde taken van die vacatures kunnen uitvoeren.
  • Traject gastouder: Om de knelpunten in de kinderopvang weg te nemen is een project gestart om cliënten op te leiden tot gastouder. Dit traject zou cliënten via de opleiding Helpende Zorg en Welzijn (mbo-niveau 2) klaarstomen voor werk als gastouder. Helaas is dit traject niet van start gegaan. Er waren te weinig kandidaten die hiervoor in aanmerking kwamen. De vier cliënten die voor het traject in aanmerking kwamen, zijn wel doorgeleid naar een andere opleiding; groepsondersteuner in het onderwijs.
  • Fulltime/parttime: Ook in 2024 keken we naar de mogelijkheden voor parttimewerk bij cliënten voor wie fulltime werk nog geen optie is. Hierop heeft in 2024 geen specifiek project gelopen; het is standaard werkwijze van bemiddeling.
  • Samenwerking met Randstad: Op het gebied van inkopen van trajecten bij uitzendbureaus (met baangarantie) is ook in 2024 samengewerkt met Randstad. Deze samenwerking heeft (voornamelijk) betrekking op de poort. Daar waar cliënten voor een bijstandsuitkering komen, wordt direct bij de aanvraag gekeken of iemand aan het werk zou kunnen. Als dit het geval is, dan krijgt de cliënt een re-integratie werkovereenkomst (RWO) aangeboden. De inzet van een RWO zorgt ervoor dat de cliënt geen uitkering hoeft aan te vragen. Randstad zorgt voor bemiddeling richting regulier werk gedurende de looptijd van de RWO. In ongeveer 80% van de gevallen zorgt een RWO ervoor dat een cliënt definitief geen aanvraag voor een bijstandsuitkering hoeft in te dienen, omdat er duurzaam regulier werk is gevonden.
  • Opdrachtbrief: Gelet op de vastgestelde bestuurlijke en financiële risico’s dat het risicoprofiel Stroomopwaarts opleverde, brachten we met een opdrachtbrief de voor ons belangrijke prestaties en accenten voor het jaar 2026 alvast onder de aandacht van Stroomopwaarts. We deden dit ter voorbereiding op het begrotingstraject 2026. In deze opdrachtbrief staat onder andere dat we van Stroomopwaarts verwachten dat zij zich, ondanks de landelijke trend, blijft inspannen om de uitstroom te verhogen.
  • Energietoeslag: In 2024 hebben we de Energietoeslag 2023 afgerond. In totaal ontvingen 4.455 Vlaardingse huishoudens de Energietoeslag 2023.
  • Instroom en uitstroom: We voorkomen nog steeds een grotere stijging van het aantal uitkeringen. Dit doen we onder andere door onze inzet op de poortwachtersrol en de samenwerking met Randstad daarin. In die poortwachtersrol controleren we op voorliggende voorzieningen zoals werk of het recht op een ander type uitkering.  In vergelijking met de gegevens van de Divosa benchmark 2024 scoort Stroomopwaarts landelijk beter met de instroom (1,9% ten opzichte van 2,4% landelijk ), maar ligt de uitstroom onder het landelijk gemiddelde (1,5% en opzichte van 2,3% landelijk). Het is steeds duidelijker geworden dat inwoners die dienstverlening zoeken voor inkomensvoorziening, meer begeleiding en tijd nodig hebben om (weer) aan het werk te kunnen. Van de nieuwe instroom starten we met meer dan de helft met een stabilisatieperiode. Het gaat dan om cliënten met (multi)problematiek. Deze cliënten hebben een langere weg af te leggen, voordat zij zich verder kunnen ontwikkelen naar werk.
  • Nota Armoede en Schulden: De nieuwe Regionale Nota Armoede en Schulden 2025-2028 is vastgesteld.