Terug
Wij stimuleren de Zorg Innovatie Academie (ZIA)

- ZIA: De ZIA is ondertussen uitgegroeid tot een collectief van twaalf partners uit zorg, onderwijs en overheid. De rol van de gemeente lijkt erg op onze rol bij de FIA. In 2021 is er een RIF-subsidie (het Regionaal InvesteringsFonds) toegekend, die er samen met de cofinanciering voor zorgt dat er een begroting is van ongeveer € 2,5 miljoen tot en met 2026. Dit geld wordt ingezet op twee pijlers: 1) Onderwijs en arbeidsmarkt, en 2) Wonen en welzijn.
- De eerste pijler richt zich op instroom, doorstroom en het beperken van de uitstroom. Dit gebeurt onder meer door vernieuwend (flexibel en persoonlijk) onderwijs, sterk gericht op de praktijk, met als uitgangspunt een leven lang ontwikkelen.
- De tweede pijler richt zich op contact tussen zorg en samenleving, onder meer door de pilot zorghub in de Westwijk, die een uithangbord en ontmoetingsplaats moet worden. In 2024 hebben we gemerkt dat het concept zich doorontwikkelt.
- Loopbaan in de zorg: In 2024 hebben we hard gewerkt aan de Loopbaanoriëntatiebegeleiding zorg, die begint op het primair onderwijs en die via vmbo en mbo doorloopt naar het hbo. De combinatie tussen Food en Zorg biedt veel potentie. Verschillende projecten uit de regiodeal zetten hierop in.
- Concrete resultaten 2024:
- Traject voor anderstaligen: We zijn een traject voor anderstaligen gestart voor toeleiding naar zorgopleiding (10 studenten, Careyn, Albeda, Stroomopwaarts).
- Werkbegeleidersfestival: Het eerste Werkbegeleidersfestival (Q2 2024) was een groot succes. Het festival was in de stadsgehoorzaal en bedoeld om stagebegeleiders in het zonnetje te zetten. Een mooie start van een netwerk voor werkbegeleiders.
- Welzijnswerk via wijkleerbedrijf: Tien studenten zijn gestart in het wijkleerbedrijf in de Holy. Het is een samenwerking van Careyn, Cedrah, Albeda en DSW. Studenten gaan de wijk in voor welzijnsactiviteiten, met name bij ouderen.
- Zorghub: De ingebruikname van de tijdelijke Zorghub van de ZIA bij Albeda Buys Ballotlaan verloopt langzamer dan gehoopt. Deze hub zal een pilot zijn om te ontdekken en te ontwikkelen. Hij wordt ook ingezet voor praktijkonderwijs.
- Leven lang ontwikkelen: Het LLO-traject (Leven Lang Ontwikkelen) om nieuwe mensen in te laten stromen of om bestaande werknemers een niveau hoger te brengen, is afgerond (ongeveer 60 deelnemers, Frankenland en Zonnehuis, gesubsidieerd door MRDH; €150.000,-). Ongeveer twee derde van de deelnemers is succesvol doorgestroomd.
- Grootste uitdaging: het aantrekken van meer zorgstudenten.